Belga Image

Zuster Jeanne Devos bezorgd: "Ik maak me zorgen over mensen die vóór corona al in nood waren"

De Leuvense zuster Jeanne Devos is ook een van onze ‘Helden van de zorg’. Zij zet zich al jaren in voor de armen in de sloppenwijken in India. Op dit moment verblijft zuster Jeanne in haar kloostergemeenschap in Heverlee. Maar ze volgt de situatie in India op de voet. En ze maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de zwakkeren in de wereld.

Het gaat goed met de 85-jarige zuster Jeanne Devos. “Het leven is nu rustig en stil, en ik ben nog gezond”, vertelt ze. In het klooster in Heverlee waar ze nu verblijft, is niemand besmet met corona. “We hebben ons van in het begin heel goed aan de voorschriften gehouden. En het voordeel van in gemeenschap te leven is dat je niet alleen bent.”

10 miljoen mensen in de sloppenwijken, die kunnen geen afstand houden

Voorlopig kan Jeanne Devos niet terug naar India, maar ze blijft de situatie daar wel volgen. “Ik krijg iedere dag nieuws uit India van zuster Christy, zij stuurt me ook foto’s. De situatie daar is onoverzichtelijk. In een stad als Bombay leven 30 miljoen mensen, waarvan 10 miljoen op straat en in de sloppenwijken. Die mensen hebben geen ruimte, zij kunnen geen afstand houden van mekaar. En dan is er de situatie van de huisarbeidsters, de jonge vrouwen die als huishoudhulp gaan werken. De regering heeft gevraagd om hen toch te blijven doorbetalen, maar veel werkgevers doen dat niet en dan zitten die mensen zonder inkomen en eten.” 

Vluchtelingen

Jeanne Devos maakt zich niet alleen zorgen over de armen in India, maar ook over alle andere mensen die voor de coronacrisis al in de problemen zaten. “Er is een hele groep die voordien al in nood was en die nu in stilte verdwijnt. Want hoe is het nu bijvoorbeeld met de vluchtelingen, daar horen we ook niks meer van. De zwakkeren die in nood zijn, moeten meer aandacht krijgen.”

Wereldverbeteraar

Dat Jeanne Devos een echte wereldverbeteraar is, is ook de conclusie van Belga-journalist Luc Vanheerentals. Hij bracht zopas het boek 'De Leuvense Wereldverbeteraars' uit. Daarin heeft hij het over de 'van onderuit gegroeide wereldverbeterende initiatieven in het Leuvense die de samenleving duurzamer, socialer en rechtvaardiger willen maken'. Jeanne Devos is daar volgens hem een duidelijk voorbeeld van.

Meest gelezen