Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gerecht laat zaak tegen ex-veiligheidsadviseur  president Trump vallen: "corruptie in hoogste regionen" versus "een triomf"

In de Verenigde Staten laat het ministerie van Justitie enigszins verrassend de zaak tegen Michael Flynn vallen. Dat is de voormalige veiligheidsadviseur van president Trump, die drie jaar geleden moest opstappen in de zaak rond de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. In het onderzoek naar die inmenging had hij toegegeven dat hij gelogen had tegen de FBI, maar hij trok die bekentenis later in. Hij zegt dat hij onder druk gezet is.

Michael Flynn was nog maar 23 dagen in dienst als veiligheidsadviseur van president Trump toen hij in 2017 moest opstappen. Flynn was in opspraak gekomen over de vermeende Russische inmenging in de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016. De man werd ervan beschuldigd dat hij tegen de FBI had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS.

Flynn gaf toe te hebben gelogen en bekende ook schuld in het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller voerde naar aanleiding van die vermeende Russische inmeninging bij de presidentsverkiezingen. Maar later trok Flynn naar de rechtbank omdat hij zijn bekentenis wilde intrekken. Volgens zijn advocaten was de FBI in het onderzoek zijn boekje te buiten gegaan. Ze hadden het over een samenzwering tussen aanklager Mueller en de FBI.

"FBI heeft Flynn onder druk gezet"

In een ongewone stap besliste de Amerikaanse minister van Justitie William Barr enkele maanden geleden om een aanklager aan te wijzen die de zaak van Michael Flynn opnieuw moest bekijken. Zowel de al "bestaande als nieuw ingediende informatie".  

Het Amerikaanse persagentschap AP schrijft dat de aanklager heeft geconcludeerd dat de FBI Michael Flynn zonder wettelijke basis heeft gehoord. Uit de nieuw ingediende informatie zou moeten blijken dat de FBI Michael Flynn onder druk gezet heeft en dat zijn verklaring daarom niet geldig is.

De aanklager heeft minister Barr daarom geadviseerd om de zaak te seponeren, met andere woorden, te klasseren en te laten vallen. Barr is dat advies gevolgd.

"Bananenrepubliek" versus "We hebben het altijd geweten dat dit een complot was"

De reacties in politiek Amerika zijn zoals vaak het geval is, verdeeld, zegt correspondent Björn Soenens. Critici van president Trump zien hier opnieuw het bewijs dat Justitie tussenbeide komt om politieke vrienden van de president te beschermen tegen het gerecht. "Dit is een aanval, een cover-up, corruptie in de hoogste regionen, is de commentaar, het woord bananenrepubliek is ook al gevallen", zegt Soenens.

"Maar je hebt ook de andere kant, de Trump-kant. Voor hen is het een triomf. Ze zeggen: Zie je wel, we hebben het altijd gezegd, dit is opgezet spel, een complot van de diepe staat, allemaal bekokstoofd door de Democraten, samen met de FBI." President Donald Trump zelf reageert tevreden en noemt Flynn een groot strijder.

Het is een hele rare zaak, maar de gewone Amerikaan ligt er niet bepaald wakker van, zegt Soenens, "die is vooral bezig met corona, met overleven, zowel op gezondheids- als op economisch vlak."

Chris Kleponis/CNP/AdMedia

Meest gelezen