Pieterjan Stevens

Verpleegkundige Pieter-Jan over situatie psychiatrisch ziekenhuis in Rekem: "Patiënten worden agressiever"

In het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem komt meer agressie voor sinds het coronavirus. "De patiënten op de Ouderenzorg hebben veel moeite met de isolatie", vertelt verpleegkundige Pieter-Jan Stevens. 

Pieter-Jan Stevens uit Bilzen is verpleegkundige op de ouderenafdeling van het OPZC in Rekem. Hij vangt er mensen op met dementie die thuis of in hun woonzorgcentrum ongepast gedrag of agressie vertonen. “We proberen hier terug aanvaardbaar gedrag op te wekken door middel van medicatie of therapie,” zegt hij. 

Agressieve patiënten

Aan het begin van de coronacrisis gingen de patiënten er goed mee om volgen Stevens, maar sommigen zitten nog steeds in isolatie. “Voor velen begint het nu wel lang te duren. We merken dat patiënten agressiever worden. Dat is niet abnormaal natuurlijk als je gevangen zit tussen 4 muren. Het is sowieso al zwaar voor de patiënten en zeker als ze in isolatie moeten.” 

Het virus zelf is wel opnieuw onder controle in het centrum. “Net als in de rest van het land zitten we in een dalende trend van het aantal besmettingen. We zijn de epidemie gelukkig doorgekomen zonder sterfgevallen.”

Tekort aan materiaal

Voor het personeel is de periode wel zwaar geweest, want de organisatie van het ziekenhuis werd volledig omgegooid. “Veel collega’s die normaal instaan voor de psychische zorg moesten nu ook helpen in de fysieke zorg. Dat was een hele aanpassing. Gelukkig hebben we nooit een tekort aan materiaal gehad, maar dat scheelde niet veel.”

Meest gelezen