Videospeler inladen...

Nooddecreet goedgekeurd: schooljaar mag doorlopen tot 7 juli voor deliberaties en proclamaties

Na het nooddecreet voor het hoger onderwijs heeft het Vlaams parlement er nu ook een goedgekeurd voor het basisonderwijs, het secundair en het volwassenenonderwijs. Het huidige schooljaar mag langer duren, maar alleen voor deliberaties en proclamaties.

Scholen kunnen hun schoolreglement aanpassen, bijvoorbeeld voor de examens. Dat is van belang omdat de examenperiode voor de paasvakantie niet is kunnen doorgaan. Met een aangepast schoolreglement kunnen de scholen vermijden dat ze geconfronteerd worden met juridische procedures als gevolg van de schrapping van die examenperiode.

Het lopende schooljaar kan langer duren, zij het specifiek voor deliberatie en proclamatie. Tot dinsdag 30 juni zijn lessen en examens mogelijk, tot dinsdag 7 juli kunnen leerkrachten worden opgeroepen voor deliberatie en proclamatie. Dat laatste is een mogelijkheid die scholen krijgen, het is geen verplichting. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had sterk op die mogelijkheid aangedrongen. 

Hoeveel scholen zullen gebruikmaken van de uitzonderingsmaatregel is nu nog koffiedik kijken. Onderwijsspecialist Koen Daniëls (N-VA): “De onderwijskoepels hebben alleszins opgeroepen om zolang mogelijk les te geven. Scholen kunnen er ook voor kiezen om de periode van deliberatie en proclamatie te verlengen tot vrijdag 3 juli.”

Inschrijvingen voor het volgende schooljaar kunnen voorlopig niet fysiek doorgaan, de mogelijkheid is er nu om dat digitaal te doen, via e-mail en ook met een foto van een handtekening. Voor het buitengewoon onderwijs kun je inschrijven met een voorlopig verslag.

Voor het volwassenenonderwijs maakt het nooddecreet het nu mogelijk om volledig op afstandsonderwijs over te schakelen. Volgens de huidige regelgeving kan dat niet (onderwijs vindt plaats in de klas of deels in de klas en deels vanop afstand).

Kotstudenten verliezen niets van hun hogere studiefinanciering

Tot slot keurde het Vlaams parlement ook nog een wijziging goed van de studiefinanciering (“studiebeurzen”) in het hoger onderwijs. Kotstudenten krijgen normaliter een hogere beurs, maar ze moeten dan wel een huurcontract van minimaal acht maanden kunnen voorleggen.

Omdat veel studenten hun huurcontract in maart hebben opgezegd, toen de coronamaatregelen van kracht werden, liepen zij het gevaar die hogere studiefinanciering te verliezen.

Dat is nu aangepast zodat kotstudenten voor dit academiejaar kunnen genieten van een volledige studiefinanciering, ook als ze dus geen contract van acht maanden kunnen voorleggen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen