2020 Invision

Andy -"Gollum"- Serkis leest "The hobbit" van begin tot einde voor

"My preciousssssss", "mijn liefste": wie kan zich niet Gollum voor de geest halen, de hobbit Smeagol die zó in de ban van de ring geraakte dat hij in een afgrijselijk wezen veranderde? Het personage werd in de "The lord of the rings"-filmtrilogie op onnavolgbare wijze ingevuld door de Britse acteur Andrew -Andy- Serkis. Hij wil in coronatijd iets bijzonders doen en gaat vandaag de integrale versie van "The hobbit", de voorloper van "The lord of the rings", voorlezen voor het goede doel.

"Zoveel onder ons worstelen met de isolatie tijdens de lockdown", vertelt Andy Serkis. "In deze moeilijke tijden wil ik jullie meenemen op een van de grootste fantasy-avonturen ooit geschreven. Een marathon van 12 uur in mijn luie zetel, doorheen Midden-Aarde, terwijl ik geld inzamel voor twee geweldige goede doelen die op dit moment buitengewone inspanningen leveren om mensen in nood te helpen."

Serkis zal "The hobbit", de roman van J. R. R. Tolkien uit 1937 die de voorloper is van "The lord of the rings"-trilogie, integraal voorlezen. Van begin tot einde, zonder stoppen. "Al zal ik af en toe wel eens een bordje Terug in vijf minuten op mijn stoel moeten hangen voor een plaspauze of om iets precious te eten", grapte hij bij BBC. "My precious", de term waarmee de verdorven Gollum de ring liefkoost, een van de meest geciteerde quotes ook uit de boeken en de films.

"Het gaat niet iets van droog aflezen zijn, het is live. Ik ben er zeker van, er zullen veel haperingen en versprekingen zijn. Het is geen audio-opname waar we opnieuw kunnen beginnen. Als de kat binnenkomt en op mijn bureau springt, dan is dat wat er gebeurt", voegde hij er nog aan toe.

De livestream is vanaf vanmiddag 12 uur onze tijd te volgen op GoFundMe. Dat het resultaat de verwachtingen zal overtreffen, is nu al duidelijk. De acteur had 100.000 Britse pond (ongeveer 114.000 euro, red) als doel gesteld, vanmorgen was al meer dan 86.000 pond (ongeveer 98.000 euro, red) ingezameld. De opbrengst gaat naar NHS Charity Services en Best Beginnings.

Serkis, een icoon in de kunst van motion capture, is niet alleen bekend voor zijn vertolking van Smeagol/Gollum. Hij speelde ook mee in "Rise of the planet of the apes" en "Black panther". 

Bekijk hier een fragment uit "The lord of the rings":

Meest gelezen