West-Vlaamse gouverneur doet oproep: "Kom niet naar de kust voor een dagtrip"

Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé roept iedereen op om de versoepeling niet te gebruiken om toch naar de kust te komen. De controle op niet-essentiële verplaatsingen zal vanaf zondag stilvallen. Een bezoek bij familie of vrienden aan de kust, kan dus een ideaal excuus zijn voor een dagje aan zee.

Ook gaan winkelen aan de kust zou vanaf zondag een excuus kunnen zijn. Omdat dit moeilijk te controleren is, doet de gouverneur een duidelijke oproep om geen dagtrips te maken: “Nogmaals gebruik je gezond verstand en doe het niet. We moeten beseffen dat het menens is. Als we willen slagen, moeten we de richtlijnen volgen, anders komen we in de problemen.”

Maandag zitten de kustburgemeesters samen om een plan uit te werken. Ze doen dan een voorstel aan de veiligheidsraad om het kusttoerisme op een veilige manier te hernemen. Dat er nog geen datum is voor de terugkeer van  de tweedeverblijvers is een tegenvaller.

“Maar iedereen moet luisteren”, zegt Decaluwé. “De timing en fasering is bepaald door de veiligheidsraad en iedereen moet zich daar bij neerleggen. Dus ook alle burgemeesters. Iedereen moet beseffen dat het zomerseizoen er anders dan normaal zal uitzien. En het is telkens de veiligheidsraad die beslist wat kan en wanneer dat kan.” 

Meest gelezen