Videospeler inladen...

Frankrijk verdeeld in "groene" en "rode" zones, Parijs kleurt "rood", grenzen blijven dicht tot zeker 15 juni 

In Frankrijk zal de aangekondigde versoepeling van de strikte coronamaatregelen vanaf volgende maandag inderdaad ingaan. Dat heeft premier Edouard Philippe bevestigd tijdens een persconferentie. Frankrijk is echter verdeeld in "groene" en "rode" zones, waar andere regels gelden. De regio rond Parijs, die zwaar is getroffen door het coronavirus, kleurt "rood". Vanaf volgende week gaan de lagere scholen overal in Frankrijk open. De Franse grenzen blijven echter dicht.

"De geleidelijke opheffing van de inperkingen kan starten op maandag 11 mei", bevestigde premier Edouard Philippe, die de details bekendmaakte van de Franse exitstrategie die hij vorige week aankondigde in het parlement.

"Frankrijk is wel verdeeld in "groene" en "rode" zones, zei Philippe. In de groene zones, waar het virus nagenoeg onder controle is, gaat de versoepeling helemaal van kracht, terwijl in de rode zones nog striktere maatregelen zullen gelden. Om in de ene dan wel in de andere terecht te komen, is gekeken naar twee criteria: het aantal besmettingen en de ziekenhuiscapaciteit. Het noordoosten kleurt rood, het zuidwesten groen.

Ook het hoofdstedelijke gebied rond Parijs kleurt nog rood, en zal dus langer striktere maatregelen moeten volgen. Zo zullen in Parijs en in de andere "rode" zones parken en publieke tuinen maandag nog niet opengaan, terwijl dat in de "groene" zones wel al het geval zal zijn.  

Scholen gaan open, grenzen blijven dicht

De strikte lockdown, waarbij alle Fransen een document moesten kunnen voorleggen als ze naar buiten gingen, komt hoe dan ook in elk departement te vervallen. Vanaf maandag openen alle lagere scholen in Frankrijk de deuren, zowel in de "groene" als in de "rode" departementen.

Dat betekent weliswaar niet dat alle leerlingen tegelijk starten. Kinderen van zorgpersoneel en kinderen in kwetsbare situaties krijgen voorrang.

Een week later, op 18 mei, gaan ook de middelbare scholen open, maar dat gebeurt alleen in de "groene" departementen.

Ook het openbaar vervoer start vanaf komende maandag opnieuw op. Net als bij ons is een mondkapje daar verplicht. Ook de winkels, behalve de grote shoppingcentra, gaan weer open. Bars en restaurants kunnen pas opengaan op 1 juni in de "groene" departementen, maar nog niet in de "rode". 

De Franse grenzen blijven nog zeker tot 15 juni dicht.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen