Videospeler inladen...

Is ons gezondheidssysteem performant genoeg? "Er zijn er velen bevoegd, maar weinig verantwoordelijk"

Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt en CEO Marc Noppen van het UZ Brussel roepen op tot een open debat met de politiek over de gezondheidszorg van de 21e eeuw. De coronacrisis heeft volgens hen een aantal pijnpunten blootgelegd. Vooral de versnippering van bevoegdheden vinden ze absoluut geen goede zaak.

In "Terzake" was vanavond een aangrijpend getuigenis te zien van acteur Peter Rouffaer, die al 14 dagen thuis revalideert na een verblijf met het coronavirus in de intensieve zorg. Rouffaer is 12 kilogram vermagerd, heeft last van spieratrofie (een aandoening waarbij de spieren dunner en minder sterk worden) en is op zijn minst emotioneel zwaar aangeslagen na zijn verblijf in het ziekenhuis. "Mannekes, het is geen griepke, hoor!", waarschuwt hij. Een duidelijke boodschap voor wie nu losjes dreigt te gaan omspringen met de lockdownregels.

Bekijk hieronder de reportage over revalideren na Covid-19 en lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Wat Peter Rouffaer meemaakt, wordt het post-intensive-caresyndroom (PICS) genoemd. Intensivist Geert Meyfroidt noemt het liever geen syndroom omdat het niet uitsluitend te wijten is aan een aandoening. "Maar de combinatie van klachten is wel gelijklopend", zegt hij in "Terzake". Wat zijn die klachten? Lichamelijke klachten, afzwakken van spieren en zenuwen, psychische klachten en mentale en cognitieve problemen.

"Voor een week intensieve zorg en kunstmatige coma heb je vier weken nodig om te herstellen", rekent Marc Noppen voor. Veel coronapatiënten liggen tot enkele weken op de afdeling intensieve zorg en moeten dus ook erg lang revalideren. Geert Meyfroidt pleit daarom voor terugbetaling van die revalidatie, maar ook van kinesitherapie thuis en psychologische ondersteuning van de patiënt.

Voor een week intensieve zorg en kunstmatige coma heb je vier weken nodig om te herstellen

Professor Marc Noppen (UZ Brussel)

Volgens Marc Noppen krijgen de ziekenhuizen geen pakketten met zorg en revalidatie geregeld voor hun coronapatiënten. Revalidatie is een Vlaamse bevoegdheid, terwijl intensieve zorg en ziekenhuiszorg een federale bevoegdheid zijn. "Maak van het momentum gebruik om dat geregeld te krijgen", aldus Noppen.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Nu het ergste van de coronacrisis in ons land stilaan achter de rug lijkt, mag best naar de toekomst worden gekeken. "Als we ons gezondheidssysteem voor de 21e eeuw gaan ontwikkelen, zal daar rampenbeleid en pandemiebeleid moeten in zitten, maar ook revalidatie, ambulante zorg of teleconsultaties", vindt Geert Meyfroidt.

De voorbije weken is meer dan eens gebleken dat die disciplines combineren niet eenvoudig is in een land waar het federale niveau bevoegd is voor het ene en de regionale niveaus voor het andere. "Er zijn velen bevoegd, maar weinigen verantwoordelijk", stelt Marc Noppen vast.

Wat we nu meemaken, is voorspeld geweest in 2007

Professor Marc Noppen (UZ Brussel)

"Als je heel veel bevoegdheden versnippert, is het moeilijk om uit te maken wie in command is, en in een pandemie-omgeving of een crisisomgeving heb je dat echt wel nodig." Noppen roept op tot een open debat met de politici en de beleidsmakers.

"Tussen haakjes: wat we nu meemaken, is voorspeld geweest in 2007", stipt hij aan. "Het is ettelijke malen herhaald dat we ons moeten voorbereiden." Noppen wijst erop dat we de laatste 100 jaar 7 à 8 pandemieën hebben meegemaakt. "Dit is waarschijnlijk een van de ernstigste na de Spaanse griep in het begin van de vorige eeuw." Conclusie? "Het is een natuurlijk fenomeen waarmee we toch rekening moeten houden.

Bekijk hieronder het gesprek met Geert Meyfroidt en Marc Noppen in "Terzake".

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage over ziekenhuizen na de coronapiek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen