Videospeler inladen...

Oprichter van legendarische popgroep Kraftwerk Florian Schneider-Esleben overleden

Eén van de oprichters van de legendarische Duitse popgroep Kraftwerk is overleden. Florian Schneider-Esleben werd 73 en stierf aan de gevolgen van kanker. Kraftwerk was een pionier in de elektronische popmuziek en een inspiratiebron voor later opgekomen muziekstromingen als electropop en techno. De groep was ook bekend om de stijve, onbeweeglijke houding van de bandleden tijdens hun optredens. 

Florian Schneider-Esleben, mede-oprichter van de legendarische Krautrockgroep Kraftwerk, is overleden. Dat heeft muziekuitgever Sony woensdag in Berlijn bekendgemaakt, samen met Ralf Hütter, ook een stichtend lid van Kraftwerk. Schneider-Esleben werd 73 en stierf aan de gevolgen van kanker.

Schneider-Esleben was de zoon van de beroemde naoorlogse moderne architect Paul Schneider-Esleben. De samenwerking tussen Schneider en Ralf Hütter begon in 1968. In 1970 richtten ze de beroemde Kling-Klang-Studio op in Düsseldorf. Ze experimenteerden met bestaande instrumenten, maar bouwden nieuwe elektronische apparaten zoals synthesizers. De muziek wordt repetitiever met zich vaak herhalende thema's, die elektronisch worden gemanipuleerd. 

Kraftwerk was een pionier in de elektronische popmuziek en een inspiratiebron voor later opgekomen muziekstromingen als electropop, new wave en techno. De groep was ook bekend om de stijve, robotachtige houding van de bandleden tijdens hun optredens. 

AFP or licensors

Florian Schneider-Esleben stond op de baanbrekende Kraftwerk-albums Autobahn (1974), Radio-Activity (1975), Trans Europa Express (1977), Die Mensch-Maschine (1978) en Tour De France (2003). Eind 2008 verliet Schneider-Esleben de groep.

Grootheden als David Bowie hebben aangegeven dat ze zich door Kraftwerk lieten beïnvloeden. Kraftwerk heeft ook een sleutelrol gespeeld bij de opkomst van de elektronische new wave eind jaren zeventig (met acts als The Human League, Ultravox! en Gary Numans Tubeway Army) en bij de populariteit van synthipop vanaf 1980. Orchestral Manoeuvres in the Dark maakt er geen geheim van zwaar beïnvloed te zijn door Kraftwerk.

Ook bands als New Order, Depeche Mode en Simple Minds noemen Kraftwerk als een belangrijke inspirator. Ook geeft Kraftwerk door middel van samples, die vaak zonder toestemming worden gebruikt, in de vroege jaren tachtig mede de aanzet tot de muzikale ontwikkeling van hiphop. Zelfs jaren later worden nog Kraftwerksamples in rapnummers gebruikt, zoals in Sunshine van Jay-Z uit 1997.

Maar de belangrijkste stroming die door Kraftwerk is beïnvloed is de housemuziek en zijn subgenres. 

In 2014 ontving Kraftwerk een Grammy in de categorie Lifetime Achievement.

Bekijk hier een portret van Florian Schneider-Esleben en Kraftwerk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen