Liveblog: "Maar" 6 procent van Belgen heeft antistoffen tegen coronavirus: "Groepsimmuniteit, dat zal niet gebeuren"

6 procent van de Belgen heeft intussen antistoffen tegen het coronavirus. Dat heeft epidemioloog Pierre Van Damme gezegd in "De afspraak. Vandaag is ook beslist dat bewoners van woonzorgcentra opnieuw bezoek ontvangen vanaf 18 mei, maar wel onder strikte voorwaarden. En de afgelopen 24 uur zijn 80 nieuwe overlijdens aan het coronavirus gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames daalt opnieuw onder de 100, naar 98. Herbekijk al de updates over het nieuws over de coronacrisis in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Maar" 6 procent van Belgen heeft intussen antistoffen tegen coronavirus

Het aantal Belgen met antistoffen tegen het nieuwe coronavirus is tussen eind maart en midden april van 3 naar 6 procent gestegen. Dat heeft epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen gezegd in "De Afspraak". Die antistoffen betekenen dat ze besmet zijn geweest met het coronavirus en wellicht minstens een tijdlang immuun zijn.

"Om de drie weken verzamelen we via twee grote laboratoria in Wallonië, Brussel en Vlaanderen bloedstalen. Het waren voor het tweede onderzoek 3.400 bloedstalen uit de verschillende leeftijdsgroepen van 0 tot 100 jaar. Drie weken na de vorige meting zien we een stijging van drie naar zes procent", legt Van Damme zijn onderzoek uit.

Met 6 procent zijn we nog ver verwijderd van zogenoemde groepsimmuniteit. Daarmee wordt bedoeld dat een groot deel van de bevolking de besmetting doormaakt, zeker meer dan de helft, waardoor de epidemie vanzelf zou uitdoven. Volgens Van Damme moeten we daar niet op rekenen om de epidemie een halt toe te roepen."Dat zal niet gebeuren. Die piste is in heel Europa volledig verlaten. Het zal op een andere manier moeten gebeuren."

Lees het artikel hier:

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "Moeilijke keuzes, maar dit is maar voor een korte periode"

Viroloog Marc Van Ranst erkent in "Het Journaal" dat de zogenoemde "vierpersonenregel" mensen voor zware keuzes kan plaatsen. "Dat is bijzonder moeilijk, verscheurende keuzes, maar dan moet men zich echt wel indenken dat dit maar voor een korte periode is. Dit gaat niet voor het komende jaar zijn. Hoe lang? Een maand, zoiets, denk ik.” Daarna zouden de regels dus opnieuw kunnen versoepelen, als alles goed gaat.

Het bezoek toelaten noemt Van Ranst een "berekend risico". "We zitten hier echt wel op het randje van wat we ons kunnen permitteren." De viroloog doet beroep op de burgerzin en het gezond verstand van de bevolking. "In een volwassen maatschappij moet dat kunnen. We gaan ervan uit dat een overgrote meerderheid zich aan die regels gaat houden." 

"De allerbelangrijkste regel is afstand houden", benadrukt Van Ranst. "En spreek indien mogelijk buiten af."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Succes Uber Eats kan taxidienst Uber niet uit rode cijfers houden

Taxibedrijf Uber heeft voor het eerst in zijn bestaan minder ritten uitgevoerd. Met een stijging in het aantal bezorgde maaltijden via bezorgtak Uber Eats kon die daling in de eerste drie maanden van het jaar deels worden gecompenseerd. Uber, dat nog nooit een kwartaal met winst afsloot, deed dat ook nu niet. Wel verkleinde het bedrijf het verlies in de periode.

Door de maatregelen tegen het coronavirus reisden mensen in veel delen van de wereld in het eerste kwartaal al minder. Reizigers gaven 10,9 miljard dollar uit aan taxiritjes via de Uber-app, wat een daling van 5 procent betekende.

Omdat mensen thuis moesten blijven en ook restaurants in heel wat landen alleen voor bezorging en afhaal open mochten zijn, steeg het gebruik van maaltijdbezorgdienst Uber Eats enorm. Klanten gaven aan die dienst met 4,7 miljard dollar ruim de helft meer uit.

Meer dan 20 muzikanten dragen cover van Gorki op aan zorgverleners

Meer dan 20 muzikanten waaronder onder anderen Jasper Steverlinck, Frank Vander linden, Guy Swinnen, Marcel Vanthilt, Axl Peleman én zelfs Luc De Vos vanuit het hiernamaals maakten een remix van Gorki's single uit 1993 "You'll never walk alone". Dat doen ze om iedereen in de zorg te steunen. 

Videospeler inladen...

Is ons gezondheidssysteem performant genoeg? "Er zijn er velen bevoegd, maar weinig verantwoordelijk"

Professor intensieve zorg Geert Meyfroidt en CEO Marc Noppen van het UZ Brussel roepen in "Terzake" op tot een open debat met de politiek over de gezondheidszorg van de 21e eeuw. De coronacrisis heeft volgens hen een aantal pijnpunten blootgelegd. Vooral de versnippering van bevoegdheden vinden ze absoluut geen goede zaak.

Lees meer in dit artikel:

Huisartsen dringen aan op snel resultaat bij coronatests

Domus Medica, de grootste vereniging van huisartsen, dringt erop aan dat de resultaten van coronatests sneller klaar zijn, nu de contactopsporing volgende week echt van start moet gaan. Momenteel zouden die resultaten in sommige gevallen dagenlang op zich laten wachten.

Bedoeling van de "contact tracing" is om de contacten van coronapatiënten in kaart te brengen. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Maar Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, wijst erop dat zo'n strategie slechts succesvol kan zijn als de resultaten van de tests van coronapatiënten snel beschikbaar zijn. "Als je vijf dagen wacht, kan het virus al ver verspreid zijn."

Domus Medica is waakzaam na verhalen uit de woonzorgcentra over tests die soms dagenlang op zich lieten wachten. De resultaten van tests uit het ene lab zijn al sneller beschikbaar dan die uit een ander, klinkt het ook. "Ideaal gesproken moet dat binnen de twaalf uur kunnen. Het maximum is 24 uur", aldus Van Giel.

Revalideren na corona kan een fysieke en mentale lijdensweg zijn: Acteur Peter Rouffaer getuigt in "Terzake"

Videospeler inladen...
De Belg wil niet graag betutteld worden, maar als men hem dan verantwoordelijkheid geeft, begint men te klagen en te marchanderen. Ik kijk daar toch wat meewarig naar.
Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Zorg, in "Terzake" over de discussie rond het sociaal contact en de "vierpersonenregel".

Met meer dan 11.000 besmettingen registreert Rusland opnieuw een dagrecord

Rusland heeft vandaag 11.231 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, een nieuw dagrecord voor het land. Meer dan 6.700 van die besmettingen komen uit de hoofdstad Moskou, het centrum van de epidemie in Rusland. Ondanks dat stijgend aantal besmettingen, blijft de dodentol relatief laag. Rusland meldde 88 nieuwe sterfgevallen, wat het totaal op 1.625 brengt. Experts twijfelen aan de officiële Russische cijfers, maar het land zegt dat het land snel de grenzen heeft gesloten, waardoor de verspreiding beperkt is gebleven. Het stijgend aantal nieuwe besmettingen komt volgens Rusland omdat het aantal tests gevoelig opgetrokken is.

President Poetin heeft er daarom gisteren al bij zijn gouverneurs op aangedrongen om de anticoronamaatregelen af te bouwen,maar hij waarschuwt tegelijk om niet overhaast te werk te gaan. Dat zal in Moskou niet direct gebeuren: de quarantainemaatregelen zijn verlengd tot eind mei. De zwaar getroffen hoofdstad voert een lichte versoepeling door, waardoor werven en fabrieken weer mogen opstarten. De Moskovieten die met het openbaar vervoer reizen, moeten voortaan van de burgemeester verplicht een mondmaskers en handschoenen dragen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen