Bedrijf uit Ronse verwijdert virussen uit textiel : "20 jaar geleden was niemand geïnteresseerd, nu wel"

Een bedrijf uit Ronse heeft een product ontwikkeld dat virussen kan verwijderen uit textiel. Het product wordt op de stof verneveld of toegevoegd tijdens de fabricage en verwijdert zo bijna 100 procent van de virusdeeltjes binnen de twee uur. Het product blijft twee tot zes maanden werkzaam. 

20 jaar geleden, ten tijde van het SARS- en MERS-virus, experimenteerde het chemische bedrijf Devan Chemicals uit Ronse met virusremmende middelen op textiel. “Toen was niemand geïnteresseerd in ons product, maar aan het begin van de coronacrisis kwamen de aanvragen uit het binnen- en buitenland massaal binnen.” 

Vernevelen op stof

“Als je het product vernevelt op stof, dan wordt bijna 100 procent van de virusdeeltjes gereduceerd binnen de twee uur”, vertelt Sven Ghyselinck van Devan Chemicals. Als je niets doet, verdwijnt slechts 50 procent van de virusdeeltjes na vier uur. “Als iemand zou hoesten of niezen, of het behandelde textiel aanraakt, wordt alles heel snel gedesinfecteerd. Dat is handig voor elke winkel waar er textiel gebruikt wordt, zoals kleding- en meubelwinkels.”

Zowel de winkelier zelf als een onderhoudsfirma kan het product aanbrengen op de stof

“Er zijn twee manieren om stof te behandelen”, legt Ghyselinck uit. “Enerzijds kan je nieuwe producten behandelen tijdens de fabricage. Anderzijds kan je het product vernevelen op de stoffen die al in de winkel liggen, zoals de gordijnen van pashokjes. Zowel de winkelier zelf als een onderhoudsfirma kan zoiets doen.”

Zes maanden actief

“Als de behandeling gebeurd is, dan is het product tussen de twee en zes maanden actief”, gaat Ghyselinck verder. “De duur van de werking hangt af van het stuk stof. Als het een matras is waar veel mensen op gaan liggen, slijt dat sneller dan als het om een stof gaat die bijna nooit wordt aangeraakt. Als de stof behandeld is voor ze in de winkel ligt, dus tijdens de fabricage, dan is het bijna een permanente oplossing. Het product gaat dan tot 50 wasbeurten mee.”

Veel aanvragen

“We krijgen bijna dagelijks nieuwe aanvragen”, zegt Ghyselinck nog. “Ze komen uit alle hoeken van de wereld. Binnen Europa hebben we al enorm veel volumes verzonden naar onder andere Spanje, Frankrijk en Italië. Dat zijn de landen die enorm getroffen zijn. Maar we hebben ook al geleverd aan de Verenigde Staten en er staat ook een lading klaar voor China.”

kasto80

Meest gelezen