Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Geen verbod meer op niet-essentiële reizen: waar kan je naartoe? En onder welke voorwaarden? 

Nu het verbod op niet-essentiële reizen is opgeheven, kunnen we ook weer voor toeristische uitstappen naar het buitenland. Al zullen die reizen er nog niet meteen zoals voor de coronacrisis uitzien. De meeste landen in Europa kleuren op dit moment rood op de kaart waardoor reizen naar die landen sterk afgeraden wordt. De landen kunnen bovendien zelf beperkingen en coronamaatregelen opleggen. En bij terugkeer moet je eventueel in quarantaine en getest worden. Hoe zit het juist? Dat lees je in dit artikel. 

1. Wat betekent de afschaffing van het reisverbod precies?

Er is nu geen verbod meer op niet-essentiële reizen naar het buitenland, maar het wordt wel nog steeds sterk afgeraden. Afhankelijk van het land of de zone waar je naartoe reist, zal je andere maatregelen moeten volgen bij vertrek, aankomst en terugkeer. Ook naar landen buiten de Europese Unie kan je weer reizen, al kunnen landen nog steeds zelf beslissen om geen toeristen toe te laten. 

Welke maatregelen je bij terugkeer in ons land moet volgen, zijn afhankelijk van de kleur van je reisbestemming. 

2. Welke regio's kleuren rood, oranje of groen?

De verschillende landen worden ingedeeld in groene, oranje en rode zones. Landen of regio's met kleurcode rood zijn plaatsen waar je een hoog risico op besmetting loopt, bij oranje is er een matig risico op besmetting en bij groen een laag risico. 

Hier vind je welke kleur de verschillende landen en regio's kregen. De lijst wordt elke zondag bijgewerkt en is steeds geldig vanaf maandag. 

(Lees verder onder de foto)

3. Wat als ik terugkeer uit een rode, oranje of groene zone?

Als je minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest, dan hoef je niets te doen, ook niet als je uit een rode zone terugkeert. Voor wie langer dan 48 uur over de grens geweest is, zijn er wel maatregelen.

Zo moet iedereen - ongeacht groene, oranje of rode zone - het zogenoemde Passenger Location Form (PLF) invullen als je langer dan 48 uur in het buitenland was. Dat formulier mag je maximaal 48 uur voor je aankomst in België invullen, maar kan dus ook bijvoorbeeld één uur voor terugkeer. Eens ingevuld, krijg je een QR-code, die de politie kan controleren. Het formulier kan je hier invullen. 

Op basis van je antwoorden berekent het formulier of je wordt beschouwd als een hoogrisicocontact. Dat ben je als je een sms krijgt. Je moet dan zeven dagen in quarantaine en je laten testen op dag één en dag zeven. Kom je terug uit een rode zone, dan word je sowieso als hoogrisicocontact beschouwd. Ook voor mensen die gevaccineerd zijn, gelden deze maatregelen.

Er zal streng gecontroleerd worden. De politie zal de PLF-formulieren nakijken en mensen die de quarantaine niet respecteren, zullen een boete krijgen van 250 euro. Dit systeem zal zo blijven tot het Digital Green Certificate (Digitaal Groen Certificaat), voorgesteld door de Europese Commissie, is goedgekeurd. 

4. Welke maatregelen gelden er in de andere landen?

Elk land kan zijn eigen maatregelen of beperkingen opleggen. Het ene land vraagt bijvoorbeeld het bewijs van een negatieve PCR-test, het andere wil dat je bij aankomst in quarantaine gaat. Die regels check je dus best op voorhand. 

Ook handig om te weten is welke algemene coronamaatregelen er gelden op je bestemming en wat er al dan niet geopend is. 

Al die informatie vind je op de website van Buitenlandse Zaken

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen