Videospeler inladen...

Ook Nederland versoepelt de coronamaatregelen: vanaf 11 mei kappers aan de slag en vanaf 1 juni horeca beperkt open

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft op een persconferentie gezegd dat het na bijna twee maanden tijd is om de coronamaatregelen in zijn land "op een verstandige manier" te versoepelen. Rutte wil "voorzichtig en verantwoord" afbouwen en heeft daarvoor een plan voorgesteld.

"We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig gedraagt”, waarschuwt de premier. De regering zal volgens Rutte na iedere versoepeling kijken of het coronavirus weer opflakkert. Ze gaat "zo snel als het kan, maar niet sneller dan verantwoord" te werk. "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf."

Daarom blijft het belangrijk om verschillende voorschriften te behouden, voegt zorgminister Hugo de Jonge toe. Zo moeten mensen thuisblijven bij klachten. Hij streeft ernaar om vanaf 1 juni iedereen met coronaklachten op het virus te testen. Als iemand besmet blijkt, is het "cruciaal" dat er contactonderzoek komt. Wie besmet is, moet ook veertien dagen in quarantaine.

11 mei: "Contactberoepen mogen aan de slag"

Rutte kondigt aan dat vanaf 11 mei contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons weer aan de slag mogen. Alleen op afspraak en als de klanten kunnen aantonen dat ze geen coronasymptomen vertonen.

Ook niet-contactsporten zoals tennis en golf mogen vanaf die datum weer. Wedstrijden blijven taboe. Ook samenkomsten van maximaal 10 personen moeten kunnen, al blijft afstand houden de regel.

De bibliotheken gaan weer open. Kinderen kunnen opnieuw naar de basissschool, maar enkel voor de helft van de tijd. Klik op de video hieronder met de beelden van de heropening van de kappers in Nederland.

Videospeler inladen...

1 juni: “Restaurants en musea beperkt open”

Op 1 juni kunnen bioscopen, restaurants, musea en culturele instellingen bezocht worden, maar met een maximum van dertig mensen, inclusief personeel. Reserveren is nodig. Op terras moet iedereen aan een tafel kunnen zitten en 1,5 meter afstand houden. Er zijn maximaal tien mensen toegelaten.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer normaal, mondkapjes zijn er verplicht. Ook middelbare scholen heropenen, al zal dat in de praktijk 2 juni worden, na Pinksteren.

1 juli: "Welkom op campings en vakantieparken"

Vanaf 1 juli mogen kerken, congrescentra en crematoria heropenen, voor maximaal 100 mensen. Daarnaast zijn in campings en vakantieparken opnieuw mensen welkom, bovendien mogen de gezamenlijke douche- en toiletvoorzieningen gebruikt worden.

Vanaf deze datum mogen restaurants, cafés en bioscopen meer mensen ontvangen. Wanneer er voldoende ruimte tussen mensen kan gegarandeerd worden, mogen ze tot honderd personen ontvangen. De klanten moeten nog steeds reserveren. 

1 september: “Seksclubs en sauna’s toegankelijk”

Voor seksclubs en sauna’s is het nog wachten tot september. Vanaf dan zijn ook alle sporten weer toegestaan, inclusief contactsporten. Casino’s mogen open en sekswerkers aan de slag.

Grote evenementen mogen tijdens de zomermaanden, zoals eerder aangekondigd, niet georganiseerd worden. Op 1 september neemt de regering daarover een besluit. Volgens de openbare omroep NOS zullen grote evenementen pas mogelijk zijn als er een vaccin bestaat, dat zou in een gelekte brief van het kabinet staan.

Verder blijft thuiswerken nog steeds de norm, waarschijnlijk tot het einde van het jaar. 

Nederland en Duitsland kondigen versoepelingen aan. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen