AFP or licensors

Naar welke landen mag je zeker reizen deze zomervakantie? En welke coronaregels gelden daar?

De zomervakantie is officieel begonnen. Maar naar welke landen kunnen we op dit moment zeker reizen? En welke regels gelden er in coronatijden? VRT NWS biedt een overzicht. Voor meer info en andere landen kunt u terecht op de website van Buitenlandse Zaken.

De grenzen in Europa zijn weer open, maar bepaalde landen willen ons enkel onder voorwaarden ontvangen. Daarover lees je meer in ons overzicht per land, hieronder. Er zijn ook landen die ons willen verwelkomen, maar waarvoor België zelf het licht op rood zet. Dat gaat meestal om regio's of gebieden met opflakkeringen van het coronavirus. Op de kaart hieronder zie je waar reizen mogelijk is, waar er nog bepaalde maatregelen gelden en waar we nog niet op reis kunnen.Klik hieronder op een land om meer te weten.

Frankrijk heropende zijn grenzen voor EU-landen, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. Reizigers uit deze landen moeten niet in quarantaine. Frankrijk laat sinds 1 juli ook toeristen van buiten de EU geleidelijk aan weer toe. Zij moeten wel nog in quarantaine. Op 24 juli kondigde Frankrijk strengere controles aan op de luchthavens, waar er meer zou getest worden.

In Frankrijk heeft enkel Mayenne code rood. Reizen naar deze regio is verboden en wie terugkeert uit dit gebied, moet zich verplicht laten testen en in quarantaine gaan. De volgende regio's hebben code oranje: Île-de-France (behalve Seine-et-Marne), Département du Nord, Haute-Savoie, Meurthe-et-Moselle, de Vogezen, Sarthe, Ille-et-Vilaine, Gard, Haute-Garonne, Loire, Alpes-Maritimes en Bouches-du-Rhône. Er wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn in deze regio's en het wordt sterk aanbevolen je te laten testen en in quarantaine te gaan bij terugkeer.

Cafés en restaurants zijn open, ook in Parijs. Er mogen binnen maximaal 10 personen aan één tafel zitten, en tussen de tafels moet er een afstand van 1 meter zijn. Een mondmasker is verplicht, maar je mag het afdoen wanneer je aan tafel zit.

Parken, dierentuinen, stranden, musea en bioscopen zijn open. Het Paleis van Versailles, het Louvre en ook de Eiffeltoren zijn weer toegankelijk voor toeristen. Overal zijn mondmaskers verplicht en wordt het sterk aangeraden op voorhand te reserveren. Het pretpark Disneyland Parijs is weer open sinds half juli. Het aantal bezoekers wordt wel beperkt en iedereen ouder dan 11 moet overal in het park een mondmasker dragen.

Sinds maandag 20 juli is het dragen van een mondmasker verplicht in winkels en andere openbare plaatsen waar veel mensen bijeenkomen (zoals in hotels, B&B's, musea en bioscopen). Een mondmasker is bovendien verplicht op het openbaar vervoer (treinen, bussen, vliegtuigen, taxi's). Sommige regio's beslissen lokaal om overal een mondmasker te verplichten, bijvoorbeeld op de Mont Saint-Michel. Er geldt overal een sociale afstand van 1 meter.

Laatste update: 03/08/2020

Buitenlandse reizigers uit de EU, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk mogen naar Nederland gaan. Wie van of naar Nederland vliegt, moet verplicht een gezondheidsverklaring invullen.

Voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt code oranje. Belgen die uit deze regio's terugkeren, worden sterk aanbevolen zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Nederland vraagt op zijn beurt aan reizigers uit de provincie Antwerpen om in quarantaine te gaan wanneer zij Nederland binnenkomen. Voor reizigers uit andere provincies in België zijn er geen reisbeperkingen naar Nederland.

Cafés en restaurants zijn in Nederland open sinds 1 juni. Er wordt op veel plaatsen gewerkt met reservaties en je kan ook gevraagd worden naar eventuele ziektesymptomen. Musea en culturele centra zijn open, met maximale bezoekersaantallen per beschikbare oppervlakte en een reservatiesysteem.

Hotels en campings in Nederland zijn open, ook de gemeenschappelijke ruimtes. Het wordt sterk aanbevolen om te reserveren.

Grotere evenementen buiten zijn weer toegestaan, maar wel onder voorwaarden. Zo is er geen beperking meer op het aantal mensen, maar moet de sociale afstand van 1,5 meter wel gegarandeerd worden. Voor evenementen binnen zonder reservatiesysteem is er wel een maximum aantal bezoekers.

Het openbaar vervoer is niet meer enkel voor noodzakelijke verplaatsingen. Ook voor toerisme kan je er dus weer gebruik van maken. Er wordt wel gevraagd om de spitsuren te vermijden. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 13 jaar. Bij een halte of station volstaat het om afstand te houden. Sjaals of bandana's worden niet aanvaard als mondmasker. Overal geldt een sociale afstand van 1,5 meter.

Laatste update: 03/08/2020

Sinds 21 juni beslissen de autonome regio's zelf over de beperkende maatregelen die ze nemen. De regels verschillen dus per regio. Het wordt aangeraden op voorhand goed te informeren bij de regio waar je naartoe reist. Hou er ook rekening mee dat sommige landen mensen weigeren die in Spanje hebben verbleven of erdoor gereisd zijn.

Momenteel geldt code rood voor Aragón, Navarra, de provincie Barcelona en Lleida in Catalonië. Reizen naar die gebieden zijn verboden en wie er al is en terugkeert, moet zich verplicht laten testen en in quarantaine. In volgende regio's geldt code oranje: Girona, Tarragona, Baskenland, La Rioja, Soria en Guadalajara, Castellón, Valencia, Murcia, Almería, Madrid en de Balearen. Belgen die naar deze gebieden reizen, moeten extra waakzaam zijn en de lokale maatregelen strikt naleven. Bij terugkeer uit deze gebieden wordt het sterk aanbevolen je te laten testen en in quarantaine te gaan.

De Spaanse binnengrenzen zijn verder zonder beperkingen geopend voor bezoekers afkomstig uit de Schengenzone. De Canarische Eilanden en de Balearen zijn ook sinds 21 juni toegankelijk voor reizigers.

Iedereen die naar Spanje reist met het vliegtuig, moet zich minstens 48 uur voor vertrek online registreren op deze website: https://www.spth.gob.es/. Daarna krijg je een QR-code die je kan afprinten (tot 31 juli) of digitaal kan opslaan. Als je Spanje binnenkomt via een luchthaven of haven, dan is er een drievoudige controle: je temperatuur wordt gemeten, je moet deze QR-code kunnen voorleggen, en er is een "visuele controle", waarbij wordt gekeken of je symptomen vertoont. Zijn er dan nog twijfels, dan zal een arts je onderzoeken. Wie de controle niet doorstaat, mag het land niet binnen.

De stranden in Spanje zijn open, maar de regels verschillen per regio. Algemeen geldt dat je geen mondmasker hoeft te dragen als je ligt te zonnen of aan het zwemmen bent. Bij elke verplaatsing op het strand of aan een zwembad, is het in de meeste regio's wel verplicht.
Musea zijn open en winkels, restaurants en bars mogen voor 100% openen, maar de sociale afstand moet gewaarborgd worden. Het personeel moet ook een mondmasker dragen.

Het dragen van een mondmasker is in Spanje altijd en overal verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, zelfs al houd je 1,5 meter afstand. Je draagt dus een mondmasker in openbare ruimtes, maar ook op de openbare weg, op het openbaar vervoer, in een bar, restaurant, op het terras, in de auto... Je hoeft geen mondmasker te dragen als je eet, drinkt, sport, of enkel in het gezelschap bent van mensen die in dezelfde woning wonen. 

Laatste update: 03/08/2020

Belgen mogen reizen naar (de meeste gebieden in) Portugal. Tot 30 juni kon dat enkel met het vliegtuig, op 1 juli opende Portugal de landsgrens met Spanje en sindsdien kan je ook met de auto de grens over. 

Buitenlandse Zaken geeft momenteel nog code oranje voor de Algarve en het Grootstedelijk gebied Lissabon. Het wordt sterk aanbevolen om je bij terugkeer uit deze regio's te laten testen en in quarantaine te gaan.

Wie naar Madeira wil, moet een negatieve test voor COVID-19 kunnen voorleggen (niet ouder dan 72 uur). Wie zelf geen negatieve test kan voorleggen, moet er bij aankomst een laten afnemen. Je ontvangt het resultaat binnen de 12 uur. Bij een positief resultaat moet je 14 dagen in quarantaine blijven. Er wordt ook gevraagd je vooraf (12 tot 48 uur voor afreis) online te registreren op madeirasafe.com. Vanaf 1 augustus is een mondmasker overal in het openbaar verplicht.

Voor de Azoren moet je ook een negatieve test kunnen voorleggen van maximaal 72 uur oud. Een andere optie is om je bij aankomst te laten testen en in zelfisolatie te blijven tot het resultaat gekend is. Zonder test moet je sowieso twee weken in quarantaine. Bij een langer verblijf moet je je ook geregeld opnieuw laten testen.

Restaurants, cafés en buitenterrassen mogen tot 1 uur openblijven. Je kan musea en monumenten bezoeken en naar het theater of de bioscoop, al moet je altijd op voorhand reserveren. Discotheken en nachtclubs mogen weer open, maar moeten sluiten om 20 uur. Alcohol op de openbare weg is verboden. In bepaalde regio's (groot Lissabon) gelden strengere richtlijnen.

De stranden zijn open, maar er worden wel “stoplichten” geplaatst die de drukte moeten controleren. Er is ook een app "Info Praia" beschikbaar (ook in het Engels). Op stranden worden desinfectietunnels geplaatst waar iedereen door moet en je moet minstens 1,5 meter afstand houden. Tussen de parasols moet er zeker 3 meter zijn.

De nationale toeristische dienst heeft een "clean& safe"-keurmerk uitgeroepen om vakantiegangers gerust te stellen welke toeristische diensten voldoen aan hygiënische voorwaarden en veiligheidsmaatregelen om het virus te weren.

Overal in Portugal geldt een sociale afstand van 2 meter.  Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en andere gesloten ruimtes waar meerdere mensen samen zijn.

Laatste update: 31/07/2020

Italië heeft sinds 3 juni zijn grenzen weer geopend voor reizigers van en naar het buitenland. Belgen hoeven dus niet meer in quarantaine als ze naar Italië reizen. Ook de grenzen tussen de regio's zijn open, al kunnen er regionaal verschillende maatregelen worden opgelegd. Wie naar Puglia of Sardinië wil, moet zich bijvoorbeeld vooraf online registreren. Alle luchthavens in Italië zijn open.

Winkels, musea, bars, restaurants en ijssalons zijn open, maar allemaal onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er in de restaurants twee meter tussen de tafels zijn en moeten de obers handschoenen en mondmaskers dragen. De Vaticaanse musea hebben op 1 juni weer de deuren geopend en de archeologische site Pompeii is ook weer te bezoeken, al moet je overal op voorhand reserveren.

Bioscopen, concertzalen en zwembaden zijn open, met beperkte capaciteit. Discotheken blijven nog gesloten. De stranden zijn vrij te bezoeken. Hier gelden ook afstandsregels en maatregelen die kunnen verschillen per regio. Massabijeenkomsten zijn verboden.

Je moet overal 1 meter afstand houden en áltijd een mondmasker bij je hebben. Het mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in alle winkels en in gesloten openbare ruimtes en overal waar je niet minstens 1 meter afstand kan houden. Ook in restaurants en bars, wanneer je niet aan je tafel zit.

Laatste update: 23/07/2020

Duitsland heeft sinds 15 juni alle grenscontroles met de buurlanden opgeheven. EU-burgers kunnen weer vrij naar Duitsland reizen. Reizigers uit Antwerpen moeten 14 dagen in quarantaine als zij naar Duitsland gaan.

Overal in Duitsland is de sociale afstand van 1,5 meter verplicht. De andere coronamaatregelen, met hoeveel je in een auto mag zitten of specifieke regels voor de horeca, verschillen per deelstaat. Ga op voorhand goed na welke regels gelden in de deelstaat waar je naartoe gaat. In regio's of steden waar het aantal nieuwe besmettingen te hoog ligt (meer dan 50 per 100.000 inwoners), is de deelstaat verplicht om in te grijpen. Er kunnen dus lokale lockdowns zijn.

De horeca, winkels, hotels, musea en dierentuinen zijn open, al gelden er (naargelang de deelstaat) beperkingen en veiligheidsvoorschriften. Op de meeste toeristische plekken moet je op voorhand reserveren.

Duitsland heeft een gratis tracing-app die ook toeristen kunnen gebruiken: de Corona-Warn-app. Je krijgt een melding wanneer je in contact bent geweest met een besmet persoon.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in cafés en restaurants. Wanneer je aan tafel zit, mag het mondmasker natuurlijk wel af.

Laatste update: 24/07/2020

Reizen naar Griekenland is mogelijk, al zijn er nog steeds bepaalde voorwaarden. Wie naar Griekenland reist met het vliegtuig, boot of met de auto, moet zich ten laatste 48 uur voor vertrek registreren op deze website: https://travel.gov.gr/#/ waarna je een persoonlijke QR-code ontvangt.

Bij aankomst in Griekenland, op welke vervoerswijze dan ook, zal je deze code moeten tonen. Zonder code kom je het land niet binnen. De politie beslist willekeurig wie getest wordt op Covid-19. Na deze test mag je wel direct naar je eindbestemming doorreizen. Binnen de 24 uur krijg je normaal het resultaat. Wie positief test, zal gecontacteerd worden en moet verplicht 14 dagen in quarantaine blijven op het adres dat bij de registratie werd doorgegeven.

Sinds 1 juli worden internationale vluchten weer toegelaten op alle luchthavens in Griekenland. De grens met de auto oversteken kan in Bulgarije. Grensovergangen met Noord-Macedonië, Albanië en Turkije blijven gesloten.

Restaurants en cafés zijn open, net als winkels, parken, dierentuinen, buitensportterreinen en archeologische sites zoals de Acropolis. Half juni volgden de pretparken, speeltuinen en bioscopen. De meeste hotels en campings zijn open.

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en waar de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. In supermarkten is het enkel verplicht voor het personeel. Elders wordt het sterk aangeraden, maar niet verplicht.

Laatste update: 24/07/2020

Reizen naar Kroatië is mogelijk sinds 1 juli. Er is geen quarantaine of test nodig bij aankomst, maar het wordt wel aangeraden om je als reiziger online te registreren via volgende website: https://entercroatia.mup.hr/(externe link). Dit om wachttijden aan de grens tegen te gaan. Toeristen krijgen per mail naast een bevestiging van hun registratie, ook meer informatie omtrent de maatregelen die in Kroatië opgevolgd moeten worden en meer informatie rond de epidemie in het land.

Reizen naar Kroatië is toegelaten, maar er geldt code rood voor de provincie Vukovar-Srijem. In de provincies Osijek-Baranja, Šibenik-Knin, Split-Dalmatië, Istrië en Zagreb geldt code oranje.

Kroatië is geen Schengenland, dus als je bijvoorbeeld via Slovenië naar Kroatië rijdt, moet je zeker geldige identiteitsdocumenten bij je hebben.

Cafés, restaurants, campings, winkels, musea en zwembaden zijn allemaal open.  Een mondmasker is nergens verplicht, het wordt enkel aangeraden.

Laatste update: 03/08/2020

De Zwitserse regering stelde op 15 juni de grenzen open voor zo goed als alle EU-staten en het Verenigd Koninkrijk.  De grens met Italië is open, je kan dus door Zwitserland naar Italië reizen. 

De regio rond het meer van Genève heeft code rood. Reizen naar Genève is dus niet toegelaten. Wie terugkeert uit dit gebied moet zich verplicht laten testen en in quarantaine gaan.  Code oranje geldt voor Graubünden, Zug en Schaffhausen.

Bars, restaurants en discotheken hebben geen sluitingsuur meer. Campings en andere toeristische accommodaties zijn open, net als dierentuinen, zwembaden en bioscopen. Iets grotere evenementen kunnen ook weer, want samenkomsten tot 1.000 man zijn toegelaten, maar dan moet er wel een systeem van contact-tracing voorzien zijn.

Sinds 6 juli is het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer. De Zwitserse overheid vraagt verder iedereen uitdrukkelijk om voldoende afstand te houden en mondmaskers te dragen als de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden, al is het niet verplicht. Lokaal kunnen er strictere maatregelen gelden en zijn mondmaskers ook verplicht in winkels.

Laatste update: 05/08/2020

Luxemburg opende zijn grenzen op 15 juni. Het kreeg wel code oranje van Buitenlandse Zaken, dus extra waakzaamheid is nodig. Bij terugkeer wordt ook gevraagd om je vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

Sinds 4 mei zijn musea en andere culturele instellingen geopend. Hotels en campings zijn open, ook de gemeenschappelijke ruimtes. 

Alle winkels, restaurants en cafés zijn open, maar moeten sluiten om middernacht. Klanten mogen enkel aan tafel bediend worden en per tafel mag niet meer dan 10 man zitten (tenzij je tot één gezin behoort). Er moet 1,5 meter tussen de tafels zitten en je moet een mondmasker aandoen wanneer je niet aan tafel zit.

In Luxemburg is het dragen van een mondmasker verplicht, vanaf zes jaar, als de afstand van 2 meter niet nageleefd kan worden, zoals bijvoorbeeld in een winkel of op een markt. Ook op het openbaar vervoer is een masker verplicht. Een sjaal voor de mond mag eventueel ook.

Laatste update: 21/07/2020

 

Oostenrijk opende op 16 juni zijn grenzen voor 31 landen in Europa, ook voor België. Er is geen quarantaine of test meer nodig. Wie in de 14 dagen voor binnenkomst in Oostenrijk in het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Bulgarije, Roemenië of Zweden verbleef, moet wel nog steeds een negatieve test kunnen voorleggen. Op 22 juli kondigde Oostenrijk aan de grens met Hongarije en Slovenië strenger te controleren.

Buitenlandse Zaken geeft code oranje voor de deelstaat Oberösterreich en voor Wenen. Er wordt gevraagd hier extra waakzaam te zijn en bij terugkeer uit deze gebieden je vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

Cafés en restaurants zijn weer open, maar mogen 's avonds maar beperkt openblijven. Mondkapjes voor personeel zijn verplicht en er mogen maar een maximaal aantal mensen in de cafés en restaurants zitten. Winkels, openbaar vervoer en sportfaciliteiten zijn open, net als hotels en campings.

De luchthaven van Wenen biedt tests aan voor het coronavirus. Je moet wel op voorhand een afspraak maken. De tests kunnen ook worden afgenomen bij passagiers die Wenen verlaten om zo hun coronavrije status aan te tonen voor het land waar ze naartoe reizen. Een test kost 190 euro.

Een mondmasker is verplicht in supermarkten, banken, postkantoren en het openbaar vervoer. Wie de maatregelen niet naleeft, kan een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Laatste update: 24/07/2020

Vanaf zaterdag 8 augustus moeten Belgen opnieuw 14 dagen in quarantaine wanneer ze naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit geldt voor Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales.

Leicester en Aberdeen hebben code rood, wat betekent dat het verboden is naar deze gebieden te reizen. Je moet verplicht in quarantaine en een test ondergaan bij terugkomst naar ons land. 

Een aantal andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk kregen van ons land bovendien code oranje. Buitenlandse Zaken vraagt om je bij terugkeer uit East Midlands, North East & Yorkshire, North West, Noord-Ierland en Wales vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

Mondkapjes zijn verplicht op het openbaar vervoer in Engeland, zowel in bussen, vliegtuigen, treinen als veerboten. Vanaf 24 juli wordt het dragen van een mondmasker ook verplicht in winkels en supermarkten in Engeland. In Schotland is het dragen van een mondmasker in de winkels sinds 10 juli verplicht, in Wales en Noord-Ierland zijn maskers enkel verplicht op het openbaar vervoer.

In het Verenigd Koninkrijk wordt een sociale afstand van 2 meter gehanteerd. Is dat niet mogelijk, dan mag dit in Engeland “1 meter plus” zijn als je extra maatregelen neemt zoals een mondmasker of niet tegenover elkaar zitten.

Laatste update: 03/08/2020

Estland, Letland en Litouwen kijken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners gedurende twee weken. Door de stijgende cijfers in België moeten reizigers uit ons land opnieuw 14 dagen in quarantaine wanneer zij naar Estland of Letland reizen. Litouwen laat sinds 3 augustus zelfs helemaal geen Belgen meer binnen.

In deze landen geldt een sociale afstand van 2 meter en zijn mondmaskers enkel verplicht op het openbaar vervoer. Horecazaken zijn open, maar moeten zich houden aan een verplicht sluitingsuur.

Laatste update: 03/08/2020

Vanaf 1 augustus moeten reizigers uit België 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Noorwegen. 

In Noorwegen zelf moet je voldoende afstand houden (zeker 1 meter) en je handen regelmatig wassen. Als je symptomen van Covid-19 vertoont, moet je je laten testen en in quarantaine blijven tot je een negatief testresultaat hebt ontvangen én je geen symptomen meer vertoont.

Noorwegen raadt aan om het openbaar vervoer zo veel mogelijk te vermijden, omdat er soms niet voldoende afstand kan worden gehouden. Hetzelfde geldt voor drukkere zwemgebieden. Kamperen, hiken en fietsen zijn gewoon mogelijk.

Er is ook een reisverbod van Zweden naar Noorwegen. Er wordt aangeraden om via Denemarken naar Noorwegen te reizen.

Laatste update: 30/07/2020

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Zweden aangepast.  Het land had even code rood, maar sinds woensdag 15 juli heeft Zweden code oranje gekregen. Dat betekent dat je er opnieuw naartoe kan reizen. Bij terugkeer vraagt Buitenlandse Zaken wel om je te laten testen en in quarantaine te gaan.

Cafés en restaurants zijn (beperkt) open, maar dat kan alleen aan tafel (niet aan de toog) en met de nodige afstand.

Bij publieke evenementen en bijeenkomsten (hieronder vallen bijvoorbeeld ook sportwedstrijden en markten) zijn maximaal 50 personen toegelaten. Veel winkels zijn open, maar met aangepaste openingstijden. Het openbaar vervoer rijdt ook met een aangepaste dienstregeling. Veel musea zijn gesloten.

De nationale parken in Zweden zijn open. Kamperen is toegestaan, mits er voldoende afstand kan worden gehouden. In de sanitaire gebouwen mag je maximaal met vijf mensen tegelijk naar binnen.

Laatste update: 15/07/2020

Denemarken opende zijn grenzen voor een groot aantal EU-landen op 27 juni. Belgische toeristen mogen dus naar Denemarken reizen, al is dat nog steeds onder voorwaarden: je moet een geldig identiteitsbewijs hebben van een land dat Denemarken als veilig beschouwt én een bewijs van gereserveerde accommodatie voor ten minste zes nachten in het land. Denemarken kan de lijst van veilige landen wekelijks aanpassen. 

Belgen die een vakantiehuis (of ander verblijf) bezitten in Denemarken of er familie hebben, mochten het land al eerder binnen.

Transit door Denemarken is ook al mogelijk. Hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een reserveringsbewijs van een toeristische accommodatie in het land waar je wil verblijven.

Wie ziektesymptomen vertoont, kan de toegang tot het land altijd worden geweigerd. De hoofdstad Kopenhagen heeft aparte regels: je mag er als toerist naartoe om de stad te bezoeken, maar je mag er niet logeren.

Winkels, cafés en restaurants zijn open. Een mondmasker is verplicht in de luchthaven.

Laatste update: 03/08/2020

Sinds 15 juni kunnen Belgen naar IJsland reizen. Bij aankomst op de luchthaven moet je je wel laten testen. Deze test kost 100 euro. Je krijgt dezelfde dag of ten laatste de dag na aankomst het resultaat. Een bewijs van een negatieve test die elders werd afgenomen, geldt niet. Kinderen jonger dan 15 hoeven zich niet te laten testen. Wie positief test, moet 14 dagen in quarantaine. Ook wie naast een positief geteste persoon zat op het vliegtuig, zal verwittigd worden en in quarantaine moeten.

Toeristen zullen zich voor vertrek elektronisch moeten laten registreren en ze zullen worden aangeraden om de IJslandse contact tracing-app te installeren (beschikbaar in verschillende talen). 

Restaurants en winkels zijn open, maar met beperkte capaciteit en onder strikte voorwaarden. Samenkomsten tot 500 man zijn toegestaan. 

Laatste update: 09/07/2020

Sinds 23 juni kunnen Belgen naar Tsjechië reizen zonder dat er een negatieve test of quarantaine nodig is. Je hoeft ook geen documenten meer voor te leggen met een geldige reden om naar daar te reizen. Tsjechië werkt met een lijst van groene (low risk), oranje (medium risk) en rode (high risk) landen. Op dit moment zijn de cijfers in België laag genoeg en valt het onder de groene landen die zonder beperkingen naar Tsjechië mogen reizen.

Voor de gebieden Praag, Midden-Bohemen, Jihovýchod en Moravië-Silezië geldt code oranje. Dat betekent dat je bij terugkeer uit deze gebieden gevraagd wordt om je vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

Sinds 8 juni zijn evenementen tot 500 man weer toegestaan en mogen de terrasjes van restaurants tot na 23u openblijven. Winkels zijn open, en het aantal personen dat toegelaten wordt in musea en bioscopen, dierentuinen en zwembaden wordt opgetrokken. De campings in Tsjechië zijn open.

Sinds 1 juli is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen, al houden enkele steden en gebieden zoals Praag er eigen regels op na. Je vindt hier een actuele lijst van gebieden waar een mondmasker in sommige situaties verplicht blijft.

Laatste update: 03/08/2020

Sinds 31 juli staat België niet meer op de "groene lijst" die Slovenië als veilig beschouwt. Belgen die naar Slovenië reizen, moeten 14 dagen in quarantaine bij aankomst in het land.

Wie al een vakantie naar Slovenië had geboekt op het moment dat België nog op de groene lijst stond, kan deze quarantaine vermijden door een negatieve Covid-19-test voor te leggen die niet ouder is dan 36 uur. U moet ook kunnen bewijzen dat de reservering gebeurde op het moment dat België nog "groen" was. 

Buitenlandse Zaken geeft code oranje aan de regio Oost-Slovenië. Extra waakzaamheid is er nodig, en wie uit dit gebied terugkeert, wordt gevraagd om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

De horeca, winkels, openbare diensten, zwembaden en campings zijn open. Discotheken blijven voorlopig nog gesloten.

Een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer en in ruimtes waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Laatste update: 31/07/2020

Tunesië opent zijn grenzen weer vanaf 27 juni voor bepaalde landen. Het land werkt hierbij met een lijst van groene en oranje landen. België staat sinds 30 juli op de oranje lijst. Belgen moeten dus een negatieve Covid-19-test kunnen voorleggen van maximaal 72 uur oud. Aangezien niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie voor Belgen nog steeds verboden zijn, kunnen Belgen sowieso nog niet naar Tunesië reizen.

Winkels, restaurants en cafés zijn open. De Tunesische regering doet er alles aan om het toeristische seizoen deze zomer te redden en er is alvast een 'sanitair protocol' opgesteld voor alle toeristische etablissementen. Toeristen zullen enkel in een hotel kunnen verblijven dat dit protocol naleeft. Wie buiten zijn hotel wil komen, zal ook rekening moeten houden met een strikt protocol.

Ook in Tunesië geldt dat je zo veel mogelijk de handen moet wassen, afstand moet houden en een mondmasker moet dragen in openbare ruimtes en plaatsen waar de sociale afstand moeilijk te garanderen is.

Laatste update: 31/07/2020

Vanaf dinsdag 14 juli  zijn de grenzen in Marokko opnieuw open voor Marokkanen die in het buitenland wonen en voor mensen die in Marokko wonen.

Voorwaarde is wel dat de mensen die het land binnen willen, een negatieve coronatest moeten aantonen die niet ouder is dan 48 uur.

Men kan het land ook enkel binnen via het vliegtuig of met de boot. Het staatsbureau MAP meldt ook dat er veerdiensten zullen vertrekken vanuit Sète  (Frankrijk) en Genua (Italië). Maar vanuit Spanje, waar de meeste Marokkanen de oversteek maken vertrekken op dit moment nog geen boten.

Toeristen die naar Marokko willen afreizen, zullen nog moeten afwachten want hier werd nog niets over bekend gemaakt. 

Ondertussen is er opnieuw een lockdown afgekondigd in verschillende grote steden. Het gaat om Marrakesh, Tanger, Fez, Casablanca, Berrechid, Settat, Meknes en Tetouan. Tot wanneer deze lockdown geldt, is nog niet duidelijk.

 

Turkije heeft zijn land-, zee- en luchtgrenzen op 12 juni weer opengesteld. De grens met Iran zou wel nog gesloten blijven. Wie het Turkse grondgebied binnenkomt, moet een gezondheidscontrole ondergaan. Wie ziektesymptomen vertoont, zal getest worden en bij een positief resultaat doorverwezen naar een aangewezen zorginstelling. Let wel, voor Belgen zijn niet-essentiële reizen naar Turkije momenteel nog steeds verboden.

De toeristische sector zou ook werken met een gezondheidscertificaat dat moet aantonen dat accommodaties alle richtlijnen en hygiëneregels volgen. 

Op dit moment gelden er nog strenge regels in Turkije. Zo mogen  65-plussers hun huis enkel verlaten tussen 10u en 20u. Minderjarigen mogen alleen naar buiten als ze vergezeld worden van een ouder. Iedereen moet ook verplicht een mondmasker dragen op openbare plaatsen en op het openbaar vervoer. Social distancing blijft de norm.

Laatste update: 27/06/2020

Op woensdag 10 juni kondigde premier Morawiecki aan dat Polen op zaterdag 13 juni de grenzen opnieuw opent voor verkeer binnen Europa. Belgen zullen dus niet langer aan grenscontroles worden onderworpen en er gelden geen quarantaineverplichtingen meer.

Buitenlandse Zaken geeft de regio's Slaskie en Malopolski code oranje. Dat betekent dat je bij terugkeer uit deze regio gevraagd wordt om je vrijwillig te laten testen en in quarantaine te gaan.

Sinds 15 juni heeft Polen zijn internationale vluchten binnen de EU hervat. Intercontinentale vluchten worden pas later hervat.

Restaurants, winkels, hotels en campings zijn open, net als parken en stranden.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, in de auto bij mensen met wie je niet onder één dak woont, in winkels, banken, bioscopen, bij overheidsadministraties en in de kerk. Elders geldt een sociale afstand van 2 meter, maar er is geen mondmaskerplicht. 

Laatste update: 24/07/2020

Meest gelezen