Nieuwe windmolens in Noordzee leveren dubbel zoveel windenergie op

Het is nu officieel, er komt een nieuwe zone voor windmolens in de Noordzee. Vorig jaar werd het plan goedgekeurd, binnenkort kan de aanbesteding beginnen. 

De nieuwe turbines komen aan de Franse grens,  32 km ver in zee. Op dit ogenblik worden de laatste windmolens geplaatst aan de andere kant van de kustlijn, dus aan de Nederlandse grens. "Met de komst van de nieuwe zone zal er dubbel zoveel groene energie op zee kunnen worden geproduceerd", zegt Jesse Verhalle van de Dienst Marien Milieu :"Het nieuwe marien ruimtelijke plan voorziet in een verdubbeling van energie op zee, wat ongeveer 20 procent van het Belgisch elektriciteitsverbruik zal opleveren."

België in top 3 van offshore energie

"Als we kijken naar de buurlanden en andere Europese landen, staat België op de derde plaats op het vlak van energieproductie op zee", zegt Annemie Vermeylen van Belgianoffshoreplatform: "Op nummer 1 staat het Verenigd Koninkrijk, op nummer 2, Duitsland. Wij delen een derde plaats met Denemarken".  Alle windmolens samen zullen zo'n 4500 megawatt produceren. Dat is goed voor een vijfde van alle elektriciteitsverbruik in ons land. 

Brochure marien ruimtelijk plan

Wie alles wil weten over de nieuwe windmolens of over de Noordzee in het algemeen, kan de brochure van het nieuwe marien ruimtelijk plan nalezen.  Dit kan via de link "Er beweegt wat op zee. Het marien ruimtelijk plan 2020-2026"

Meest gelezen