Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Polen stelt presidentsverkiezingen uit

De Poolse presidentsverkiezingen zullen zondag niet plaatsvinden. Dat heeft partijleider Jaroslaw Kaczynski van de nationalistische regeringspartij PiS bevestigd aan het Poolse persbureau PAP. Een nieuwe datum is er nog niet.

De Polen hadden normaliter aanstaande zondag een nieuwe president moeten kiezen. Omdat de kiezers als gevolg van de corona-epidemie onmogelijk naar de stemlokalen konden afzakken, voerde PiS de voorbije weken de forcing voor een stemming per post. De inderhaaste wijziging van de stemprocedures stuitte echter op zwaar verzet van de oppositie en een kleinere coalitiepartner.

Na wekenlang gebakkelei heeft PiS bakzeil gehaald. Eenmaal het hooggerechtshof de stembusgang van 10 mei ongeldig heeft verklaard, zal de voorzitter van het Lagerhuis nieuwe verkiezingen aankondigen "op de eerst mogelijke datum", zo stelt Kaczynski in een gemeenschappelijke verklaring met Jaroslaw Gowin, de leider van de coalitiepartner van PiS.

Beide politici stellen wel dat de verkiezingen ook op de latere datum per post zullen plaatsvinden. "Gelet op de veiligheid van de Polen zullen de verkiezingen als gevolg van de epidemie per post gehouden worden", aldus de verklaring.

Meest gelezen