Coronabedevaarten in Oostakker-Lourdes: "Zelf kaarsen kopen kan niet, alleen bidden wel"

In bedevaartsoord Oostakker-Lourdes bij Gent blijven de Mariagrot en de nabijgelegen basiliek open om gelovigen steun te kunnen bieden in deze crisistijden. "De regels zijn een beetje aangepast maar eenzame bedevaarders of families blijven welkom. We willen hen ook troost kunnen bieden in bange dagen", klinkt het bij het bisdom. 

In crisistijden kan het geloof voor sommige mensen een echte steun betekenen. Dat beseffen ze ook bij het bisdom Gent. "Grote bedevaarten in groep zijn uiteraard niet toegelaten, we volgen de veiligheidsmaatregelen strikt op. Maar mensen die alleen komen, of in gezinsverband, blijven zeker welkom. Het is uiteraard de bedoeling dat ze afstand houden. Een overrompeling is het zeker niet, maar er blijven wel mensen komen", vertelt Peter Malfliet van het bisdom Gent.  "Het winkeltje waar mensen kaarsen kunnen kopen, is uiteraard gesloten zoals alle andere winkels. Een online kaars bestellen kan wel." Eeder besliste het bisdom al om internationale bedevaarten, bijvoorbeeld in Lourdes in Frankrijk, voorlopig niet te laten doorgaan.  

"Gezond blijven is het belangrijkste"

De bedevaarders in het Vlaamse Lourdes hebben elk hun eigen reden om het stil te maken en zich te richten tot de Mariagrot.  "We hopen dat we gezond mogen blijven”, klinkt het bij een koppel. “We zijn 54 jaar getrouwd, en hopen natuurlijk dat we dat nog veel langer kunnen blijven.  Daarnaast bidden we ook voor ons kinderen en kleinkinderen.”

(Lees verder onder de foto.)

“Coronacrisis of niet: tot hier komen is een traditie die we ook dit jaar verderzetten”, vertelt iemand anders. “We hebben het geluk dat we nog mobiel zijn en tot hier kunnen wandelen. Eigenlijk mogen we niet klagen. Iedereen uit onze omgeving verkeert in goede gezondheid.”

(Lees verder onder de foto.)

“We kunnen nu wel niet gaan eten in Hotel de Lourdes want dat is gesloten door de coronacrisis. We missen onze traditionele koffie, maar dat gaat nu niet. We komen weleens terug als de crisis voorbij is!”

kasto80

Meest gelezen