"Wollige" oervarkentjes stelen de show bij omwoelen van fauna-akker Zennedijk

Het Agentschap Natuur en Bos heeft er een uniek proefproject bij. Maar liefst 49 jonge Hongaarse wolvarkentjes zijn de attractie van De Zennedijk in Eppegem. De  diertjes zijn een soort oervarken dat verwant is aan het everzwijn.  Ze hossen er rond om zo de fauna-akker klaar te maken om in te zaaien. Voor heel wat wandelaars is het een hele belevenis.

Aan het natuurgebied Dorent in Eppegem doen zwarte, witte en bruine wollige varkentjes zich te goed aan het groene gras, wroeten, knorren of doen een dutje. En dat lokt heel wat kijklustigen langs de druk bewandelde wegen.

Het gaat om een uniek proefproject van het Agentschap Natuur en Bos en een hoeveslagerij in Vlaanderen. Bedoeling is om de varkentjes te laten leven zoals vroeger in de natuur. Ze zullen het gras kort houden en wroeten op zoek naar mineralen. En dat is op zich al een eerste ploegwerk. Achteraf wordt de weide gefreesd en ingezaaid met een divers mengsel van allerlei soorten bloemen en graangewassen waarmee de insecten zich kunnen uitleven.

Win-Win

Het is ook een win-win situatie: varkentjes kunnen enerzijds vrij bewegen en van de akker eten. Anderzijds woelen ze de akker om waardoor ze deze op een natuurvriendelijke wijze klaarmaken om in te zaaien met een zaadmengsel.

Radio 2

Meest gelezen