Videospeler inladen...

Jean-Marie Dedecker: "Vanaf 18 mei doe ik geen enkele controle op tweedeverblijvers meer"

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk), tevens burgemeester van de kustgemeente Middelkerke, zegt dat hij vanaf 18 mei geen controles op tweedeverblijvers meer laat uitvoeren door zijn lokale politie. Dedecker is furieus omdat hij in de Kamer van premier Wilmès geen antwoord op zijn vraag over tweedeverblijvers kreeg.

De coronacrisis vormde ook vanmiddag weer de hoofdbrok tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Premier Sophie Wilmès (MR) kreeg vrij voorspelbare kritiek vanop de oppositiebanken, werd in bescherming genomen door de fractieleiders van de regeringspartijen en gaf kurkdroge antwoorden op de haar gestelde vragen. Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk) kreeg echter geen antwoord op zijn vraag over wanneer tweedeverblijvers nu wel in hun eigendom aan de kust zouden worden toegelaten. 

Ik heb de gewoonte te doen wat ik zeg

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

"Vanaf 18 mei doe ik geen enkele controle meer op de komst van tweedeverblijvers. U kunt zelf uw federale politie sturen", brieste Dedecker. "Ik heb de gewoonte te doen wat ik zeg: er wordt geen enkele controle meer gehouden vanaf 18 mei. U hoort dit goed." Dedecker ziet naar eigen zeggen geen enkele basis meer om de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad te handhaven. Die besliste gisteren dat tweedeverblijvers in principe pas vanaf 8 juni weer toegelaten worden aan de kust, tijdens fase 3 van de exit uit de coronalockdown.

Gisteren liet zijn Oostendse collega Bart Tommelein (Open VLD) al horen dat "de lokale politie onmogelijk kan controleren of er mensen zijn die terugkeren naar hun tweede verblijf". Tommelein vraagt aan de Veiligheidsraad dat die zou bekijken of tweedeverblijvers niet toch onder voorwaarden zouden kunnen terugkeren op 18 mei. 

Als u vraagt aan burgers om regels te respecteren, moeten burgemeesters dat ook doen

Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"De Veiligheidsraad beslist en de burgemeesters worden geacht die beslissingen uit te voeren", reageert Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "Villa Politica". Als burgemeester van Kortrijk vindt hij dat "elke burgemeester moet vegen voor eigen stoep". "Als u vraagt aan burgers om regels te respecteren, moeten burgemeesters dat ook doen", sneert hij richting zijn collega-burgemeester uit Middelkerke.

Tegelijkertijd krijgt ook zijn partijgenoot-burgemeester uit Oostende een tik. Bart Tommelein is ook kandidaat-partijvoorzitter van Open VLD, en zoals bekend is Van Quickenborne een aanhanger van diens tegenkandidaat Egbert Lachaert. 

Bekijk hieronder de reacties van Jean-Marie Dedecker en Vincent Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen