BELGA

Verpleegster op covid-afdeling: “Sommige collega’s stappen niet bij ons in de lift”

Verpleegkundigen en andere mensen die in een ziekenhuis op de covid-afdeling werken, merken dat hun blauwe pakken soms ook andere collega's stress of angst bezorgen. Dat vertelt Veronique Gysels, hoofdverpleegster in het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Vooral in de eerste weken werden ze vaak gemeden door collega’s. “Het was toen nog niet duidelijk of we alles onder controle zouden krijgen”, zegt Gysels. Het personeel dat met coronapatiënten werkt is herkenbaar aan hun blauwe, chirurgische pakken. “Ik durf daar snel een opmerking over te maken. Ik zeg dan dat ik niet anders ben dan hen. Maar er zijn collega’s die het daar echt moeilijk mee hebben.”

Veiliger dan een supermarkt

Gysels voelt zich comfortabeler in het ziekenhuis, dan in een warenhuis. “Mensen komen daar heel dicht bij elkaar en alles wat wordt vastgenomen kan besmet zijn. Wij weten wie besmet is op onze afdeling, we gedragen ons daar dan ook naar.”

Gysels merkt het vermijdingsgedrag van mensen in het ziekenhuis ook in de 'gewone wereld'. "Ik hoorde zelfs een collega vertellen dat buren van haar op straat samen aan het aperitieven waren, maar haar dan wel mijden." 

Meest gelezen