Videospeler inladen...

Van "verlang uit grond van mijn hart" tot "toch wel risico's": dit vinden bewoners woonzorgcentra zélf van bezoek

Goed nieuws voor de bewoners van woonzorgcentra in Vlaanderen: vanaf 18 mei mogen ze opnieuw bezoek ontvangen. Maar hoe reageren ze zelf op dat nieuws? We vroegen het aan de bewoners van woonzorgcentra in Heestert, Brugge, Ruiselede, Sint-Katelijne-Waver en Wevelgem.

Pauline Sergeys: "Ik verlang ernaar vanuit de grond van mijn hart"

Het gezicht van Pauline Sergeys licht op als ze het nieuws hoort: vanaf 18 mei mag er opnieuw bezoek komen. "Ik zou heel gelukkig zijn mocht ik nog eens bezoek krijgen. Mijn jongens, het is alles wat ik nog heb. Daar verlang ik naar, vanuit de grond van mijn hart", vertelt ze vanuit woonzorgcentrum Het Gulle Heem in Wevelgem.

Bekijk de getuigenis van Pauline Sergeys en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Leona Degrande: "Het is van maart geleden. Ik heb wel getelefoneerd met mijn zonen, maar ik heb ze niet gezien"

Ook Leona Degrande heeft vooral haar zonen gemist. Ze verlangt ernaar om hen terug te zien, vertelt ze vanuit haar kamer in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Ruiselede. "Van in maart is het geleden. Ik heb wel getelefoneerd, maar ik heb ze nooit gezien, ook niet aan de venster." Ze vulde haar dagen met breien. "Wat moet je doen?" Nu kan ze uitkijken naar haar bezoek, en dat doet ze zonder zorgen. 

Bekijk de getuigenis van Leona Degrande en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Godelieve Herreman: "Na een maand was het bijna niet te houden"

Godelieve Herreman maakt zich wel wat zorgen, maar dat weegt niet op tegen haar geluk. Zij woont in Het Gulle Heem, in Wevelgem. "Na een maand was het bijna niet te houden. Met de Skype ging het iets beter, maar niet veel mensen houden het hier nog vol. Ze zijn verdrietig." Ze antwoordt dan ook volmondig "ja" op de vraag of ze uitkijkt naar haar bezoek.

Bekijk de getuigenis van Godelieve Herreman en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Jacqueline Sluyts: "Ik hoop dat iedereen zich aan de regels houdt"

Ook Jacqueline Sluyts, die in het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Sint-Katelijne-Waver woont, is wel wat bezorgd over de nieuwe bezoekregeling. "Het houdt toch nog wat risico in. Ik ben nog een beetje aan de weke kant, maar mijn familie zal wel opletten. Ik hoop vooral dat iedereen eerlijk is, dat ze negatief zijn." Wie haar vaste bezoeker wordt, speelt geen rol. "Dat moeten ze onder hun drie uitmaken, wie het gemakkelijkste kan komen of het liefste komt."

Bekijk de getuigenis van Jaqueline Sluyts en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Helena Delputte: "Er moeten voorzorgen genomen worden, de risico's zijn veel te groot anders"

Helena Delputte die in het woonzorgcentrum Marialove in Heestert verblijft, wordt blij van het nieuws. "Heel zeker." Al begrijpt ze wel waarom er al die weken niemand op bezoek mocht. "Het is dat virus waar we rekening mee moeten houden." En ook als er terug bezoek komt, moet dat met de nodige maatregelen vindt ze: "Er moeten voorzorgen genomen worden, de risico's zijn veel te groot anders".

Bekijk de getuigenis van Helena Delputte en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Nera Derynck: "Ik zou stief blij zijn, ik mis hen vaak"

Ook Nera Derynck, die in woonzorgcentrum Herdershove in Brugge verblijft, reageert heel enthousiast nu ze het vooruitzicht heeft dat ze haar dochter kan terugzien. "Ik zou stief blij zijn. Het is goed", lacht ze. "Ik zie ze nu wel, maar dan kan ik er dichtbij mee spreken. Ik zou blij zijn, ik mis hen vaak."

Bekijk de getuigenis van Nera Derynck en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Myriam Savaete: "Ik heb het gisteren nog gezegd: wanneer mogen we weer dichter bij elkaar zitten?"

Hetzelfde geldt voor Myriam Savaete, die net als Nera Derynck in Brugge woont. "Een opluchting", noemt ze het. En "hartverwarmend". "Nu komen mijn mantelzorger en zijn vriend achter glas in de cafetaria. En dan zitten we allebei met onze gsm en converseren we zo. Ik heb het gisteren nog gezegd: wanneer mogen we weer dicht bij elkaar zitten?"

Bekijk de getuigenis van Myriam Savaete en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Maria Van Poucke: "In het echt babbelen, is toch helemaal anders"

Maria Van Poucke zag haar familie wel aan de venster van het woonzorgcentrum in Ruiselede, "maar dat is toch dat niet". "Nu mogen de mensen komen, kan je een keer klappen. Dat is helemaal anders." 

Bekijk de getuigenis van Maria Van Poucke: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen