Jonas Verhulst

Recordaantal ooievaarsnesten in Zoo Planckendael

Nog nooit was de ooievaarskolonie van de zoo van Planckendael in Mechelen zo groot als dit jaar. Er zijn 77 nesten en dat zijn er elf meer dan vorig jaar. “Er is geen wetenschappelijke verklaring waarom we dit jaar meer nesten hebben. Door de zachte winter zijn er misschien minder gevaren dan andere jaren”, klinkt het bij de zoo.

Twintig jaar geleden telde Planckendael zes ooievaars. Ondertussen zijn het er 180. Daarmee was de populatie in de zoo van Planckendael nog nooit zo groot. Dit jaar werden 77 nesten geteld. Dat zijn er elf meer dan vorig jaar.

25-tal ooievaarskuikens

Waarom er zo veel ooievaars bij zijn gekomen, is nog niet helemaal duidelijk. “Daar is geen wetenschappelijke verklaring voor”, zegt Amanda Wielemans van Zoo Planckendael. “Onze verzorgers vermoeden dat de ooievaars misschien minder ver getrokken zijn dan andere jaren. Daarnaast kenden we ook een zachte winter. Daardoor hebben de ooievaars minder gevaren dan anders gekend. Of misschien doet de populatie het gewoon goed.”

Ondertussen telden ze in de zoo dit jaar al zo’n 25-tal ooievaarskuikens. Het park plaatste een camera op één van de nesten. Uit de beelden blijkt dat het nest vijf kuikens telt. Dat is uitzonderlijk, want gemiddeld zijn dat er maar twee à drie.

Meest gelezen