© VRT Joost Joossen

Nederland acht grote evenementen pas mogelijk als er een coronavaccin is, wat zeggen virologen bij ons?

Pas als er een vaccin is tegen het coronavirus -en dat wordt pas ten vroegste in de lente of zomer van 2021 verwacht-, zullen er opnieuw massa-evenementen kunnen plaatsvinden. Dat meent de Nederlandse regering.  De Nederlandse voetbalbond en organisatoren van concerten of festivals reageren ontzet. Maar ook bij ons is uit voorzichtige uitlatingen van virologen al gebleken dat ook zij zich weinig illusies maken over massa-evenementen zolang er geen vaccin is. 

In de meeste Europese landen worden de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken geleidelijk versoepeld. Winkels en scholen gaan weer open, zij het met de nodige voorzorgsmaatregelen. Mensen mogen weer in beperkte mate bezoek ontvangen. Overal verloopt de versoepeling in fases. De allerlaatste fase behelst de massa-evenementen. Wanneer die opnieuw zullen kunnen plaatsvinden, is moeilijk te voorspellen. 

In Nederland denkt de regering dat die pas opnieuw mogelijk worden wanneer er een vaccin is tegen het coronavirus. Dat staat in een brief van de regering, waarin de gisteren voorgestelde versoepeling van de coronamaatregelen werd toegelicht. 

Massale evenementen met een landelijke uitstraling organiseren, kan eigenlijk pas er een vaccin is, zo staat het in de brief.  "En niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk snel, maar een jaar of langer is heel reëel", klinkt het. Vroeger dan de lente of zomer van 2021 wordt immers geen vaccin verwacht. 

De Nederlandse voetbalbond KNVB en organisatoren van concerten, festivals en andere massa-evenementen reageren ontzet. "Een grote klap" en "een nachtmerrie", klinkt het.

Ook onze virologen lijken zich weinig illusies te maken over massa-evenementen

Toch is de verklaring van het Nederlandse kabinet misschien ook weer niet zó verrassend.  Al is er in ons land nog niets over beslist, toch blijkt ook uit voorzichtige uitlatingen van Belgische specialisten dat we ons over massa-evenementen wellicht beter nog niet al te veel illusies maken.

Zo had viroloog Marc van Ranst het onlangs in Het Laatste Nieuws over sportwedstrijden en publiek. "Volle stadions zien we niet terug voor er een vaccin is gevonden", zei hij.

En: "Om met 10 of 22 op een terrein te mogen spelen, moet je zeker zijn dat geen van die sporters besmet is. "Dat zal zo blijven tot er een vaccin is. Samenkomen met 100 mensen in een theaterzaal of met 20 in een restaurant, dat kunnen we wellicht veilig organiseren. Maar aan elkaars lijf hangen, zoals in voetbal, basketbal of judo gebeurt, dat blijft heel risicovol."

In "Het Journaal" reageert Van Ranst vanavond eveneens op het Nederlandse standpunt. Bekijk hier zijn reactie (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook viroloog Johan Neyts die met zijn team werkt aan een vaccin, lijkt zich voorlopig weinig illusies te maken over grootschalige evenementen. Dat bleek aan het slot van de uitzending van "Vandaag" waarin hij eerder deze week te zien was.

Presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis vroeg hem wat het eerste is wat hij wil doen "als we weer alles mogen". "Dat zal nog lang duren, denk ik", was zijn snelle antwoord. "Als er een vaccin is, dus", maakte Danira Boukhriss Terkessidis de gedachte af.

Bekijk hier het gesprek met Johan Neyts in "Vandaag" van maandag 4 mei:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen