Videospeler inladen...

Epidemioloog: "Coronacrisis zal niet overwonnen worden met groepsimmuniteit, slechts 6 procent stalen bevat antistoffen"

Uit een tweede test van 3400 bloedstalen van Belgen uit alle leeftijdsgroepen blijkt dat er zes procent van de stalen antistoffen bevatten tegen het coronavirus. Dat is een verdubbeling tegenover de eerste test. Wanneer een heel groot deel van de bevolking de besmetting doormaakt, kan de epidemie vanzelf uitdoven. "Maar de groepsimmuniteit zal niet de redding zijn. Daar is ondertussen heel Europa van overtuigd. Het zal op een andere manier moeten gebeuren", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "De afspraak".

De epidemioloog Pierre Van Damme heeft in "De afspraak" toelichting gegeven bij de resultaten van een tweede grote test van bloedstalen. Om de drie weken verzamelen twee grote laboratoria in heel het land bloedstalen die worden getest op antistoffen tegen het coronavirus.

"We hebben 3400 bloedstalen uit de verschillende leeftijdsgroepen van 0 tot 100 jaar onderzocht. We zien een stijging van drie naar zes procent bloedstalen met antistoffen. We zien ook dat er binnen de verschillende leeftijdsgroepen een totale stijging is van de aanmaak van antistoffen tegen het coronavirus", legt epidemioloog Pierre Van Damme uit.

De verspreiding van het coronavirus is iets groter bij twee leeftijdsgroepen. "Dat zijn de leeftijdsgroepen van  20- tot 30-jarigen en 80- tot 90-jarigen. De 20- tot 30-jarigen is interessant. Die meting is uitgevoerd op bloedstalen van 20 tot 26 april. De antistoffen moeten gevormd zijn op basis van een blootstelling ongeveer drie weken daarvoor. Dan komen we in de buurt van de paasvakantie. Dat illustreert hoe het virus zich verspreidt onder de bevolking."

Als de toename van de verspreiding constant is, zou dat fantastisch zijn

De bloedstalen komen wellicht niet van coronapatiënten. "De bloedstalen komen van patiënten die naar de dokter gingen tijdens de lockdown. De zware of vermoedelijke COVID-patiënten gingen naar een triagecentrum of een ziekenhuis", aldus Van Damme.

De epidemioloog kijkt uit naar de komende tests, want dan zal duidelijk worden wat de invloed is van de versoepeling van de coronamaatregelen op de verspreiding van het virus. "Bij de volgende tests over drie en zes weken zullen we de impact zien van de versoepeling van de coronamaatregelen. Het wordt interessant of er opnieuw een stijging is met drie of vier procent. Als de toename van de verspreiding constant is, zou dat fantastisch zijn. Dat is een stimulans voor elke burger in het land dat we goed bezig zijn."

Over de bestrijding van de coronapandemie door groepsimmuniteit is Van Damme duidelijk. "Groepsimmuniteit zal niet de redding zijn. Daar is ondertussen heel Europa van overtuigd, dat dat niet zal gebeuren. Die piste is in heel Europa volledig verlaten. Het zal op een andere manier moeten gebeuren." Met groepsimmuniteit wordt bedoeld dat een groot deel van de bevolking de besmetting doormaakt, zeker meer dan de helft, waardoor de epidemie vanzelf zou uitdoven.

Bekijk het gesprek met epidemioloog Pierre Van Damme uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen