Meer mensen zien, de winkels open en telefoontjes van contactopspoorders: wat verandert er de komende dagen precies?

De komende dagen gaat een nieuwe versoepeling in van de coronamaatregelen. Zo mag u vanaf vandaag meer mensen zien, gaan vanaf maandag de winkels weer open en kan u vanaf dan ook een telefoon krijgen van de contactopspoorders. Wat verandert er precies de komende dagen? We zetten alles op een rij. 

Ga jij vandaag op bezoek bij je moeder? Of spreek je met een aantal vrienden af (maximaal 4)? Laat het ons weten met een filmpje. Stuur het naar oproep@vrtnws.be

1. We mogen meer mensen zien

Vanaf zondag 10 mei, Moederdag dus, mogen we méér mensen zien.

Concreet mag elke huisbubbel maximaal vier mensen ontvangen, dat moeten altijd dezelfde mensen zijn en die mensen mogen op hun beurt enkel bij u langskomen en dus zelf geen andere bezoekers ontvangen. Een voorbeeld? Een gezin van vier ziet enkel een ander gezin, of een single ontvangt vier andere singles die op hun beurt niemand anders zien. De vier bezoekers moeten niet per se samenwonen, al wordt dat wel aangeraden. 

En, een belangrijke nuance: wanneer iemand van uw huishouden bij iemand anders thuis geweest is, dan geldt die verbintenis voor uw hele bubbel, zelfs als de andere leden van uw huishouden níet meegegaan zijn. Voor Moederdag zal er dus bijvoorbeeld gekozen moeten worden tussen de familie of de schoonfamilie. Het Staatsblad heeft deze week alle puntjes op de i gezet over de regel van vier, dat kan u hier allemaal nalezen. 

De bedoeling van deze maatregel is dat zo weinig mogelijk bubbels met elkaar in contact komen. 

Voor die bezoekjes gelden ook strenge voorwaarden

  • U moet zich houden aan de veiligheidsafstand van 1,5 meter. Knuffelen of elkaar een kus geven kan niet.
  • Als u een tuin of een terras heeft, is het beter om buiten te zitten.
  • Als er iemand ziek is, mag er uiteraard geen bezoek komen. 
  • Er moet extra aandacht zijn voor oudere en kwetsbare mensen.

Het is echt belangrijk dat de regel van vier gerespecteerd wordt, klinkt het. Gebeurt dat niet, dan komen mensen in een mum van tijd met veel méér bubbels in contact (en kan het virus zich gemakkelijker verspreiden). Hoe dat precies in z’n werk gaat, ziet u hier: 

Videospeler inladen...

Dat belang benadrukte ook premier Sophie Wilmès (MR) nog eens op Twitter: "We sluiten een sociaal contract met ieder van u. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om het aantal contacten uit verschillende kringen tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat de veiligheidsafstand gegarandeerd blijft."

Daarnaast mag u ook nog altijd buiten afspreken met twee mensen om te wandelen of te sporten. Dit mogen twee andere mensen zijn dan de vier die u thuis mag ontvangen, maar moeten opnieuw altijd dezelfde twee mensen zijn. 

2. De winkels openen opnieuw de deuren

Eén dag later, op maandag 11 mei, mogen de winkels in ons land opnieuw open. Onder strikte regels, dat wel. Zo wordt er slechts één klant per 10 vierkante meter toegelaten worden en mag u maximaal een half uur in de winkel blijven. Voor kleinere winkels geldt er wel een uitzondering. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgevers om veilige werkomstandigheden te creëren.

Iedereen moet alleen winkelen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar geldt wel een uitzondering, zij mogen door een ouder begeleid worden. En ook voor mensen die hulp nodig hebben, wordt er een uitzondering gemaakt. 

Daarnaast vraagt de Veiligheidsraad ook om naar een stad of gemeente in de buurt van uw woning of werkplek te gaan en dus níet het halve land te doorkruisen. Daguitstapjes of toeristische activiteiten blijven immers verboden. 

Een mondmasker dragen in de winkel is niet verplicht (in tegenstelling tot bijvoorbeeld op het openbaar vervoer), maar wel "heel sterk aangeraden". In ieder geval moet ook in de winkels de afstand van 1,5 meter gerespecteerd worden. "Als het te druk is in de winkelstraat, keer je best op een andere keer terug", klinkt het. Er zijn intussen ook heel wat winkelstraten of steden die zich voorbereid hebben: op de Meir in Antwerpen zal u bijvoorbeeld rechts moeten lopen

James Arthur Photography

De winkels in ons land hebben zelf ook hard gewerkt om de veiligheid maximaal te garanderen. Enkele voorbeelden? Niet alle paskamers worden gebruikt, er zal handgel staan, er zijn pijlen op de grond aangebracht zodat er een eenrichtingsverkeer ontstaat of alle gepaste, maar niet gekochte kleren worden 48 uur aan de kant gehouden voor ze weer in de winkel terechtkomen.

Naar de markt kan u voorlopig nog niet, dat blijft verboden. Foodtrucks en individuele kraampjes mogen wel, als ze toestemming hebben van de lokale overheid. 

Ook cafés, restaurants en bars blijven in deze fase nog gesloten.

3. Contactopspoorders gaan aan de slag

Op 11 mei gaan ook de veelbesproken contactopspoorders aan de slag, om besmette patiënten op te sporen en na te kijken met wie ze allemaal in contact gekomen zijn. Over het hele land zullen er 2.000 contactspeurders aan het werk gaan. 

Hoe zal dat precies verlopen? Stel dat u besmet bent, zal de dokter het Vlaamse (of Brusselse, Waalse of Duitstalige) callcenter inseinen. U zal dan vervolgens een telefoontje krijgen en moeten oplijsten met wie u allemaal in contact gekomen bent de afgelopen 48 uur. Of omgekeerd kan ook natuurlijk: u kan ook een telefoontje krijgen dat u in contact gekomen bent met iemand die besmet is, al zal zijn of haar naam nooit genoemd worden. 

Als u in nauw contact gekomen bent met een besmette persoon, zal u zich twee weken thuis moeten isoleren. Wil u meer weten over de contactopsporing? Lees dan zeker dit artikel

4. Testen, testen, testen

Een van de belangrijke pijlers van de exitstrategie zijn de vele testen die afgenomen zullen moeten worden. Per dag zouden er 25.000 testen moeten afgenomen worden. Sinds vorige week, 4 mei, worden er meer testen uitgevoerd, maar huisartsenvereniging Domus Medica benadrukte dat dat "een opstartfase" is, "met als doel een volledige operationele uitrol tegen 11 mei". 

BPS

5. Een "proefdag" voor de scholen

In een volgende fase, vanaf 18 mei, zullen de scholen (deels) ook weer opengaan. Maar op 15 mei is er al een “pilootfase” en mogen de scholen bij manier van spreken een "proefdag" houden. Want ook in de scholen zullen er strenge maatregelen gelden, en door die test op 15 mei te houden, kunnen scholen als het nodig is hun organisatie nog bijsturen in het weekend.

Blijf de hygiënemaatregelen goed opvolgen

Wat u sowieso moet blijven doen, is de hygiënemaatregelen goed opvolgen. 

  • Blijf thuis als u ziek bent. 
  • Was vaak je handen. 
  • Hou 1,5 meter afstand van andere mensen. 
  • Kom zo weinig mogelijk samen met anderen, beperk uw fysieke contacten. 
  • Draag een mondmasker op het openbaar vervoer of op een drukke plaats. 

De voorbije week veranderde er ook heel wat: zo mag u sinds vorige week opnieuw sporten met drie, moet u verplicht een mondmasker dragen op het openbaar vervoer en zijn de bedrijven weer open. Een overzicht van al die versoeplingen die al golden, vindt u hier. Volgende week, op 18 mei, zullen we wellicht opnieuw een nieuwe fase van de versoepeling ingaan. Wat er dan allemaal zal veranderen, zal nog concreet beslist worden op de Veiligheidsraad van volgende week. Wat wel al duidelijk is, is dat scholen dan opnieuw open gaan en woonzorgcentra normaal gezien dan opnieuw bezoek mogen toelaten (onder strikte voorwaarden uiteraard). 

Meest gelezen