Mondmaskers die aan alle Belgen beloofd zijn, zijn gisteren besteld: ten laatste 24 mei komen ze aan in België

De federale regering heeft gisteren de 12 miljoen mondmaskers besteld die zullen worden uitgedeeld aan alle burgers. Dat bevestigt vicepremier Koen Geens (CD&V). Ten laatste op 24 mei zouden de maskers in ons land moeten aankomen. Omdat de federale mondmaskers op zich laten wachten en heel wat mensen intussen al op andere manieren een masker hebben kunnen bemachtigen, zou de bestelling beter geannuleerd worden, volgens oppositiepartij N-VA. 

Op 24 april beloofde de Nationale Veiligheidsraad dat elke Belg een stoffen mondmasker zou krijgen. Gisteravond heeft de aankoopdienst van Defensie die 12 miljoen maskers uiteindelijk besteld. Dat bevestigt vicepremier Koen Geens in "De ochtend" op Radio 1.  Volgens bronnen dicht bij het dossier zouden de stoffen mondmaskers ten laatste op 24 mei geleverd moeten worden in de kazerne van Peutie, en worden ze buiten Europa gemaakt. Het gaat om kwalitatieve maskers die 25 keer gewassen kunnen worden, en ook kunnen beschermen bij regenweer.

Volgens informatie van VRT NWS zijn er bij de bestelling voldoende voorwaarden gesteld om te vermijden dat ons land opgescheept zit met een levering van 12 miljoen maskers van slechte kwaliteit. Binnen een week komt er een eerste en beperkte lading aan, die door Defensie getest worden. Als de maskers niet goed genoeg zijn, gaat de rest van de levering niet door. Ook het tweede deel van de levering zal uitvoerig getest worden. Als de maskers niet voldoen aan de gevraagde kwaliteit, zal de bestelling niet betaald worden.

"Vijgen na Pasen"

Oppositiepartij N-VA vindt dat de maskers te laat komen. "Vijgen na Pasen", zo zei N-VA Kamerlid Michaël Freilich in "De ochtend". "Het is duidelijk dat als we nu pas begonnen zijn met het plaatsen van de bestelling, heel wat mensen pas in juli of in augustus een mondmasker zullen krijgen." 

Volgens Freilich hebben de meeste steden en gemeenten intussen ook zelf al actie ondernomen waardoor de meeste inwoners toch wel een mondmasker van een overheid zullen krijgen. "Bovendien zijn de maskers nu ook te koop in de winkel, dus is het inderdaad vijgen na Pasen, en wel voor heel veel geld."  

"Geen veto, wel voortschrijdend inzicht"

"De overheid is geen groothandelaar, geen expert retail", meent Freilich. "Waarom is België het enige land in Europa dat voor elke burger een mondmasker wil bestellen. Ik denk dat andere landen het beter oplossen door hun burgers zelf mondmaskers te laten kopen. Een regering moet haar burgers ook kunnen verplichten om die aankoop zelf te doen."

Toch wil N-VA geen veto uitspreken. De partij was bovendien ook betrokken bij het overleg over de mondmaskers. Jan Jambon (N-VA) zit als Vlaams minister-president namelijk mee in de veiligheidsraad en fractieleider Peter De Roover (N-VA) zit elke zaterdag samen met de regering in de zogenoemde "superkern".  Blaast de partij dan koud en warm tegelijk?

"Nee, we zien gewoon dat er steeds meer dingen mislopen", zegt Freilich. "Er raken steeds meer ministers betrokken bij de aankoop en ook het bestek bijvoorbeeld wordt voortdurend aangepast. Onze vraag is gewoon voortschrijdend inzicht." 

"Meerdere mondmaskers nodig"

Vicepremier Koen Geens denkt dat het geen probleem is dat zowel de federale overheid als verschillende steden en gemeenten intussen mondmaskers hebben besteld. "Ik denk ook dat mensen meer dan één mondmasker zullen gebruiken", meent Geens. "Het zou me verbazen dat iedereen elke avond een kookwas doet."

"Zelfs als sommige leveringen wat laat zouden zijn, omdat sommige gemeenten sneller zijn, dan nog zullen de meeste Belgen dus meerdere mondmaskers kunnen gebruiken", besluit Geens.     

Meest gelezen