VRT NWS deelt kennis rond artificiële intelligentie met opleiding voor journalisten en onlineles voor scholieren

Vanaf vandaag kunnen journalisten vanover heel de wereld in 17 talen terecht bij VRT NWS voor een doorgedreven onlineopleiding rond artificiële intelligentie (AI). Die opleiding komt er in samenwerking met de prestigieuze London School of Economics en Google News Initiative. Daarnaast biedt VRT NWS ook een interactieve onlineles aan bij de al bestaande EDUbox rond AI voor scholieren van 14 tot 18 jaar.

Uit een onderzoek van de London School of Economics blijkt dat heel wat internationale nieuwsredacties nood hebben aan een doorgedreven opleiding en training in artificiële intelligentie (AI) om de steeds veranderende wereld beter te doorgronden en AI in hun eigen werking te implementeren.  

Journalisten schrijven vaak over AI, maar snappen vaak niet wat deze technologie precies inhoudt. Daarom sloegen de experten van de London School of Economics, Google News Initiative en VRT de handen in elkaar om een opleiding uit te werken. 

Zeker in deze coronatijden hebben we gezien hoe cruciaal data zijn geworden in onze berichtgeving

Tom Van de Weghe

"Zeker in deze coronatijden hebben we gezien hoe cruciaal data zijn geworden in onze berichtgeving. Door AI beter te begrijpen, kunnen journalisten en nieuwsorganisaties zich beter voorbereiden op de toekomst. Met VRT NWS willen we die kennis openstellen voor andere journalisten", zegt VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe. Hij verdiepte het voorbije jaar zijn kennis over AI tijdens studies aan de Stanford University in de VS en werkte mee aan deze opleiding. 

"Het belang van data en de interpretatie ervan is immens. Artificiële intelligentie speelt daarbij een grote rol. Daarom is een  goede kennis over AI essentieel.  De technologie biedt heel wat opportuniteiten en mag geen bedreiging zijn, maar we moeten de gevaren wel duidelijk in kaart brengen. Daarom zetten we in op het opleiden van professionele journalisten." 

De cursus  is gemaakt voor en door journalisten, en moet helpen bij het beantwoorden van belangrijke vragen die leven bij journalisten: hoe kunnen we AI toepassen bij het brengen van nieuwe verhalen? Wat is de winst? Wat zijn de valkuilen? 

De cursus is gratis en online toegankelijk via het Training Centre van Google News Initiative en is beschikbaar in maar liefst 17 talen. Wie hem volledig volgt, krijgt een getuigschrift. Vanaf vandaag is de cursus hier te bekijken. Een tweede vervolgopleiding, die heel praktijkgericht is, zal eind dit jaar gelanceerd worden.

EDUbox onlineles voor het middelbaar onderwijs

Ook voor jongeren is kennis over artificiële intelligentie van groot belang. Daarom breiden VRT NWS en VRT Sandbox de bestaande EDUbox over AI uit met een onlineles voor het middelbaar onderwijs.  Hiervoor werd ook samengewerkt met imec, Mediawijs, RVO Society en Technopolis.

EDUbox is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s. EDUbox informeert en inspireert jongeren en stimuleert hen bovendien om zelf aan de slag te gaan. 

Van de Weghe is de gelegenheidsleerkracht voor de interactieve onlineles van een uur.  De les dompelt de leerlingen onder in de nieuwe wereld van AI  Wat is AI nu precies, wat kan het eigenlijk en wat niet? Leerlingen leren bij over verschillende AI-systemen, proberen uit en vergelijken. 

Op het einde van deze les kunnen jongeren zelf experimenteren met AI, en hopelijk krijgen ze hierdoor de smaak te pakken om verder te doen.

Tom Van de Weghe

In de huidige lockdown is deze les ideaal materiaal voor leerlingen van de tweede  en derde graad van het secundair onderwijs. Daarnaast komt de onlineles tegemoet aan de eindtermen en leerplandoelen zoals mediawijsheid en onderzoekscompetenties.  

De les bestaat uit stukken theorie, videomateriaal en interactieve oefeningen. De leerling volgt zijn/ haar eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt online dingen op. In tegenstelling tot de EDUbox, kan de les individueel gevolgd worden.

"Op het einde van deze les kunnen jongeren zelf experimenteren met AI, en hopelijk krijgen ze hierdoor de smaak te pakken om verder te doen," aldus Van de Weghe.

Vanaf morgen vrijdag 8 mei is deze onlineles toegankelijk via deze link

Meest gelezen