Virtuele Van Eyck tentoonstelling al 800.000 keer bekeken: “Van Eyck trok alle andere virtuele rondleidingen op gang”

De virtuele Van Eyck tentoonstelling van het MSK, die aangeboden werd door Toerisme Vlaanderen, is al meer dan 800.000 keer bekeken. “Stay At Home Museum” bracht de tentoonstelling van de kunstenaar begin april in de Vlaamse huiskamers. Daarna volgden ook nog Bruegel, Rubens en Ensor. Vanavond vindt de laatste rondleiding plaats in het Hof van Busleyden in Mechelen.

Het is vandaag de laatste dag dat Toerisme Vlaanderen een virtuele rondleiding in een Vlaams museum laat zien. Dat doen ze via het project “Stay At Home Museum”. Het project begon met een Oost-Vlaamse klepper: de Van Eyck tentoonstelling in het MSK. In totaal werd die tentoonstelling meer dan 800.000 keer bekeken. “Het is toch een van de hoogtepunten”, klinkt het. “Stay At Home Museum” kwam er als alternatief op de sluiting van de musea door de coronacrisis. 

Unieke tentoonstelling

“Ons project begon met een rondleiding in het MSK tijdens de Van Eyck tentoonstelling”, vertelt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. “Een ideale opener zo blijkt, want er keken al meer dan 800.000 mensen naar de virtuele rondleiding. De rondleiding trok alle andere tentoonstellingen op gang. Dat hoeft ook niet te verwonderen, want het was een unieke ervaring. Je zag er het gros van de werken van de Vlaamse Meester. Dat is natuurlijk de verklaring van het succes.” Wie de virtuele rondleiding gemist heeft, kan ze herbekijken via youtube of vrtnu. 

Rondleiding door expert

“Het unieke aan onze virtuele rondleidingen is dat ze gebeuren door experts. Dat is een eer die normaal alleen vips en presidenten te beurt valt”, zegt Gits nog. “Wie vanavond onze laatste rondleiding wil zien, moet om 19.00 klaarzitten voor onze Facebookpagina van de Vlaamse Meesters. Als de rondleiding start krijgen ze een seintje. Daarna worden alle rondleidingen op youtube en vrtnu geplaatst.”

kasto80

Meest gelezen