Videospeler inladen...

Banksy kiepert Batman en Spiderman letterlijk de prullenmand in: kinderen spelen voortaan met pop van een verpleeg­kundige

De Britse kunstenaar Banksy heeft opnieuw toegeslagen. Deze keer trakteerde hij of zij (over Banksy's identiteit is niets bekend) het zorgpersoneel van het Southampton General Hospital op een schildering. Het werk toont een jongetje in salopette, dat speelt met een superheldenpop. Deze keer vliegt een verpleegkundige mét mondmasker en handschoenen moedig door de lucht.

Banksy maakt het duidelijk: vergeet de traditionele superhelden van stripgigant Marvel. Het medische personeel staat aan de frontlinie met het coronavirus als wereldwijde vijand.

De pop draagt een (superhelden)cape en is gewapend met mondmasker en handschoenen. Haar schort met het Rode Kruis-embleem lijkt op te lichten, omdat het het enige in kleur is. Het jongetje op de tekening laat zijn Batman- en Spidermanpop links liggen, meer nog: die liggen in de prullenmand naast hem. De verpleegkundige strekt één arm. Ze begint vastberaden aan haar missie.

"Game changer" noemt Banksy het werk op sociale media. Een hippe term voor "keerpunt, kantelmoment". Het kunstwerk hangt in de foyer van het ziekenhuis, niet ver van de spoedafdeling. De kunstenaar liet ook een briefje achter voor de artsen en zorgkundigen: "Bedankt voor alles wat jullie doen. Ik hoop dat het jullie werkplek wat opfleurt, ook al is het in zwart-wit."

"Game changer" blijft tot de herfst hangen in het ziekenhuis. Het kunstwerk zal geveild worden ten voordele van de Britse gezondheidszorg NHS.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen