AFP or licensors

Naar welke landen mag je zeker reizen deze zomervakantie? En welke coronaregels gelden daar?

De zomervakantie is officieel begonnen. Maar naar welke landen kunnen we nu al zeker reizen? En welke regels gelden er in coronatijden? VRT NWS biedt een overzicht. Voor meer info en andere landen kunt u terecht op de website van Buitenlandse Zaken.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zijn website een vereenvoudigd systeem uitgewerkt met kleurcodes zodat mensen makkelijk kunnen zien waar ze wel of niet op reis kunnen gaan.

  • Groene landen (reizen is mogelijk): Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Tsjechië.
  • Oranje landen (reizen kan onder voorwaarden): Cyprus, Denemarken, Kroatië, Portugal, Griekenland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Slovenië, Slovakije en IJsland.
  • Rode landen (reizen kan nog niet): Finland, Ierland, Malta en Noorwegen.  


Klik hieronder op een land om meer te weten.

Frankrijk heropent zijn grenzen voor andere Schengenlanden vanaf 15 juni. Reis je vanuit een Europees land naar Frankrijk, dan hoef je niet meer in quarantaine, tenzij je uit een land komt dat zelf quarantaineregels oplegt aan Franse toeristen. Frankrijk wil vanaf 1 juli ook toeristen van buiten de EU geleidelijk aan weer toelaten. 

Cafés en restaurants zijn open, ook in Parijs. Er mogen binnen maximaal 10 personen aan één tafel zitten, en tussen de tafels moet er een afstand van 1 meter zijn. Een mondmasker is verplicht, maar je mag het afdoen wanneer je aan tafel zit.

Parken, tuinen, dierentuinen, stranden en zwembaden zijn open sinds begin juni. Of je daar een mondmasker moet dragen, kan verschillen van regio tot regio. Theaters, musea en bioscopen zijn ook weer toegankelijk voor toeristen. Het Paleis van Versailles is open, met maximaal 500 bezoekers per uur, en het Louvre zal je vanaf 6 juli weer kunnen bezoeken. Een aantal pretparken zijn ook al opnieuw open, Disneyland Parijs plant een geleidelijke heropening vanaf 15 juli. Je kan ook de Eiffeltoren weer bezoeken, al is dat enkel via de trap (dus niet tot helemaal boven) én met mondmasker. 

Hotels en campings zijn open, maar voor de gemeenschappelijke ruimtes gelden strikte voorwaarden.

Een mondmasker is verplicht in Frankrijk op het openbaar vervoer (treinen, bussen, vliegtuigen, taxi's), in musea en andere publieke plekken. In winkels is het niet verplicht. De sociale afstand in Frankrijk is 1 meter.

Laatste update: 24/06/2020

Belgen waren al welkom in Nederland, maar enkel om familie te bezoeken en om er boodschappen te doen. Vanaf 15 juni kunnen Belgische toeristen opnieuw naar Nederland reizen. Voor overnachtingen moet je wel een bewijs van reservering hebben.

Cafés en restaurants zijn in Nederland open sinds 1 juni. Zelfs terrasjes zijn mogelijk, met een aangepaste indeling. Ook de culturele sector heeft de deuren geopend, met maximale bezoekersaantallen per beschikbare oppervlakte en een reservatiesysteem.

Hotels en campings in Nederland zijn open, ook de gemeenschappelijke ruimtes.

Grotere evenementen buiten zijn weer toegestaan, maar wel onder voorwaarden. Zo is er geen beperking meer op het aantal mensen, maar moet de sociale afstand van 1,5 meter wel gegarandeerd worden. Voor evenementen binnen zonder reservatiesysteem is er wel een maximum aantal bezoekers.

Overal geldt een sociale afstand van 1,5 meter. Wie met 3 of meer personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in een auto zit, kan een boete krijgen.

Het openbaar vervoer is niet meer enkel voor noodzakelijke verplaatsingen. Ook voor toerisme kan je er dus weer gebruik van maken. Er wordt wel gevraagd om de spitsuren te vermijden. Mondmaskers zijn enkel verplicht op het openbaar vervoer, maar niet in de stations en aan de haltes.

Laatste update: 24/06/2020

Spanje opent op 21 juni zijn grenzen voor inwoners van EU-lidstaten en de Schengenlanden. Er is vanaf dan dus geen verplichte quarantaine meer voor Belgen die naar Spanje reizen. Sinds 1 juli is ook de grens met Portugal weer open. Spanje liet ook al verstaan dat het openstellen van de grenzen kan teruggeschroefd worden als er plots weer veel nieuwe besmettingen zijn.

Iedereen die naar Spanje reist met het vliegtuig, moet zich minstens 48 uur voor vertrek online registreren op deze website: https://www.spth.gob.es/
Daarna krijg je een QR-code die je kan afprinten (tot 31 juli) of digitaal kan opslaan. Als je Spanje binnenkomt via een luchthaven of haven, dan is er een drievoudige controle: je temperatuur wordt gemeten, je moet deze QR-code kunnen voorleggen, en er is een "visuele controle", waarbij wordt gekeken of je symptomen vertoont. Zijn er dan nog twijfels, dan zal een arts je onderzoeken. Wie de controle niet doorstaat, mag het land niet binnen. Voor reizigers die over de weg of met de trein komen, is nog niks bekend.

Vanaf 21 juni beslissen de autonome regio's zelf over de beperkende maatregelen die ze nemen. Zo kunnen er in Barcelona en Madrid striktere maatregelen zijn dan in pakweg Galicië. Het wordt aangeraden goed op voorhand te informeren. De Canarische Eilanden en de Balearen zijn ook vanaf 21 juni toegankelijk voor reizigers. Ook hier gelden specifieke regels. De discotheken op Ibiza en Mallorca zullen deze zomer alvast niet meer opengaan.

De stranden zijn toegankelijk, maar er kunnen verschillende regels gelden per regio.

Musea zijn open, zo ook het beroemde Prado in Madrid, al is daar maar een beperkt aantal bezoekers toegestaan.

Winkels, restaurants en bars mogen voor 100% openen, maar de sociale afstand moet gewaarborgd worden. Het personeel moet ook een mondmasker dragen.

Ook hotels en campings mogen toeristen ontvangen, zonder beperking van de capaciteit, maar wel onder voorwaarden. Veel accommodaties zijn echter nog gesloten of openen pas begin juli. Voor de gemeenschappelijke ruimtes gelden strikte hygiënemaatregelen.

Het is overal in Spanje verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer, het vliegtuig en als je samen in de auto zit met mensen die niet in dezelfde woning wonen. Voor kinderen jonger dan zes jaar is het niet verplicht, maar wel aangeraden. Ook overal waar je niet genoeg afstand kan bewaren, op straat of binnen, is een mondmasker verplicht. Wie dit niet respecteert, kan een boete krijgen. De sociale afstand werd bijgesteld van 2 meter naar 1,5 meter, zoals in de meeste landen. Deze maatregelen zouden verplicht blijven tot wanneer het virus overwonnen is, liet de Spaanse regering weten.

Laatste update: 02/07/2020

 

Belgen kunnen naar Portugal reizen vanaf 15 juni, maar tot 1 juli enkel met het vliegtuig. Op 1 juli opent Portugal ook de landsgrens met Spanje en kan je met de auto de grens over. Er zijn geen quarantainemaatregelen op het Portugese vasteland.

Door een heropflakkering van het virus in bepaalde delen van de hoofdstad is er in sommige delen van Lissabon en omliggende gemeentes weer een lockdown van kracht sinds 26 juni. Tui schrapt de vluchten naar Lissabon alvast tot en met 14 juli.

Wie naar Madeira wil, moet een negatieve test voor COVID-19 kunnen voorleggen (niet ouder dan 72 uur). Wie zelf geen negatieve test kan voorleggen, moet er bij aankomst een laten afnemen. Je ontvangt het resultaat binnen de 12 uur. Bij een positief resultaat moet je 14 dagen in quarantaine blijven. Er wordt ook gevraagd je vooraf online te registreren op http://apps.iasaude.pt/s-alerta/questionarios/viagem/

Voor de Azoren moet je ook een negatieve test kunnen voorleggen van maximaal 72 uur oud. Een andere optie is om je bij aankomst te laten testen en in zelfisolatie te blijven tot het resultaat gekend is. Zonder test moet je sowieso twee weken in quarantaine. Bij een langer verblijf moet je je ook geregeld opnieuw laten testen.

Sinds 1 juni zijn in Portugal alle winkels en winkelcentra open. Restaurants, cafés en buitenterrassen mogen tot 23 uur openblijven met een maximale capaciteit van 50 procent.  Je kan musea en monumenten bezoeken en naar het theater of de bioscoop, al dien je hiervoor altijd op voorhand te reserveren. Discotheken en nachtclubs zijn gesloten en alcohol op de openbare weg is verboden. Samenkomsten zijn beperkt tot 20 personen. In de hoofdstad Lissabon gelden strengere richtlijnen dan in de rest van Portugal.

De stranden zijn open, maar er worden wel “stoplichten” geplaatst die de drukte moeten controleren. Bij rood is het strand vol, bij geel is de kans groot dat het binnenkort vol raakt, en bij groen kan je zonder problemen het strand betreden. Er is ook een app "Info Praia" beschikbaar (ook in het Engels). Op stranden worden desinfectietunnels geplaatst waar iedereen door moet en je moet minstens 1,5 meter afstand houden. Tussen de parasols moet er zeker 3 meter zijn.

De nationale toeristische dienst heeft een "clean& safe"-keurmerk uitgeroepen, om vakantiegangers gerust te stellen welke toeristische diensten voldoen aan hygiënische voorwaarden en veiligheidsmaatregelen om het virus te weren.  De campings in Portugal mogen weer toeristen ontvangen, wel onder voorwaarden en met beperkte capaciteit.

Overal in Portugal geldt een socal distance van 2 meter.  Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en andere gesloten ruimtes met meerdere mensen.

Laatste update: 30/06/2020

Italië heeft sinds 3 juni zijn grenzen weer geopend voor reizigers van en naar het buitenland. Belgen hoeven dus niet meer in quarantaine als ze naar Italië reizen. Ook de grenzen tussen de regio's zijn open, al kunnen er regionaal verschillende maatregelen worden opgelegd. Wie naar Puglia of Sardinië wil, moet zich bijvoorbeeld vooraf online registreren.

Winkels, musea, bars, restaurants en ijssalons zijn open, maar allemaal onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er in de restaurants twee meter tussen de tafels zijn en moeten de obers handschoenen en mondmaskers dragen. De Vaticaanse musea hebben op 1 juni weer de deuren geopend en de archeologische site Pompeii is ook weer te bezoeken.

Toeristen zijn ook weer welkom op campings vanaf 3 juni. Hotels zijn open, al is dat vaak nog maar beperkt.

Bioscopen, concertzalen en zwembaden zijn open, met beperkte capaciteit. Discotheken blijven alvast nog gesloten tot 14 juli. De stranden zijn vrij te bezoeken. Hier gelden ook afstandsregels en maatregelen die kunnen verschillen per regio.

Het blijft verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en in winkels. Ook in restaurants, tot je aan je tafel zit.

Laatste update: 25/06/2020

Duitsland heeft sinds 15 juni alle grenscontroles met de buurlanden opgeheven. EU-burgers kunnen weer vrij naar Duitsland reizen.

Overal in Duitsland is de sociale afstand van 1,5 meter verplicht. De andere coronamaatregelen, met hoeveel je in een auto mag zitten of specifieke regels voor de horeca, verschillen per deelstaat. Ga op voorhand goed na welke regels gelden in de deelstaat waar je naartoe gaat. In regio's of steden waar het aantal nieuwe besmettingen te hoog ligt (meer dan 50 per 100.000 inwoners), is de deelstaat verplicht om in te grijpen. Zo heeft de deelstaat Noordrijn-Westfalen recent nog twee gebieden weer in lockdown geplaatst.

De horeca winkels, musea en dierentuinen zijn open, al gelden er (naargelang de deelstaat) beperkingen en veiligheidsvoorschriften. Vakantieverblijven (hotels, huurwoningen, campings) zijn open, ook voor buitenlandse gasten.

Vanaf 16 juni mag er maximaal 500 man samenkomen tijdens openluchtevenementen en vanaf 30 juni zou dat worden uitgebreid tot 1000 man.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer en in cafés en restaurants, wanneer je binnenkomt of naar het toilet gaat. Als je aan tafel zit, mag het mondmasker af. In de meeste deelstaten zijn ze ook verplicht in de winkels.

Laatste update: 24/06/2020

Vanaf 1 juli versoepelt Griekenland zijn maatregelen, al zijn er nog steeds bepaalde voorwaarden. Wie naar Griekenland reist met het vliegtuig, boot of met de auto, moet zich 48 uur voor aankomst registreren op deze website: https://travel.gov.gr/#/ waarna je een persoonlijke code ontvangt.
Bij aankomst in Griekenland zal je deze code moeten tonen en zal er willekeurig beslist worden of je getest wordt op Covid-19. Na deze test mag je wel direct naar je eindbestemming doorreizen. Wie positief test, zal gecontacteerd worden en moet verplicht 14 dagen in quarantaine blijven op het adres dat bij de registratie werd doorgegeven.

Vanaf 1 juli worden internationale vluchten weer toegelaten op alle luchthavens in Griekenland.

Restaurants en cafés zijn open, net als winkels, parken, dierentuinen, buitensportterreinen en archeologische sites zoals de Acropolis. Half juni zouden dan de pretparken, speeltuinen en bioscopen volgen. De meeste hotels en campings zijn open.

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en waar de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. In supermarkten is het enkel verplicht voor het personeel.

Laatste update: 02/07/2020

Reizen naar Kroatië zijn al een tijdje mogelijk. Kroatië is geen Schengenland, maar toch had het land beslist om er al Belgische toeristen toe te laten, op voorwaarde dat ze enkele relevante documenten kunnen voorleggen aan de Kroatische grenspolitie. Zo moeten Belgen een bewijs van reservering voor een toeristische accommodatie kunnen voorleggen. Er is geen quarantaine of test nodig.

Bij aankomst in Kroatië moet je je gegevens achterlaten zodat de Kroatische autoriteiten je kan bereiken als de situatie opnieuw verergert.  Reizigers worden aangeraden zich op voorhand online te registeren via volgende website: https://entercroatia.mup.hr/(externe link). Dit om wachttijden aan de grens tegen te gaan. Toeristen krijgen per mail naast een bevestiging van hun registratie, ook meer informatie omtrent de maatregelen die in Kroatië opgevolgd moeten worden en meer informatie rond de epidemie in het land.

Kroatië is geen Schengenland, dus als u bijvoorbeeld via Slovenië naar Kroatië rijdt, moet u zeker geldige identiteitsdocumenten bij u hebben.

Cafés, restaurants, campings, winkels, museau en zwembaden zijn allemaal open. 

Een mondmasker is nergens verplicht, het wordt enkel aangeraden.

Laatste update 26/06/2020

De Zwitserse regering stelt op 15 juni de grenzen open voor alle EU-staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook de grens met Italië is open, je kan dus door Zwitserland naar Italië reizen.

Bars, restaurants en discotheken hebben geen sluitingsuur meer. Campings en andere toeristische accommodaties zijn open, net als dierentuinen, zwembaden en bioscopen, Iets grotere evenementen kunnen ook weer, want samenkomsten tot 1000 man zijn toegelaten, maar dan moet er wel een systeem van contact-tracing voorzien zijn.

De Zwitserse overheid vraagt iedereen wel uitdrukkelijk om voldoende afstand te houden en mondmaskers te dragen als de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden, al is het niet verplicht. Je moet wel áltijd een mondmasker bij je hebben op het openbaar vervoer.

Laatste update: 22/06/2020

Luxemburg opende zijn grenzen op 15 juni.

Sinds 4 mei zijn musea en andere culturele instellingen geopend. Hotels en campings zijn open, ook de gemeenschappelijke ruimtes. 

Alle winkels, restaurants en cafés zijn open, maar moeten sluiten om middernacht. Klanten mogen enkel aan tafel bediend worden en per tafel mag niet meer dan 10 man zitten (tenzij je tot één gezin behoort). Er moet 1,5 meter tussen de tafels zitten en je moet een mondmasker aandoen wanneer je niet aan tafel zit. 

In Luxemburg is het dragen van een mondmasker verplicht als de afstand van 2 meter niet nageleefd kan worden, zoals bijvoorbeeld in een winkel. Een sjaal voor de mond kan eventueel ook. Ook op de trein is een masker verplicht. 

Laatste update: 26/06/2020

 

 

Oostenrijk opende op 16 juni zijn grenzen voor 31 landen in Europa, ook voor België. Er is geen quarantaine- of testverplichting meer. Er blijven wel reisbeperkingen gelden voor toeristen uit Groot-Brittannië, Zweden, Portugal en Spanje.

Cafés en restaurants zijn weer open sinds 15 mei. Ze mogen wel maar openblijven tot en met 23 uur. Mondkapjes voor personeel zijn verplicht en er mogen maar een maximaal aantal mensen in de cafés en restaurants zitten. Winkels, openbaar vervoer en sportfaciliteiten zijn open, net als hotels en campings.

In Oostenrijk biedt de luchthaven van Wenen tests aan voor het coronavirus. Je moet wel op voorhand een afspraak maken. De tests kunnen ook worden afgenomen bij passagiers die Wenen verlaten om zo hun coronavrije status aan te tonen voor het land waar ze naartoe reizen. Een test kost 190 euro.

Een mondmasker is verplicht in supermarkten, winkels en het openbaar vervoer. Wie de maatregelen niet naleeft, kan een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Laatste update: 26/06/2020

Het Verenigd Koninkrijk is geen Schengenland. Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil, zal vanaf 8 juni zijn reisplannen en contactgegevens op voorhand online moeten doorgeven en dat kunnen bewijzen aan de grens. Wie deze maatregelen niet naleeft, kan een boete krijgen.

De verplichte 14 dagen durende quarantaine voor al wie het Verenigd Koninkrijk binnenkomt, geldt vanaf 10 juli niet meer voor Engeland. De Britse regering publiceerde op 3 juli namelijk een lijst met een zestigtal landen van wie de inwoners niet meer in quarantaine hoeven als ze Engeland binnenkomen via de lucht, met de trein, per auto of eender ander vervoersmiddel.

België staat op die lijst. Let wel: als u in de 14 dagen voor u naar Engeland reist, in een van de landen die niet op de lijst staan bent geweest, dan moet u toch nog in quarantaine. Omdat de andere delen van het VK de coronamaatregelen minder snel versoepelen, geldt de versoepeling ook enkel voor Engeland. In Schotland, Wales en Noord-Ierland blijft de quarantainemaatregel vooralsnog van kracht.

De Britse stad Leicester ging op 30 juni opnieuw in lockdown, voor twee weken. De versoepelingen kunnen dus op elk moment regionaal teruggeschroefd worden wanneer er te veel besmettingen zijn.

Vanaf 4 juli mogen in Engeland de bars, restaurants en kapperszaken weer open. Ook bioscopen, musea en toeristische attracties kunnen weer opengaan. Ook hier hebben Schotland, Wales en Noord-Ierland elk aparte maatregelen.

Vanaf 15 juni worden mondkapjes verplicht op het openbaar vervoer in Engeland, zowel in bussen, vliegtuigen, treinen als veerboten. In Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn mondkapjes niet verplicht. Ook de andere maatregelen verschillen per land. in het Verenigd Koninkrijk wordt een sociale afstand van 2 meter gehanteerd, vanaf 4 juli zou dat in Engeland veranderen naar 1 meter.

Laatste update: 3/7/2020

Litouwen laat vanaf 17 juni reizigers toe uit België. Enkel toeristen uit Portugal, Zweden en het Verenigd Koninkrijk en landen buiten de EU worden nog geweigerd.

Estland had eerder al aangegeven buitenlandse toeristen toe te laten. Op dit moment mogen ook Belgen naar Estland reizen zonder quarantaine. Op 22 juni heeft het land wel weer quarantaineregels ingevoerd voor Bulgarije, Polen en Roemenië, omdat de cijfers daar te hoog lagen (meer dan 15 nieuwe besmettingen op 100.000). Bepaalde beslissingen of toelatingen kunnen dus altijd teruggeschroefd worden.

Ook Letland is open voor Belgische toeristen. Er is geen verplichte coronatest of quarantaine meer bij aankomst in het land.

In deze landen geldt een sociale afstand van 2 meter en zijn mondmaskers enkel verplicht op het openbaar vervoer. Horecazaken zijn open, maar moeten zich houden aan een verplicht sluitingsuur.

Laatste update: 23/06/2020

Noorwegen had eerst laten weten zijn landsgrenzen gesloten te houden voor alle buitenlanders tot en met 20 augustus, maar het land wil dit nu toch herbekijken voor een aantal Europese landen, ook voor België. Noorwegen hanteert een aantal criteria voor de landen die ze opnieuw zouden toelaten. Zo zullen er niet meer dan 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners mogen zijn de laatste twee weken. Noorwegen zal op 10 juli een lijst bekendmaken van de landen die voldoen aan deze criteria. Toeristen uit deze landen zouden dan vanaf 15 juli weer naar Noorwegen kunnen reizen. 

Belgen die vastgoed bezitten in Noorwegen of er familie hebben, kunnen al naar het land reizen maar moeten nog wel 10 dagen in quarantaine.

Laatste update: 27/06/2020

Reizen naar Zweden is voor de meeste Europese landen toegestaan, ook voor België. Cafés en restaurants zijn (beperkt) open, maar dat kan alleen aan tafel (niet aan de toog) en met de nodige afstand.

Bij publieke evenementen en bijeenkomsten (hieronder vallen bijvoorbeeld ook sportwedstrijden en markten) zijn maximaal 50 personen toegelaten. Veel winkels zijn open, maar met aangepaste openingstijden. Het openbaar vervoer rijdt ook met een aangepaste dienstregeling. Veel musea zijn gesloten.

De nationale parken in Zweden zijn open. Kamperen is toegestaan, mits er voldoende afstand kan worden gehouden. In de sanitaire gebouwen mag je maximaal met vijf mensen tegelijk naar binnen.

Laatste update: 26/06/2020

 

Denemarken heeft laten weten zijn grenzen voor een groot aantal EU-landen te openen vanaf 27 juni. Op dit moment hoort België ook bij de landen die Denemarken als 'veilig' beschouwt (minder dan 20 besmettingen per  100.000 inwoners per week). Belgische toeristen mogen dus vanaf 27 juni naar Denemarken reizen, al is dat nog steeds onder voorwaarden: je moet een geldig identiteitsbewijs hebben van een land dat Denemarken als veilig beschouwt én een bewijs van gereserveerde accommodatie voor ten minste zes nachten in het land. Denemarken kan de lijst van veilige landen wekelijks aanpassen.

Belgen die een vakantiehuis (of ander verblijf) bezitten in Denemarken of er familie hebben, mochten het land al eerder binnen.

Transit door Denemarken is ook al mogelijk. Hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een reserveringsbewijs van een toeristische accommodatie in het land waar je wil verblijven.

Wie ziektesymptomen vertoont, kan de toegang tot het land altijd worden geweigerd. De hoofdstad Kopenhagen heeft aparte regels: je mag er als toerist naartoe om de stad te bezoeken, maar je mag er niet logeren.

Winkels, cafés en restaurants zijn open. Een mondmasker is verplicht in de luchthaven.

Laatste update: 27/06/2020

Vanaf 15 juni kunnen Belgen naar IJsland reizen. Bij aankomst op de luchthaven moet je je wel laten testen. Deze test kost 100 euro. Je krijgt dezelfde dag of ten laatste de dag na aankomst het resultaat. Een bewijs van een negatieve test die elders werd afgenomen, geldt niet. Kinderen jonger dan 15 hoeven zich niet te laten testen. Wie positief test, moet 14 dagen in quarantaine. Ook wie naast een positief geteste persoon zat op het vliegtuig, zal verwittigd worden en in quarantaine moeten.
Toeristen zullen zich voor vertrek elektronisch moeten laten registreren en ze zullen worden aangeraden om de IJslandse contact tracing-app te installeren (beschikbaar in verschillende talen). 

Restaurants en winkels zijn open, maar met beperkte capaciteit en onder strikte voorwaarden. Samenkomsten tot 500 man zijn toegestaan. 

Laatste update: 23/06/2020

Vanaf 23 juni kunnen Belgen naar Tsjechië reizen zonder dat er een negatieve test of quarantaine nodig is. Je hoeft ook geen documenten meer voor te leggen met een geldige reden om naar daar te reizen. Tsjechië werkt met een lijst van groene (low risk), oranje (medium risk) en rode (high risk) landen. Op dit moment zijn de cijfers in België laag genoeg en valt het onder de groene landen die zonder beperkingen naar Tsjechië mogen reizen.

