Videospeler inladen...

Royals: Langverwachte baby geboren in Groothertogdom Luxemburg, Arch(ie) laat zich voorlezen en Kate lanceert een speciale foto-oproep

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Het Groothertogdom Luxemburg werd vanochtend wakker met heugelijk nieuws: erfgroothertog Guillaume en zijn Belgische vrouw Stéphanie hebben een zoontje gekregen, Charles.  Een andere koninklijke baby, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, heeft eerder van de week zijn eerste verjaardag gevierd. In Zweden heeft koning Carl Gustaf zichzelf blijkbaar een omstreden cadeau gegund. Koning Filip jogt voor het goede doel en bestelde ook 100 liter soep. En Kate Middleton roept de Britten op om hun quarantaineleven te fotograferen.

Gravin Stéphanie de Lannoy, de Belgische echtgenote van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, is vanochtend in alle vroegte bevallen van een zoontje. Dat heeft het groothertogelijk hof zondag bekendgemaakt via Twitter. De boreling kreeg de naam Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume, is 50 cm groot en weegt 3,190 kg. Moeder en kind maken het goed, meldt het hof.

Guillaume (38) is de oudste zoon van groothertog Henri en Maria Teresa. Hij is met andere woorden dus de erfgroothertog, de eerste in lijn voor de troonsopvolging. De prins trouwde in oktober 2012 met gravin Stéphanie de Lannoy (36), die zowel via vaders- als moederszijde afstamt van oude Belgische adellijke geslachten.

De Luxemburgers keken al jaren reikhalzend uit naar het moment waarop de twee zouden bekendmaken dat ze een kindje zouden krijgen, maar ze moesten geduld koesteren. Begin december vorig jaar kondigden Guillaume en Stéphanie dan de langverwachte zwangerschap aan.

Zoontje Charles is nu de tweede in lijn voor de troonsopvolging in het groothertogdom. Als Guillaume en Stéphanie een dochtertje gekregen hadden, zou zij trouwens de troonsopvolger geweest zijn: in Luxemburg wordt geen onderscheid gemaakt op basis van geslacht.

Overigens is er ook een link met het Belgische koningshuis. Guillaumes grootmoeder was Joséphine Charlotte, de zus van koning Boudewijn en koning Albert en dus de tante van koning Filip. Joséphine Charlotte was getrouwd met groothertog Jan, die van 1964 tot 2000 over Luxemburg regeerde.

Stéphanie en Guillaume op hun huwelijk op 20 oktober 2012:

Meghan leest voor aan jarige voor goede doel

Op de eerste verjaardag van master Archie hebben de hertog en hertogin van Sussex een video vrijgegeven waarin aan de jarige een boekje wordt voorgelezen. Archie zit op schoot in een rompertje bij zijn moeder Meghan.

2020 The Duke and Duchess of Sussex

In eerste instantie doet Archie een poging om vrolijk de bladzijden van "Duck rabbit" om te slaan, daarna lijkt hij zijn interesse te verleggen naar een ander boekje dat tot twee keer toe op de grond belandt. Waarna Meghan het telkens mag oprapen. Een herkenbaar tafereeltje voor jonge ouders. Het is vader prins Harry die het filmpje opnam en achter de camera zit te lachen.

Met het initiatief willen Harry en Meghan geld inzamelen voor Save the Children. Die organisatie plaatste de video online met een vraag voor donatie. Het geld helpt kwetsbare kinderen aan voedsel en onderwijs.

BEKIJK hier het voorleesmoment tussen Meghan en Archie:

Videospeler inladen...

"Finding freedom" versus geruchten

Deze week bevestigden de Amerikaanse royaltyjournalisten Omid Scobie (Harper's Bazaar) en Catherine Durand (Elle Magazine) dat ze op 11 augustus een biografie over Harry en Meghan uitbrengen in samenwerking met het bekende koppel. Het 320 pagina's tellende boek krijgt de titel "Finding freedom: Harry and Meghan and the making of a modern royal family".

"Ontdek voor de eerste keer het ware verhaal van prins Harry en Meghan", klinkt het. Het boek belooft verder te gaan dan de krantenkoppen met ongekende details over hun leven "om de geruchten en misvattingen te verdrijven". 

Critici vrezen -alweer- een confrontatie met de rest van de Britse koninklijke familie en een aantal stellen de twee auteurs in vraag. Zij worden verweten dat ze fan zijn van Harry en Meghan en zich voor hun kar laten spannen.  

"Finding freedom" wordt uitgeven bij Harper Collins dat eigendom is van News Corp, een bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch die ironisch genoeg ook The Sun bezit. The Sun is een van de Britse sensatiekranten of tabloids die Harry en Meghan niet langer wensen te woord staan.

Dure BMW ligt bij de Zweden op de maag

De 74e verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf heeft een feestdomper gekregen. Carl Gustaf zou zich een BMW M8 coupé aangeschaft hebben, een geschenk aan zichzelf ter waarde van 160.000 euro. Het hof wenst niet te reageren.

Maar de Zweedse pers is niet mals voor het gedrag van een "rolmodel" in de coronacrisis, met dreigende faillissementen en werkloosheid. Anderen vinden het net een verantwoorde aankoop. "Als je wil dat bedrijven en fabrieken na de crisis goederen en diensten blijven leveren, moet je blijven consumeren. Als je de aankoop van de koning in een ruimere context ziet, dan heeft hij geholpen om jobs te behouden", legt Jonas Frycklund van Svenskt Näringsliv, de Zweedse werkgeversorganisatie, uit. 

In een ruimere context heeft de koning geholpen om jobs te behouden

Jonas Frycklund van Svenskt Näringsliv, de Zweedse werkgeversorganisatie

Carl Gustaf en zijn zoon prins Carl Philip hebben een voorliefde voor luxueuze bolides en oldtimers, dat is geen geheim. Carl Philip racet regelmatig op een circuit en de koning trok vroeger ook wel eens een racepak aan. Carl Gustaf bezit zelf een aardige autocollectie. Hij heeft onder meer een Volvo, Ferrari, Porsche en AC Cobra in de garage staan. 

De koning (met zwarte pet) tijdens een race in Noord-Italië met oldtimers (2003).

Koning Filip jogt voor soep en bestelt 100 liter

Koning Filip doet de Covid-19 km challenge waarbij tot vanavond 18 uur 19 kilometer kan gelopen of gestapt worden. De uitdaging sponsort soepbedeling aan kansarmen via het project Robin Food.

Koning Filip tijdens de challenge.
Belgische monarchie/sociale media

2020 op pauze gezet en in beeld gebracht

De hertogin van Cambridge, beter bekend als Catherine "Kate" Middleton, lanceert met de National Portrait Gallery in Londen het fotoproject "Hold still 2020". Ze roept iedereen op om foto's te nemen die de coronacrisis in beeld brengen. De drie thema's zijn "helpers en helden", "het nieuwe normaal" en "daden van vriendelijkheid". Honderd foto's worden geselecteerd en tegen 18 juni online tentoongesteld.

""Hold still" is het portret van een natie en toont wat iedereen doormaakt. Het geeft ons een inkijk in de ervaringen en verhalen van mensen over het hele land, soms de menselijke tragedie achter deze pandemie, maar ook hoop van mensen die samengebracht worden om anderen te helpen", verklaart Kate, die privé zelf een begenadigd amateur-fotografe is. 

Een van de foto's die Kate alvast raakte:

Kensington Palace/Instagram

De hertogin gaf ook een inkijk in haar leven momenteel thuis tijdens een gesprek met het programma "This morning". Ze werd gevraagd of het lukt met thuisonderwijs met drie kinderen van verschillende leeftijden, zijnde prins George (6), prinses Charlotte (5) en Louis (2). Kate geeft lachend toe dat George het moeilijker heeft. "Hij raakt wat van slag, want hij wil de schooltaakjes doen van Charlotte, zoals het maken van spinnetjes van brood. Dat is veel "cooler" dan lezen."

Meest gelezen