Zodra Al-Kadhimi naar voor geschoven werd als nieuwe premier, werd er tegen hem geprotesteerd.

Irak heeft nieuwe regering onder leiding van de gewezen baas van de geheime dienst, Mustafa al-Kadhimi

Na een maandenlange machtsstrijd heeft het parlement in Irak in de nacht van woensdag op donderdag het licht op groen gezet voor een nieuwe regering onder leiding van de vroegere baas van de geheime dienst, Mustafa al-Kadhimi.

Van de 329 parlementsleden waren er slechts 255 naar de hoofdstad Bagdad afgezakt om de ploeg van Al-Kazimi het vertrouwen te schenken. De 53-jarige sjiiet treedt in de voetsporen van Adel Abdel Mahdi, die vorig jaar moest opstappen na massale straatprotesten tegen de politieke elite.

Al-Kazimi geldt als een compromiskandidaat. In zijn toespraak voor het parlement kondigde hij aan dat zijn regering nieuwe verkiezingen gaat voorbereiden. Zijn ploeg, waaraan hij tot het allerlaatste moment sleutelde, telt slechts 15 ministers. Sleutelposten als Olie en Buitenlandse Zaken staan nog open.

Irak gaat door een zware politieke crisis. Maandenlang probeerden politici vergeefs om een meerderheid te vormen binnen het verdeelde parlement. Daarbovenop komt een zware economische crisis. De inkomsten van het land hangen grotendeels af van olie en die prijzen zijn door de coronacrisis wereldwijd gekelderd.

Meest gelezen