Meer ruimte voor voetgangers en fietsers in Leuvense winkelstraten

Leuven heeft een handvol maatregelen genomen om de heropening van de handelszaken aanstaande maandag zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo zal er meer ruimte gemaakt worden voor fietsers en voetgangers en handelaars krijgen de nodige ondersteuning om de veiligheid voor henzelf en de klanten te garanderen. 

Vanaf maandag mogen de handelaars in Leuven hun zaak opnieuw openen. Omdat door de coronapreventiemaatregelen slechts een beperkt aantal shoppers tegelijk in een winkel mogen, kunnen er mogelijk wachtrijen in de winkelstraten ontstaan. Daarom neemt de stad verschillende voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat iedereen veilig kan winkelen. "Fietsers en voetgangers zullen we meer ruimte geven", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "Zo worden in de Brusselsestraat de voetpaden verbreed en in de Bondgenotenlaan zullen er op zaterdag geen auto's of bussen mogen rijden. De bussen zullen omgeleid worden en we sporen de mensen ook aan om met de fiets te komen, want we voorzien 500 extra fietsparkeerplaatsen. Maar we zetten ook opnieuw gratis pendelbussen tussen de parking Vaartkom en het stadscentrum. Al moeten mensen wel een mondmasker op als ze de bus nemen." 

Wegmarkeringen in de straat moeten mensen ertoe aanzetten om altijd aan de rechterkant te blijven

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven

Aan de fieters en voetgangers wordt gevraagd om altijd uiterst rechts te fietsen of te wandelen. "Wegmarkeringen in de winkelstraten moeten de zwakke weggebruikers ertoe aanzetten om steeds aan de rechterkant te blijven", legt de burgemeester uit. "Medewerkers van de stad zullen aanwezig zijn in de winkelstraten om mensen positief te sensibiliseren en vragen te beantwoorden. Er komen ook extra sanitaire voorzieningen."

Handelaars

Ook de handelaars in Leuven zullen ondersteuning krijgen. "Om de veiligheid van winkeliers en hun klanten te garanderen, hebben we een groepsaankoop van mondmaskers, handschoenen en ander beschermingsmateriaal opgestart", laat Johan Geleyns (CD&V), schepen van Handel, weten. "We hebben de handelaars ook gevraagd om geen decoratie of reclameborden voor hun deur te plaatsen. Zo krijgen wachtenden en voetgangers alle ruimte om afstand van elkaar te houden."

Meest gelezen