Gregory (L) en Travis (R) McMichael.

Twee blanke mannen gearresteerd voor moord op zwarte jogger Ahmaud Arbery

In de Amerikaanse staat Georgia zijn twee mannen aangehouden voor de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery (25). Het gaat om Gregory (64) en Trevor (34) McMichael. Arbery werd vermoord in februari, maar maandenlang werd er niemand aangehouden. De arrestaties komen er nadat beelden van de schietpartij de wereld waren rondgegaan.

Op 23 februari 2020 werd Ahmaud Arbery, een zwarte Amerikaan uit de staat Georgia, doodgeschoten toen hij ging joggen. Gisteren werden twee blanke mannen aangehouden en aangeklaagd voor moord. De arrestaties gebeurden twee dagen nadat beelden van de schietpartij verspreid werden.

Bekijk hieronder de beelden van YouTube en lees voort onder de video:

De verdachten zijn Gregory en Trevor McMichael, twee blanke mannen, vader en zoon. Op de beelden is te zien hoe ze Arbery opwachten bij hun auto. De jonge McMichael en Arbery raken dan in een gevecht verwikkeld, terwijl vader McMichael op de truck blijft staan. Schoten worden gelost.

Volgens een verklaring van Gregory McMichael leek Arbery op een verdachte in een reeks lokale inbraken. Hij zegt dat ze hem eerst aanspraken, maar dat Arbery zelf toen zijn zoon aanviel. 

Maandenlang geen arrestaties

George Barnhill, de eerste openbare aanklager die op de zaak werd gezet, aanvaardde dit verhaal. Hij zei dat Arbery, ook al was hij ongewapend, het gevecht gestart was en dat Travis McMichael daarop zijn recht op zelfverdediging had gebruikt.

Barnhill zei ook dat de McMichaels legaal in het bezit waren van hun wapens, en dat er te weinig bewijs was tegen hen. Later trok Barnhill zich terug als openbaar aanklager, omdat er een belangenconflict zou zijn. Gregory McMichael had namelijk jaren gewerkt als politieagent en rechercheur bij de lokale politie.

Een tweede openbare aanklager werd daarna op de zaak gezet, Tom Durden. Het Onderzoeksbureau van de staat Georgia werd ook bij de zaak betrokken. Ook Durden besliste niet om de McMichaels te arresteren. In de plaats daarvan kondigde hij eerder deze week aan dat een jury zou beslissen of de twee aangeklaagd moesten worden. 

Protestactie in Brunswick, Georgia, waar de moord op Ahmaud Arbery gebeurde, 8 mei 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Maar zover kwam het dus niet. Twee dagen geleden gingen de beelden van de schietpartij viraal. Er klonk massaal verontwaardiging en protest uit verschillende hoeken. Het was het Onderzoeksbureau van Georgia (GBI) dat uiteindelijk de opdracht gaf om de verdachten te arresteren en aan te klagen. Volgens de directeur van het GBI waren de beelden "bijzonder verontrustend".

Dat waren ook de woorden die president Donald Trump vanmorgen koos om de beelden te omschrijven. Trump zei ook dat Arbery eruit zag als "echt een goede jongen". Wel zei hij erbij dat er sommige dingen gebeurd konden zijn, maar buiten beeld waren gevallen. Wat de president daarmee bedoelt, is niet duidelijk.

Ook voormalig vicepremier en presidentskandidaat Joe Biden reageerde. Hij zei dat Ahmaud Arbery in koelen bloede was doodgeschoten, en in feite "voor onze ogen gelyncht werd". Ook basketbalster LeBron James plaatste een emotionele reactie op Twitter.

Vandaag zou Ahmaud Arbery 26 jaar zijn geworden. Uit protest tegen zijn dood en om hem te herdenken, werd op sociale media de hashtag #IRunWithMaud gelanceerd. In heel de VS en ook elders in de wereld trokken mensen de straat op om te gaan joggen, en postten ze foto's met de hashtag en een foto van Arbery.

Ook de Belgische Kim Clijsters twitterde:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen