Videospeler inladen...

Gaslek in chemisch bedrijf in India: meerdere doden en honderden in ziekenhuis

In het zuiden van India zijn verschillende doden en honderden gewonden gevallen door een gaslek in een chemisch bedrijf.  Zeker 11 mensen zijn om het leven gekomen, en een 20-tal anderen zijn in kritieke toestand. Honderden mensen uit omliggende dorpen zijn naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen. Verschillende van hen vielen flauw op straat toen ze het gebied probeerden te ontvluchten. Het lek zou intussen onder controle zijn. Mogelijk is er sprake van nalatigheid.

Terwijl families in de omliggende dorpen lagen te slapen, lekte er vanochtend vroeg urenlang styreendamp uit de LG-polymerenfabriek in Vizag, in het zuidoosten van India. De stad is de grootste, drukst bevolkte in de regio Andhra Pradesh. Door het lek vielen al zeker acht doden en drie- tot vierhonderd zieken en gewonden. 

Er wordt gevreesd dat de gaswolk zich verspreid heeft tot wel drie kilometer rond de fabriek. Zo'n 1500 inwoners van omliggende gebieden zijn geëvacueerd.

Mensen die het gas hebben ingeademd "zijn flauwgevallen of hebben ademhalingsproblemen," zegt de lokale bestuurder Srijana Gummalla, op Twitter:

Politie en brandweer zijn massaal ter plaatse. Volgens het bedrijf zelf is het lek intussen onder controle. De Indiase premier Narendra Modi zegt dat de civiele bescherming de situatie monitort.

Geen toezicht door lockdown

Wat er precies is misgelopen, is nog niet duidelijk, maar mogelijk is er sprake van nalatigheid. De LG-polymerenfabriek maakt producten uit kunststof: polystyrene producten die gebruikt worden voor ventilatorbladen, bekertjes en bestek. Het basisproduct styreen is licht ontvlambaar en verspreidt een giftig gas wanneer het verbrand wordt. Styreen wordt normaal gezien gekoeld bewaard. "De politie zegt dat er zo'n 5.000 ton van dat gas opgeslagen lag in de fabriek. Zonder toezicht, want de fabriek was door de lockdown en de coronamaatregelen al anderhalve maand gesloten", zegt correspondente Aletta André.

"Ze waren van plan om vanaf vandaag weer open te gaan. Dat mag, omdat er versoepelingen zijn aangekondigd van de maatregelen in India. Mogelijk werden daarvoor voorbereidingen getroffen. Wat er precies gebeurd is, weten we niet, maar de politie zegt dat er door hitte in die tanks een chemische reactie is ontstaan en dus ook dat lek."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen