Pensioen van Limburgse mijnwerkers wordt aangepast

Een meerderheid in het federaal parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om de verkeerde berekening van de pensioenen van mijnwerkers recht te zetten.

Deze goedkeuring wil zeggen dat de mijnwerkerspensioenen van zo'n 7.400 ondergrondse mijnwerkers en nog eens 1.100 weduwen van mijnwerkers aangepast worden. De mijnwerkers vroegen om die foute berekening na 30 jaar recht te zetten. Gemiddeld kregen ze zo'n 200 euro pensioen te weinig per maand. De mijnwerkers zullen wel maar de laatste 10 jaar terugbetaald worden, de eerste 20 jaar krijgen ze dus niet. 

Het bedrag dat we niet krijgen, moet naar de mensen in de zorg gaan.

Michel Dylst

De mijnwerkers zullen enkel de laatste 10 jaar terugbetaald krijgen en de eerste 20 jaar niet, maar daar hebben de mijnwerkers wel een voorwaarde aan verbonden, zegt Michel Dylst van de KS Vriendenkring. "Het bedrag van die 20 jaar dat we niet krijgen, moet gaan naar mensen in de zorg. De mensen die nu dezelfde risico's nemen als wij vroeger gedaan hebben met naar de ondergrond te gaan." 

Meest gelezen