Politievakbond: "We kunnen onvoldoende optreden tegen Brusselse jeugdbendes die samenscholingsverbod negeren"

In Brussel zijn er al een tijdje problemen met jeugdbendes die zich tegen de politie keren, terwijl die agenten expliciet de vraag krijgen om niet in te grijpen. Dat zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA in "De ochtend" op Radio 1. Dat sommige lokale besturen zo de kant kiezen van die bendes vindt Houssin een groter probleem dan het overtreden van het samenscholingsverbod, wat nog steeds een belangrijke maatregel is in de strijd tegen het coronavirus. Tegelijk laat de lokale politie weten dat ze vanaf zondag geen afzonderlijke controles meer doen op niet-essentiële verplaatsingen, maar zich onder andere zal focussen op de controle van het samenscholingsverbod. 

"Er zijn al een tijdje rellen in Brussel, die angstvallig worden stilgezwegen. Ook in deze coronatijden komen sommige jongerenbendes op straat, om de politie uit te dagen. Dat de ramadan bezig is, wordt als reden voor deze bijeenkomsten misbruikt. Want de meerderheid van de moslims zijn wel goede leerlingen, die zich aanpassen aan de regels", vertelt Houssin. "Maar die jongerenbendes proberen de macht op straat over te nemen, en ze voelen daarin de steun van lokale politici." 

"We moeten een kat een kat noemen: onze controles worden afgeremd door bepaalde politici. Ze kiezen zo de kant van de jeugdbendes, door ons optreden in vraag te stellen. Dit moét aangepakt worden, ook in coronatijden. Sommige linkse besturen sturen verkeerde signalen uit. In Brussel is dit een groot probleem, dat binnenkort ook uit de hand zal lopen, als er niets aan gebeurt. Wie zich tegen de politie keert, moet gestraft kunnen worden."

Bekijk hier beelden van rellen aan het Bethlehemplein in de Brusselse gemeente Sint-Gillis vorige week:

"Bezoek van maximum vier personen valt niet te controleren"

Gisteren besliste de Veiligheidsraad om vanaf zondag - Moederdag - beperkt bezoek thuis, van maximum vier personen, toe te laten. Een maatregel die volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) "niet oncontroleerbaar is", maar de politie is het daar niet mee eens. "Het is onmogelijk om alles te controleren. We gaan zeker niet bij mensen binnen kijken, of over hun haag spieken. We rekenen op het gezond verstand van elke burger. Eventuele klachten over bijvoorbeeld privéfeestjes met meer volk onderzoeken we uiteraard wel."

Houssin geeft toe dat het er in de ene politiezone al strenger aan toe zal gaan dan in een andere. "In grenszones zetten we veel politiecapaciteit in voor grenscontroles, en ook bedrijven en grote verkeersassen blijven we controleren. Daar hebben we veel van onze mensen voor nodig. Ook de verplaatsingen naar de kust blijven verboden, we moeten dat in de gaten blijven houden."

In welke mate de heropening van winkels voor problemen zal zorgen, valt ook nog af te wachten, zegt Houssin. "Krijgen we dezelfde toestanden als in de beginfase, toen mensen toiletpapier gingen hamsteren in supermarkten? Er zal politie nodig zijn om zaken in goede banen te leiden. Al heb ik voor 99% vertrouwen in het gezond verstand van mensen. Maar de uitzonderingen die de kantjes eraf rijden: die minderheid moet je aanpakken."

Beluister hier het integrale gesprek met Vincent Houssin in "De ochtend":

Geen aparte politiecontroles meer op niet-essentiële verplaatsingen

Ook de lokale politie past zijn werking vanaf zondag aan. "We zitten in een nieuwe fase, en daarom schakelen we terug naar onze normale werking. De controles op de weg naar aanleiding van corona zullen deel uitmaken van de reguliere verkeerscontroles. Bij een controle binnen onze BOB-campagne, zullen we ook kijken of alle mensen in een voertuig daar wel thuishoren op die bepaalde plaats", zegt Nico Paelinck, van de koepel van de Lokale Politie. "Strikt controleren zoals de voorbije weken: dat gaan we niet meer doen, en dat is ook niet meer mogelijk."

"We gaan niet de hele maatschappij controleren, maar we rekenen op het gezond verstand van mensen", benadrukt Paelinck. "De politie gaat zich onder meer focussen op de controle van het samenscholingsverbod. We krijgen de vraag van de NMBS en De Lijn om te controleren of reizigers wel mondmaskers dragen. We houden ook in de gaten of de heropening van alle winkels volgende week volgens de regels verloopt. En in sportclubs gaan we kijken of mensen zich daar aan de afstandsregels houden, en het samenscholingsverbod respecteren."

Ondanks de versoepeling van enkele coronamaatregelen, die de Veiligheidsraad gisteren heeft aangekondigd, blijven andere andere regels van kracht, zoals het samenscholingsverbod. Dagjestoerisme blijft verboden in binnen- en buitenland, en de grens oversteken kan enkel in uitzonderlijke gevallen. "Bij onze verkeerscontroles vallen dagjestoeristen makkelijk te onderscheiden van mensen die bijvoorbeeld op weg zijn naar hun sportclub, of familie. En verder blijven we in nauw overleg met onze collega's in Nederland en Frankrijk."

Close: "Er worden geen instructies gegeven die de veiligheid in de weg staan"

Philippe Close, burgemeester van Brussel (PS), heeft intussen op Twitter gereageerd. "Als burgemeester sta ik in voor de veiligheid in mijn stad," schrijft hij. "Beweren dat er instructies zouden worden gegeven die die veiligheid in de weg staat, is gewoon fout."

Meest gelezen