Werkloosheid in Limburg stijgt met 13 procent: “Cijfers zoals bij sluiting Ford Genk, maar dan voor de héle provincie”

Het aantal werklozen in onze provincie is in april gestegen met 13 procent, ten opzichte van april vorig jaar. Dat betekent concreet dat meer dan 27.000 Limburgers vorige maand geen job hadden. VDAB Limburg vindt die cijfers niet geheel verrassend, maar wel zorgwekkend.

In maart telde Limburg nog 25.000 werklozen. Voor april staat de teller op 27.200. “Dat hadden we wel verwacht”, vertelt Tine Lommelen, directeur van VDAB Limburg. “Veel werknemers die op interimbasis werkten in de horeca of voor een winkel, zien hun contracten niet verlengd worden. Tegelijkertijd zien we dat veel wervingen op de arbeidsmarkt zijn stilgevallen. Daarom is de werkloosheid in april enorm gestegen.”

Tijdelijk werklozen, mensen die door de coronacrisis even niet kunnen gaan werken, behoren niét tot die groep werklozen en worden dus niet meegeteld in de cijfers. “Deze mensen hebben nog een arbeidscontract. De mensen die we bij VDAB kennen, zijn mensen die effectief geen job meer hebben”, licht Lommelen toe.

Ten tijde van Ford Genk hebben we als provincie bewezen dat we een enorme veerkracht hebben. We hebben zo’n situatie al overwonnen, dus we kunnen dat nu weer.
Tine Lommelen, VDAB Limburg

Het is geleden van de sluiting van Ford Genk, dat in onze provincie nog zo’n hoge werkloosheidscijfers zijn gemeten. “De afgelopen jaren hebben we in Limburg juist een daling gekend, zo’n vijf procent per maand”, vertelt de directeur van VDAB Limburg. “Toen Ford Genk sloot zagen we ook wel zulke cijfers, maar dan enkel in het centrum van Genk en omstreken. Nu zien we een stijging in de hele provincie.” Toch gelooft Lommelen dat de situatie nog te redden valt. “Ten tijde van Ford Genk hebben we als provincie bewezen dat we een enorme veerkracht hebben. We hebben zo’n situatie al overwonnen, dus we kunnen dat nu weer.”

Volgens Lommelen zal de stijging van het aantal werklozen ook nog even blijven duren. “Na de coronacrisis zal alles zeker deels heropleven. Het feit dat de bedrijven weer kunnen heropstarten en dat in andere sectoren mensen stelselmatig weer aan het werk kunnen, gaat er voor zorgen dat heel wat jobs weer ingevuld zullen geraken. Daartegenover zien we bij VDAB ook elk jaar een piek in onze cijfers in juni, wanneer de schoolverlaters op de arbeidsmarkt terechtkomen. Die piek komt er nog eens bovenop. Daarnaast zullen enkele bedrijven het ook niet halen bij de heropstart. Mensen die nu in de tijdelijke werkloosheid zitten, zullen dan in de ‘gewone’ werkloosheid terechtkomen. De stijging van het aantal werkzoekenden gaat dus zeker nog een tijdje door.”

Meest gelezen