Trump tijdens een bezoek aan een mondmaskerfabriek.
AFP or licensors

President Trump wil nieuwe corona-werkgroep, correspondent Björn Soenens: "Maar cijfers vertellen wreedaardig verhaal" 

De Amerikaanse president Donald Trump laat verstaan dat hij in de loop van de komende weken de speciale taskforce rond het coronavirus wil vervangen. Trump vindt het tijd om de focus te verleggen naar de herlancering van de economie. 

"We kijken nu een beetje naar andere zaken, zoals veiligheid en het heropenen van de economie en we zullen allicht een andere groep oprichten om dat te doen", zo verklaarde Trump bij een bezoek aan een fabriek in Arizona waar mondmaskers worden gemaakt.

Met meer dan 72.000 overlijdens torst de VS wereldwijd de zwaarste dodentol en het aantal besmettingen blijft in bepaalde delen van het land toenemen. Maar volgens Trump kan de lockdown niet blijven aanslepen. Hij moedigt de staten aan om het economische leven te hervatten, met respect voor de afstandsregels. Ongerustheid over een gebrek aan testmateriaal en contactopsporing legt hij naast zich neer.

2020 Getty Images

Ideologische strijd aan het worden

Björn Soenens, onze correspondent in Amerika, ziet politieke bedoelingen achter de denkpiste van Trump: "De president denkt misschien aan zijn herverkiezing. Een slechte economie op 3 november betekent minder kansen. Hij wil dat Amerika aan het werk gaat ondanks de risico's die medische experts aankaarten en die zeggen dat het aantal besmettingen opnieuw fors de hoogte kan ingaan." 

De president denkt misschien aan zijn herverkiezing op 3 november

Correspondent Björn Soenens

Soenens spreekt van cijfers die een "wreedaardig verhaal" vertellen. "De cijfers leiden niet tot optimisme om het leven te hervatten. De curves dalen in bepaalde staten, maar als je naar het totaalplaatje kijkt in de VS gaan de curves elke dag gestaag omhoog met 2 tot 4 procent. De afgelopen 24 uur zijn er 2.400 besmettingen bij gekomen, dat is niet min." 

Eén van de vele protesten tegen de coronamaatregelen in de VS.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Komt er kritiek op de aanpak van Trump? "Het is een ideologische strijd aan het worden tussen diegenen die zeggen dat er, als de economie gesloten blijft, ook doden vallen. Ondanks de economische hulppakketten is er immers economische ellende. Medische experts vrezen dan weer meer besmettingen (en doden) als de economie té vroeg opengaat. Dan wordt de economie ook geraakt, want dan raakt het consumentenvertrouwen van de mensen zoek. Dat blijkt ook uit peilingen waarbij de meeste Amerikanen bedachtzaam zijn om bijvoorbeeld naar een restaurant of cinemazaal te gaan", vertelt Soenens. 

Immunoloog Fauci blijft adviseren

De speciale taskforce of werkgroep in de VS werd eerder dit jaar in het leven geroepen om de snelle verspreiding van het virus in te dijken. De meest prominente medische leden, immunoloog Anthony Fauci en coördinator en arts Deborah Birx (foto onder), zullen ook na het opdoeken van de taskforce het Witte Huis blijven adviseren.

Fauci wordt door de Amerikanen gezien als een betrouwbare gids in deze crisis. De gerenommeerde immunoloog liet niet na om Trump soms subtiel te corrigeren, wanneer de president zich tijdens persbriefings op het wetenschappelijke terrein begaf.

AFP or licensors

Meest gelezen