Limburgse winkelketen zet robots in om temperatuur van klanten te meten

Nu maandag mogen de winkels in ons land opnieuw open. Ook bij de Limburgse winkelketen Auva, dat digitale diensten en producten verkoopt, zijn de robots klaar om de klanten te ontvangen en richtlijnen te geven. Ze meten zelfs de temperatuur van de klanten. 

Auva zet al enige tijd robots in om klanten te ontvangen. "Maar nu komen nog meer van pas", zegt zaakvoerder Raf Coomans. "We kunnen ze nu inzetten als stewards en op die manier moeten we onze eigen mensen niet in mogelijk gevaarlijke situaties brengen". De robots zullen de mensen vriendelijk ontvangen en ze attent maken op de veiligheidsvoorschriften die er nu gelden in de winkel om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden.

Het nieuwe normaal ?

Midden volgende week staat er zelfs een nieuwe generatie robots klaar. "Die zullen uitgerust zijn met een warmtesensor", vertelt Coomans, "en daarmee kunnen ze tot 15 mensen tegelijk scannen op hun lichaamstemperatuur." Als een klant koorts heeft, krijgt een winkelmedewerker via een app een signaal en kan die de klant vriendelijk verzoeken om een dokter te raadplegen. Volgens Coomans worden de gegevens nergens opgeslagen en is er dus geen gevaar voor de privacy. De meting is trouwens niet verplicht. 

Of we binnenkort overal van die robots zullen zien in winkels, bedrijven of andere plekken waar veel mensen samenkomen, is zeker mogelijk, vermoedt Coomans. "We krijgen nu al meer vragen van andere bedrijven die interesse hebben om ze bij ons te kopen. Drie maanden geleden was het nog bijna ondenkbaar dat we dit normaal zouden vinden, maar nu denken we daar anders over".

Meest gelezen