Videospeler inladen...

Premier Wilmès: "Het wordt puzzelen met de nieuwe bezoekregel, maar het is beter dan niets"

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om vanaf zondag het bezoek van vier mensen toe te staan is niet ideaal, maar het is beter dan niets. Dat zegt premier Sophie Wilmès in "Het Journaal". 

Met de nieuwe regel kan iedereen vier mensen op bezoek vragen. Het moeten wel altijd dezelfde mensen zijn en die mogen niet bij andere mensen op bezoek gaan. 

"Het wordt puzzelen en het zal tot frustraties leiden, maar op een bepaald moment moet je een lijn trekken, vandaar dat we een maximum van vier bezoekers toegelaten is", zegt Wilmès. "Dat is beter dan niets. Er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld gaan wandelen met een of twee vrienden, maar je moet afstand houden, dat is de belangrijkste regel. We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie en wat we geprobeerd hebben is hoop te geven aan de mensen."

In Duitsland is het bezoek anders geregeld. Daar mag een gezin  1 ander gezin ontmoeten, maar Wilmès vindt dat niet ideaal. "Wij wilden rekening houden met de verschillende sociale situaties van de mensen. Er zijn niet alleen gezinnen, maar ook mensen die alleen zijn of op een andere manier samenleven. Wij willen rekening houden met iedereen. "

Wij rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de mensen

Het is niet de bedoeling om mensen thuis te gaan controleren, zegt Wilmès. "Wij rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de mensen. Dat is heel belangrijk." Er moet ook een draagvlak zijn. "Als we morgen maatregelen invoeren waar de mensen niet achter staan, dan zal dat niet lukken." 

Over het openen van de grenzen wordt overleg gepleegd met de buurlanden. Momenteel zijn de grenzen open voor goederen en diensten en voor een uitbreiding daarvan kijkt Wilmès naar de Europese Unie, die maandag met voorstellen ter zake zou komen. Een concrete datum kan ze daar nog niet op plakken. 

Bekijk hier het volledige interview met Wimès in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen