Videospeler inladen...

Nationale Veiligheidsraad zet de deur voor sociale contacten al op een kier op Moederdag

Vanaf 10 mei mag één gezin tot vier mensen ontvangen. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) bekendgemaakt op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. Zoals verwacht mogen de winkels vanaf volgende week maandag weer opengaan. Sportwedstrijden blijven zeker tot en met 31 juli geannuleerd. De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad begon deze keer stipt op tijd en was vrij kort en helder. 

De zucht naar meer sociale contacten weerklonk de laatste dagen steeds luider, en dat is de Nationale Veiligheidsraad niet ontgaan. Premier Sophie Wilmès (MR) kondigde een versoepeling aan vanaf 10 mei, op Moederdag. "Vanaf 10 mei zal elk gezin tot vier mensen mogen ontvangen", aldus Wilmès. Het moet telkens over dezelfde mensen gaan en die mensen zullen ook niet bij een ander gezin mogen langsgaan.

Bij die bezoeken moet je ook 1,5 meter afstand houden en het is ook aan te raden als die ontmoeting in de tuin of op een terras kan. Als er één gezinslid ziek is, kan het bezoek niet. "Wij rekenen op uw burgerzin en uw verantwoordelijkheidszin", voegt de premier eraan toe. 

"Iemand gaan bezoeken die u dierbaar is, zien we als een essentiële verplaatsing", zegt ze. "U mag gaan waar u wilt, maar uiteraard niet voor een daguitstapje." Controle is "zeer, zeer moeilijk", beseft ook Wilmès. "Maar het respect voor de regels is belangrijk als we willen vermijden dat we terug moeten keren op onze stappen. We zullen niet aarzelen om dat te doen als dat nodig is."

Als het druk is, keer dan terug op een ander moment

Premier Sophie Wilmès (MR)

Op 11 mei gaan de winkels weer open, maar de premier somt toch enkele regels op die moeten worden gerespecteerd:

  • 1 klant per 10 vierkante meter, gedurende maximaal 30 minuten (Uitzonderingen voor kleine winkels),
  • mond- en neusbescherming wordt aangeraden,
  • rekening houden met de veiligheidsafstand van 1,5 meter,
  • werkgevers moeten veilige werkomgeving garanderen,
  • best alleen je boodschappen doen (mensen die hulp nodig hebben en kinderen van minder dan 18 mogen worden begeleid),
  • je boodschappen best dicht bij huis of bij je werk,
  • excursies, toeristische uitstapjes en bijeenkomsten blijven verboden.

"Als het druk is, keer dan terug op een ander moment", raadt Sophie Wilmès nog aan.

Voor wat het aantal tests per 100 inwoners betreft, is België een voorbeeld

Premier Sophie Wilmès (MR)

Cafés, bars en restaurants blijven voorlopig dicht. Beroeps- en amateur-sportwedstrijden blijven zeker tot en met 31 juli geannuleerd. Dat betekent dat het vandaag nog niet zeker is of de nieuwe voetbalcompetitie in augustus kan starten. Voor de rest blijft telewerk de norm en moet iedereen zijn verplaatsingen beperkt houden.

De regering baseert zich op een aantal gunstige criteria, aldus de premier: het aantal ziekenhuisopnames dat daalt, het aantal Covid-patiënten op de intensieve zorg dat daalt en de test- en tracingcapaciteit. "Voor wat het aantal tests per 100 inwoners betreft, is België een voorbeeld", zegt Wilmès.

Ze bracht ook nog eens de regels voor het dragen van mond- en neusbedekking in herinnering:

  • Verplicht bij elke verplaatsing in het openbaar vervoer, in luchthavens en op school (voor leerlingen vanaf 12 jaar en voor leerkrachten)
  • Aanbevolen in winkels en als de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd.

Volksgezondheid blijft onze eerste bekommernis

Premier Sophie Wilmès (MR)

De volgende exitfase uit de lockdown, de zogenoemde fase 2,  staat gepland voor 18 mei. "Maar dat hangt af van de evolutie van de toestand van de volksgezondheid", waarschuwt Wilmès. Hoe dan ook: als alles verloopt als gepland komt er dan een gedeeltelijke heropening van de scholen, zoals al was beslist op de vorige Nationale Veiligheidsraad, vorige maand. Ook markten, musea, bibliotheken, zoos en contactberoepen (vb. kappers) komen in de volgende fase op tafel. Dat geldt ook voor het aantal mensen dat een begrafenis of een huwelijk kan bijwonen.

Een beslissing over eendagsuitstapjes, tweedeverblijvers of gastenverblijven zijn eveneens voor een volgende fase, de zogenoemde fase 3.

"Volksgezondheid blijft onze eerste bekommernis", aldus premier Wilmès. In tegenstelling tot de vorige keer toonde de premier deze keer wel begrip voor de moeilijkheden die mensen hebben. "Misschien bent u moe na wat u heeft gehoord en dat is begrijpelijk. Maar de inspanningen die u al weken doet, zijn uitzonderlijk." Toch ligt een terugkeer naar "een vorm van normaliteit" volgens haar binnen handbereik.

Meest gelezen