Minister Pieter De Crem (CD&V): "Toelating om mensen te bezoeken is niet oncontroleerbaar"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wijst erop dat de toelating tot beperkt familiebezoek niet betekent dat alle andere coronamaatregelen opgeheven worden. "De toelating om vier mensen met wie men een voorkeursrelatie heeft, te bezoeken is niet oncontroleerbaar. De andere voorschriften, zoals social distancing en het verbod op verplaatsingen naar tweede verblijven blijven van toepassing", zegt De Crem in "De wereld vandaag".

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft in "Vandaag" uitgelegd dat de toelating voor beperkt familiebezoek er is gekomen als antwoord op de maatschappelijke behoefte na vijftig dagen lockdown.

"Er is nu een versoepeling gekomen die betrekking heeft op bezoeken die we aan een gezin kunnen brengen. Vier mensen kunnen zich verplaatsen om een bezoek te brengen aan een gezin. Dat bezoek moet bij voorkeur buiten gebeuren, maar onder omstandigheden kan dat ook binnen. Na vijftig dagen van lockdown was er de maatschappelijke behoefte om mensen opnieuw op een gecontroleerde manier opnieuw met elkaar in contact te brengen", aldus De Crem. 

Samenscholingen blijven verboden en ook verplaatsingen naar tweede verblijven kunnen niet

Pieter De Crem

De overheid rekent op het burgerschap van de mensen om deze maatregel op te volgen. "Die vier mensen hebben een voorkeursrelatie met de mensen die ze gaan bezoeken. Dat is niet oncontroleerbaar. De andere voorschriften blijven van toepassing. Men kan met twee andere personen gaan sporten, maar de regels van social distancing kunnen nog steeds gecontroleerd en afgedwongen worden", zegt De Crem.

De minister herhaalt dat ook het verbod op samenscholingen blijft gelden. "Er is ook nog steeds het verbod op verplaatsingen naar tweede verblijven, de grenzen blijven nog altijd gesloten en de openingsuren voor nachtwinkels moeten worden gerespecteerd."

Het wordt zondag een koude dag, maar het zal een goede dag zijn voor mensen met een warm hart in ons land

Pieter De Crem

De maatregel van beperkt familiebezoek is volgens De Crem een specifieke maatregel om tegemoet te komen aan een specifieke behoefte in het evolutieve kader van de hele coronacrisis. "We nemen de maatregelen met de Nationale Veiligheidsraad altijd op advies van het expertenpanel."

De overheid rekent ook op de burgerzin van de bevolking. "Volgende maandag stappen we in een nieuwe logica. Het winkelgebeuren gaat van start. We zitten in een voortdurende evaluatie van de cijfers. Dat moet ons de mogelijkheid geven om verder aan de afbouw van de maatregelen te werken, maar niets sluit uit dat er op sommige versoepelingen moet worden teruggekomen."

"Het wordt zondag een koude dag, maar het zal een goede dag zijn voor mensen met een warm hart in ons land", besluit De Crem.

Beluister het gesprek met Pieter De Crem uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hier het gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen