Opvallend minder katten in dierenasiel van Gent: “Het is hier nog nooit zo rustig geweest”

De helft van de kattenhokken in het Gentse dierenasiel staat leeg, en dat is opvallend veel voor deze periode. Normaal is het rond de maanden maart, april en mei extra druk omdat er dan veel kittens geboren worden. “We krijgen minder katten binnen dan anders. Hoe dat komt weten we eigenlijk niet”, klinkt het. 

Normaal gezien is het rond deze periode heel erg druk in de dierenasielen omdat het kittenseizoen in maart begint. Maar in het Gentse dierenasiel hebben ze opvallend weinig katten. “Het is heel moeilijk te zeggen wat daar de oorzaak van is”, vertelt Larissa Cabo van het asiel bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Maar het is hier nog nooit zo rustig geweest."

Sterilisatiewetgeving

“Het lage aantal katten in ons asiel zou het gevolg van de sterilisatiewetgeving kunnen zijn die stilaan zijn werk doet”, gaat Cabo verder. Sinds september 2014 moet elke kat die wordt verkocht of weggeven verplicht gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen: asielen, kwekers en particulieren. “Maar het kan ook dat zwerfkatten nu minder opgemerkt worden omdat we massaal in ons kot moeten blijven. Een laatste verklaring zou kunnen zijn dat het kittenseizoen dit jaar veel later op gang komt dan anders.”

Katten in quarantaine

“Als een katje binnenkomt bij ons, dan plaatsen we het beestje in quarantaine”, zegt Cabo nog. “Dan vaccineren we waar nodig, we steriliseren de kat en chippen we. Als alles in orde is – na drie tot vier weken – mag de kat naar de leefruimte waar ze in groep kunnen zitten."

Adopteren op afspraak

“Het lage aantal katten in ons asiel is misschien ook te wijten aan het feit dat er nu meer mensen katten adopteren”, voegt Cabo er nog aan toe. “Door de coronacrisis moeten mensen die een kat willen adopteren een afspraak maken bij ons. Zij laten dan op voorhand weten wat ze belangrijk vinden aan zo’n kat. Na de aanvraag gaan wij dan op zoek naar een geschikte match. Het valt op dat de mensen die willen adopteren daardoor in 95% van de gevallen ook effectief met een kat naar buiten gaan. Toen we niet op afspraak werkten, gebeurde dat eigenlijk veel minder, dan vertrokken er meer mensen met lege handen.”

kasto80

Meest gelezen