Marktkramers Nico en Elke mogen nog niet open: "Gelukkig kunnen kousen niet vervallen"

De wekelijkse markten mogen voorlopig nog niet heropstarten. Marktkramers zagen het graag anders, want veel van hen hebben daardoor geen inkomen.

Marktkramers hoopten samen met de heropening van de winkels op 11 mei, ook hun kraam weer te kunnen opstellen op de wekelijkse markten. Maar de Nationale Veiligheidsraad besliste anders en dus moeten de marktwagens nog even in de garage blijven staan. “We hoopten uiteraard dat we ander nieuws te horen kregen. We blijven op onze honger zitten. Al begrijpen we dat de gezondheid primeert, maar veel mensen hun inkomen valt weg,” zegt marktkramer Nico Janssis. 

Vervallen voeding

Janssis baat samen met zijn vrouw Elke een kousenkraam uit. Ze zijn voorbereid om opnieuw aan de slag te gaan, mits de nodige extra maatregelen. “We staan helemaal klaar om uit te rijden. En dan hebben we nog geluk, want kousen vervallen niet. Voor marktkramers met voeding is het nog moeilijker.”

Voor Janssis zouden de markten gerust opnieuw kunnen opstarten als er de nodige maatregelen worden genomen. “De looprichting van de mensen zal bepaald moeten worden, iedereen zal een mondmasker moeten dragen en de mensen zullen vooral hun gezond verstand moeten gebruiken.”

Met de nodige maatregelen kunnen markten gerust opnieuw opstarten. Al zullen ook de mensen hun gezond verstand moeten gebruiken.
Marktkramer Nico Janssis

Financiële steun

Vanaf 18 mei zou de wekelijkse markt wel weer opnieuw kunnen plaatsvinden. “Voor ons maakt die week verschil niet zoveel uit want wij krijgen financiële steun, maar dat is niet voor iedereen zo. We begrijpen natuurlijk wel dat veiligheid en gezondheid boven alles gaat.”

De meeste marktkramers zitten intussen bijna 2 maanden noodgedwongen thuis. “Veel marktkramers zoeken alternatieven zoals een webshop of andere creatieve dingen. Het lukt voor de meesten van ons wel op een of andere manier.” 

Meest gelezen