Baarle-Hertog bezorgd over heropening Nederlandse cafés: "Onmogelijk te weten of Belg of Nederlander een pint bestelt"

In Nederland mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw beperkt openen vanaf 1 juni. "Een zeer vervelende situatie voor ons als Belgisch eilandje in Nederland", zegt Frans de Bont, burgemeester van Baarle-Hertog op Radio 2 Antwerpen.

"Wij hebben in Baarle-Hertog heel gemengde gevoelens bij de Nederlandse heropening van de horeca vanaf 1 juni", zegt burgemeester Frans de Bont (Forum+) in "Start Je Dag". "Iedereen snakt naar een beetje vrijheid, het mooie weer komt er aan en dan openen Nederlandse terrassen op 50m van je voordeur. Dat is een vervelende situatie. Ook voor onze caféhouders die niet mogen openen is dit allesbehalve vanzelfsprekend. Maar als Belgische gemeente moeten en zullen wij de Belgische regels volgen en handhaven", zegt de Bont. 

Leg dit maar eens uit aan een inwoner van Baarle-Hertog die een Nederlands caféterras ziet op 50 meter van zijn deur

Frans de Bont, burgemeester Baarle-Hertog

Onmogelijk te controleren

Al is dat in de enclave Baarle-Hertog geen evidentie. "Onze inwoners weten vaak zelf niet of een huis Belgisch of Nederlands is. Alles loopt hier een beetje door elkaar. Cafébazen kunnen ook niet horen of een Belg of Nederlander een pintje bestelt. Tel daarbij dat onze politie niet mag controleren op Nederlands grondgebied, en dat de Nederlandse politie geen coronacontroles organiseert. Twee wetgevingen botsen hier letterlijk op elkaar", zegt burgemeester de Bont op Radio 2 Antwerpen. "Ik reken dan ook op het gezond verstand van onze burgers om de Belgische regels goed op te volgen. Dat loopt voorlopig erg goed. Inwoners van Baarle-Hertog mogen bijvoorbeeld geen Nederlandse non-food winkels bezoeken hoewel die de hele tijd open zijn gebleven."

Overleg met Baarle-Nassau

Baarle-Hertog hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Mensen moeten beseffen dat dit geen flauwekul is. Het gaat over het gevaarlijke coronavirus. Daarom heb ik vandaag overleg met de mensen van de politiezone Turnhout waartoe ook Baarle-Hertog behoort. Ik ga ook snel samenzitten met mijn Nederlandse collega-burgemeester van Baarle-Nassau. Uiteraard veroorzaakt dit frictie, maar we lossen dat wel op. Op zijn Baarles", besluit de Bont.

Meest gelezen