IFA-Bilderteam/IRP

Actrices gaan niet (meer) bloot: "Ik wil niet dat mijn grootouders mijn borsten te zien krijgen"

Zijn naaktscènes noodzakelijk om een acteercarrière een boost te geven? Moet men in zijn blootje gaan staan om indruk te maken op het kijkerspubliek? Volgens actrice Alice Eve, vooral bekend van "Star Trek into darkness" en "Sex and the city 2", hoort bloot nu eenmaal bij de job en loopt men rollen mis als men naaktscènes afwijst, zo gaf ze vorige week in een interview te kennen. Maar niet iedere actrice ziet dat zo. Zo liet bijvoorbeeld Keira Knightley, vooral bekend van haar rol van Elizabeth Swan in "Pirates of the Caribbean", een tweetal maanden geleden nog weten dat zich van alle kleren ontdoen voor de camera voor haar niet meer hoefde. En ze is dus zeker niet de enige actrice die daar zo over denkt.

De intussen 34-jarige Keira Knightley, die ook Oscarnominaties in de wacht sleepte voor "Pride & prejudice" en "The imitation Game", maakte haar beslissing bekend in een interview met nieuwswebsite Financial Times: "Ik ben ronduit gelukkig met mijn lichaam. Het heeft me altijd voortreffelijk geholpen. Vroeger voelde het makkelijker om naakt te acteren dan nu. Maar nu heb ik kinderen en ben ik ouder dan 30. Ik voel niet meer de behoefte om naakt voor een filmploeg te staan. Ook al ben ik best tevreden met hoe ik er uitzie."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Bovendien kan je tegenwoordig een naaktscène uit een film halen en er iets totaal anders van maken. Voor je het weet staan die beelden op een of andere pornowebsite. Daarom laat ik nu een extra clausule in een contract opnemen, waardoor ik alle controle heb over de scènes die ik moet spelen. Dat is mijn keuze, waardoor ik bijvoorbeeld ook de ‘body double’ die mij speelt zelf kan kiezen. Dat is erg interessant, iemand zoeken die er zoals jij uitziet, maar dan beter. Dat ik kan zeggen: "Die ziet er goed uit en kan mijn rol best overnemen.""

Het is niet zo uitzonderlijk dat acteurs en actrices liever niet zelf naakt gaan tijdens opnames van een film. Sommigen hebben daarover zelfs een uitgesproken mening en weigeren categoriek om uit de kleren te gaan en daarna eventueel te liggen 'rollebollen' met een tegenspeler. Vaak wordt dan ook een ‘body double’ voor naaktscènes gebruikt, zonder dat de kijker daar erg in heeft. Volgende 10 actrices namen al eerder de beslissing om tijdens het filmen toch een aantal kleren aan te houden.

Jessica Alba ("Fantastic Four"): "Ik wil niet dat mijn grootouders mijn borsten te zien krijgen. Meer moet je er niet achter zoeken. Want dat zou toch wel gek zijn op Kerstmis. Bovendien, als er in films al iets getoond is, dan heeft dat nooit iets essentieels bijgebracht voor die film." (Glamour, mei 2014)

Julia Roberts ("Pretty woman"): "Naaktscènes zijn niet iets wat ik spontaan doe. Dus, als een regisseur me vraagt om iets dergelijks te doen, dan verwacht ik dat hij een stapje terugzet. Ik ben immers een moeder van 3, begrijp je? Zo voel ik het aan." (Daily Mail, maart 2009)

Sarah Jessica Parker ("Sex & the city"): "Ik vind het fantastisch dat er acteurs zijn die zich gemakkelijk voelen bij seksscènes. Het heeft dus niets te maken met een of andere religieuze of ideologische overtuiging. Maar voor mij is een clausule in het contract dat ik me niet naakt voor een filmcrew moet vertonen essentieel. Een naaktscène is 'not my cup of tea'."  (The Hollywood Reporter, november 2016)

Kristen Bell ("Bad moms"): "Ik wil ronde vormen hebben. Ik ben extra gaan sporten, toen ik wist dat ik voor een rol in mijn ondergoed en bh moest rondlopen. Maar mijn vagina of kont toon ik niet. Als iemand al denkt van: "Ah, Kristen gaat uit de kleren!", dan heb ik maar één reactie: "Blijf maar dromen!"" (Women’s Health, maart 2012)

Anna Kendrick ("Up in the air"): "Die scènes zijn niet aan mij besteed. Waarmee ik geen kritiek wil geven op acteurs die het wel willen doen. Maar ik wil het blijven doen op de manier dat ik het wil en kan alleen maar hopen dat dat goed zal blijven uitdraaien voor mijn carrière." (The Telegraph, juli 2010)

Jennifer Garner ("Alias"): "Daar doe ik om geen enkele reden aan mee. Ik zal nooit alles uittrekken voor de camera. Nul procent kans dat dat gebeurt. De wereld verdient beter! Ik ben alvast niet geïnteresseerd." (MTV, september 2009)

Blake Lively ("Gossip girl"): "Als ik iemand naakt zie in een film, dan word ik daardoor altijd afgeleid. Je ziet een scène en plots toont iemand haar borsten, dan kijk ik alleen nog maar naar die borsten. Daaraan kan ik dan niet weerstaan. Mezelf zie ik het daarom nog niet doen. Omdat het niet juist aanvoelt." (Daily Mail, augustus 2012)

Ashley Benson ("Pretty little liars"): "ik heb voor mezelf uitgemaakt waar ik de lijn trek. Ook al probeert men je over die lijn te trekken en je te overhalen om verder te gaan. Maar dan stap ik het gewoon af. "Als je het zo wil doen, doe het dan maar alleen", zeg ik dan. Daarbij, vrouwen zien er zoveel beter uit als ze lingerie of een T-shirt dragen en ze de rest aan de verbeelding overlaten." (Cosmopolitan, januari 2014)

Megan Fox ("Transformers"): "Ik heb al goede scenario’s te lezen gekregen voor films waar talentvolle acteurs en regisseurs meewerken, maar waar vrouwen dan dingen moeten doen waarmee ik niet akkoord kan gaan, omdat ik niet wil dat mijn zonen dat ooit te zien krijgen. Seksscènes halen je waarde als vrouw naar beneden." (Mirror, mei 2016)

Jessica Simpson ("The Dukes of Hazzard"): "Ik zal nooit naakt in een film te zien zijn. Hoe serieus of intellectueel een rol ook mag zijn. Zelfs als ik er een Oscar door zou kunnen winnen, zou het antwoord 'nee' zijn. Zo’n prijs betekent dan echt niets voor mij. Op het vlak van acteren zal ik erg selectief zijn. Nee, ik denk niet dat anderen dan mijn partner mogen zien wat er onder mijn kleren zit." (Allure, 2010)

Meest gelezen