VRT NWS lanceert interactieve videoles rond artificiële intelligentie

VRT NWS stelt deze week een interactieve video over artificiële intelligentie beschikbaar voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Journalist en expert Tom Van de Weghe geeft in deze les een introductie op AI op maat van jongeren. VRT NWS speelt hiermee in op afstandsleren. 

Over artificiële intelligentie bracht VRT NWS in oktober al een EDUbox uit, een educatief concept om jongeren te laten kennismaken met een belangrijk maatschappelijk thema. Dit kant-en-klaarlespakket is gemaakt om in groep te gebruiken in de klas. Nu dit door het coronavirus voorlopig niet meer mogelijk is, werd deze EDUbox vertaald naar een interactieve videoles.

In deze les treedt onze eigen AI-expert Tom Van de Weghe uitzonderlijk op als leerkracht en dompelt de leerlingen onder in de wondere wereld van artificiële intelligentie. Want wat is AI nu precies? Wat kan het en wat niet? De verschillende vormen van AI komen aan bod, net zoals een korte ontstaansgeschiedenis en tal van voorbeelden. Leerlingen kunnen nadien zelf spelenderwijs aan de slag om AI uit te proberen en de verschillende technieken te vergelijken.

De videoles, die jongeren individueel van thuis uit kunnen volgen, bestaat uit stukjes theorie, video’s, reportages en interactieve quizvragen. De leerling volgt zijn eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt dingen online op. 

Benieuwd geworden? Je kan de interactieve videoles volgen op deze pagina.

(Lees verder onder de afbeelding.)

VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe treedt uitzonderlijk op als leerkracht.

Ideale lesvorm op afstand

In tijden van afstandsonderwijs is dit een ideale vorm om nieuwe leerstof aan te bieden. Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit de 2de en 3de graad van het middelbaar en komt tegemoet aan eindtermen en leerplandoelstellingen, zoals mediawijsheid en onderzoekscompetenties.

Deze interactieve video kwam tot stand door een samenwerking van VRT NWS en VRT Sandbox met imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis en kan je vanaf dan vinden op de website van deze organisaties.

EDUbox

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met een belangrijk maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert leerlingen van het middelbaar om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. Naast artificiële intelligentie zijn er momenteel al EDUboxen beschikbaar over democratie, nepnieuws en data in de pers.

Wil je meer weten over EDUbox? Op deze pagina vind je meer informatie over alle EDUboxen. Je kan er ook terecht om ze te bestellen.

Meest gelezen