Vanaf 8 juni zijn evenementen tot 500 man weer toegestaan en mogen de terrasjes van restaurants tot na 23u openblijven. Winkels zijn open, en het aantal personen dat toegelaten wordt in musea en bioscopen, dierentuinen en zwembaden wordt opgetrokken. De campings in Tsjechië zijn open.

Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in openbare ruimtes.

Laatste update: 24/06/2020

Sinds 8 juni zijn de grenzen van Slovenië open voor een heel aantal "veilige" landen, de zogenoemde groene lijst. Voor die landen vervalt ook de quarantaineverplichting. Aanvankelijk stond België niet op die lijst, maar vanaf 4 juli zal België er wel op staan. Belgen die vanaf 4 juli naar Slovenië reizen, moeten dus niet langer twee weken in quarantaine.

Let wel: wie symptomen van infectie vertoont, kan de toegang tot het land altijd geweigerd worden.

De horeca, winkels, openbare diensten, zwembaden en campings zijn open. Discotheken blijven voorlopig nog gesloten.

Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in ruimtes waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Laatste update: 03/07/2020

Tunesië opent zijn grenzen weer vanaf 27 juni voor bepaalde landen. Het land werkt hierbij met een lijst van groene en oranje landen. Voor reizigers uit groene landen gelden geen maatregelen, ze moeten enkel online een gezondheidsverklaring invullen voor vertrek. Toeristen uit oranje landen moeten naast die gezondheidsverklaring ook een negatieve coronatest van maximaal 72 uur oud kunnen voorleggen. Maar België staat nog niet op deze lijsten. Belgische toeristen kunnen voorlopig dus nog niet naar Tunesië reizen.

Sinds 4 juni is het land bezig met het opheffen van maatregelen. Zo zijn de winkels, restaurants en cafés er opnieuw open. De Tunesische regering doet er alles aan om het toeristische seizoen deze zomer te redden en er is alvast een 'sanitair protocol' opgesteld voor alle toeristische etablissementen. Toeristen zullen enkel in een hotel kunnen verblijven dat dit protocol naleeft. Wie buiten zijn hotel wil komen, zal ook rekening moeten houden met een strikt protocol.

Ook in Tunesië geldt dat je zo veel mogelijk de handen moet wassen, afstand moet houden en een mondmasker moet dragen in openbare ruimtes en plaatsen waar de sociale afstand moeilijk te garanderen is.

Laatste update: 27/06/2020

 

In Marokko zijn de grenzen nog steeds toe. Het is nog onduidelijk wanneer deze opnieuw zullen opengaan.  

Turkije heeft zijn land-, zee- en luchtgrenzen op 12 juni weer opengesteld. De grens met Iran zou wel nog gesloten blijven. Wie het Turkse grondgebied binnenkomt, moet een gezondheidscontrole ondergaan. Wie ziektesymptomen vertoont, zal getest worden en bij een positief resultaat doorverwezen naar een aangewezen zorginstelling. Let wel, voor Belgen zijn niet-essentiële reizen naar Turkije momenteel nog steeds verboden.

De toeristische sector zou ook werken met een gezondheidscertificaat dat moet aantonen dat accommodaties alle richtlijnen en hygiëneregels volgen. 

Op dit moment gelden er nog strenge regels in Turkije. Zo mogen  65-plussers hun huis enkel verlaten tussen 10u en 20u. Minderjarigen mogen alleen naar buiten als ze vergezeld worden van een ouder. Iedereen moet ook verplicht een mondmasker dragen op openbare plaatsen en op het openbaar vervoer. Social distancing blijft de norm.

Laatste update: 27/06/2020

Op woensdag 10 juni kondigde premier Morawiecki aan dat Polen op zaterdag 13 juni de grenzen opnieuw opent voor verkeer binnen Europa. Belgen zullen dus niet langer aan grenscontroles worden onderworpen en er gelden geen quarantaineverplichtingen meer.

Vanaf 15 juni hervatten de internationale vluchten binnen de EU. Intercontinentale vluchten worden pas later hervat.

Restaurants, winkels, hotels en campings zijn open, net als parken en stranden.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in de auto bij mensen met wie je niet onder één dak woont, in winkels, banken, bioscopen, bij overheidsadministraties en in de kerk. Elders geldt een sociale afstand van 2 meter, maar er is geen mondmaskerplicht. 

Laatste update: 23/06/2020