Water oppompen verboden in tiental kleine waterlopen in Antwerpen door aanhoudende droogte

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx heeft een "captatieverbod" uitgevaardigd voor tien kleine waterlopen in de provincie Antwerpen. Het is verboden om water uit de waterlopen op te pompen. Tijdens langere periodes van droogte kan het waterpeil op de waterlopen dalen. De voorbije anderhalve maand viel er nauwelijks neerslag. Bij aanhoudende droogte neemt de waterkwaliteit af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier.

De provincie Antwerpen heeft een captatieverbod uitgeschreven voor tien kleine waterlopen in Antwerpen. Het gaat om de Laarse Beek, Zwanebeek, Klein beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte Beek, Bosbeek, Rode Loop, Loeijens Neetje en Merkske.

Door de aanhoudende droogte neemt de waterkwaliteit in de waterlopen af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Het is voortaan verboden om water uit de waterlopen op te pompen.

Er geldt een uitzondering op het verbod voor veehouders die het water uit de waterlopen gebruiken om het water te gebruiken als drinkwater voor het eigen vee. Het provinciaal besluit treedt in werking op 8 mei. Bekijk de interactieve kaart van de provincie Antwerpen over de actuele toestand via deze link.

Nauwelijks neerslag de voorbije twee maanden

Na een natte periode in februari en begin maart heeft het sinds midden maart nauwelijks nog geregend. De maand april was een van de droogste ooit en dat heeft gevolgen voor de stand van het water in het land.

In verschillende natuurgebieden in Antwerpen en Limburg werd in april de code rood uitgeroepen wegens brandgevaar en het waterpeil staat op verschillende plaatsen bijzonder laag.

"Een aantal opeenvolgende dagen zonder noemenswaardige neerslag hoort bij het grillige Belgische klimaat. Maar een lange droogteperiode zoals de 28 dagen van midden maart tot midden april is iets wat we niet vaak zien. De laatste keer dat we een vergelijkbare droge periode hadden was in 2007 en 2012", verklaarde Rozemien De Troch van het KMI eerder aan VRT NWS.

Meest gelezen