De vorige winnaar van de piano-editie in 2016, de Tsjech Lukáš Vondráček

Na de retrokoers nu ook de retro-Koningin Elisabethwedstrijd: deze week op Klara en VRT NU 

Radiozender Klara en het onlineplatform VRT NU bieden troost nu het coronavirus ook de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano heeft geveld. Van 25 tot 30 mei halen ze volop herinneringen aan vorige edities op, in klank en beeld. Met de comeback van Fred Brouwers en een heuse Koningin Elisabethwedstrijd-top 30. Volgende week ook 's avonds op tv te zien, op het kanaal van Ketnet.

De hypergeconcentreerde solist, het dappere orkest, de interessante commentaar van kenners en liefhebbers, het applaus voor de koninklijke loge, de stilte voor de eerste noot, uitvoeringen vergelijken, persoonlijke pronostiekjes maken, veel te laat opblijven: we moeten het dit jaar allemaal missen, want de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano is een jaar uitgesteld. 

Laten we elkaar virtueel ontmoeten

Koningin Mathilde

Klara en het onlineplatform VRT NU willen de muziekliefhebbers toch dat unieke concoursgevoel geven en tegelijk de muzikanten en organisatoren van de wedstrijd een hart onder de riem steken. Daarom presenteren ze ieder op hun eigen manier een hele week lang hoogtepunten en memorabele momenten uit de rijke geschiedenis van de Elisabethwedstrijd. Niet alleen piano dus, maar ook viool, zang en cello. 

"Het mooiste van de wedstrijd" op VRT NU

Van maandag 25 tot zaterdag 30 mei is er "Het mooiste van de wedstrijd": een dagelijks programma op VRT NU met telkens twee legendarische concerten van vroeger, gepresenteerd door Katelijne Boon en met het originele panelcommentaar van destijds. Daarnaast biedt VRT NU opmerkelijke, vaak grappige archieffragmenten aan.

"We gaan memorabele avonden met panelgesprekken laten zien, die veel mensen zich nog herinneren", zegt Katelijne Boon, die niet in een sjieke loge zit, maar gewoon bij haar thuis ." Maar, voegt producer Rik Stallaerts eraan toe, "we zijn wel afhankelijk van wat er aan beeldmateriaal bestaat. Voor 1987 waren dat soms maar fragmenten."

Na veel wikken en wegen zijn 12 optredens gekozen: Belgische kandidaten, opmerkelijke musici of publiekslievelingen: de bizarre pianist Pierre-Alain Volondat, de vorige pianowinnaar Lukáš Vondráček, violist en wereldster Vadim Repin, de Canadese zangeres Marie-Nicole Lemieux of onze landgenoten Jodie Devos, Thomas Blondelle en Yossiv Ivanov. 

Beluister hier het laatste stukje van het 4e pianoconcerto van Ludwig van Beethoven in 1983 door de piepjonge Braziliaanse Eliane Rodrigues, een "uitvoering die een beter mens van je maakt", zei commentator Robert Groslot. Eliane Rodrigues woont al jaren in België.

Videospeler inladen...

Volgende week, van maandag 1 juni tot en met zaterdag 6 juni, zijn de archiefuitzendingen 's avonds ook te zien op het tv-kanaal van Ketnet, na het Journaal van 20 uur.

"De week van de Koningin" op Klara

Klara trekt alle registers open onder de noemer "De Week van de Koningin". Van maandag tot vrijdag belicht Klara beroemde winnaars, bijzondere laureaten, opvallende concerten, straffe verhalen en pittige anekdotes.

"Het begint al ’s ochtends vroeg in ons programma "Espresso", zegt Klara- en KEW-presentatrice Katelijne Boon.  Met ook aandacht voor de petite histoire van de wedstrijd, geestige anekdotes van voor en achter de schermen.  Aan die verhalen is telkens een prijsvraag gekoppeld."

Presentator Thomas Vanderveken haalt bijvoorbeeld herinneringen op aan de Russische violist Andrey Baranov, winnaar in 2012. "Een man die eruit sprong en na de wedstrijd meteen bier aan het hijsen was op een terras op het Flageyplein."

"In het programma "Klassiek leeft" spelen we platen die een link hebben met de Elisabethwedstrijd",  zegt Katelijne Boon. "Music matters" gaat op zoek naar de Belgische deelnemers en in "Maestro" zet Mark Janssens telkens een muzikant in de kijker die erg opviel tijdens de wedstrijd. Denk aan pianist Pierre -Alain Volondat die het concours in 1983 heeft gewonnen.  In "Django" gaat Heidi Lenaerts op zoek naar voormalige deelnemers die ook jazzy uit de hoek durven komen. Elke avond in "Klara live" krijgen we recente concerten van voormalige winnaars. "

We halen  Fred Brouwers terug naar de studio

Katelijne Boon, radiopresentatrice

Kers op de taart is "De week van de Koningin Top 30" op zaterdag 30 mei, met de hele dag lang de favoriete KEW-concerten en -sonates van de Klara-luisteraars. We halen dan de hele dag voormalig Klarapresentator Fred Brouwers terug naar de studio, die ongelooflijk veel verhalen van de wedstrijd kent. 

Meest gelezen