Na de aanslag in de Bataclan krijgt deze Parijse restauranteigenaar nu de coronacrisis te verduren

Thierry Neveu, de eigenaar van Les Petits Papiers, een gezellige bistro in de hippe uitgaansbuurt ‘Oberkampf’ heeft het vandaag hard te verduren.  Zijn restaurant, waar hij tijdens de aanslagen in Parijs gewonde mensen uit de Bataclan opving, dreigt failliet te gaan. Om zijn zaak toch nog te redden, zette hij een inzamelactie op.  

Parijs kan je je  niet voorstellen zonder de typische bistro’s en brasseries. Deze duizenden horecazaken zijn sinds het begin van de ‘confinement’, zo heet de lockdown in Frankrijk, gesloten. Volgende maandag, 11 mei, versoepelt de Franse regering de lockdown, maar de restaurants en cafés blijven tot nader order voorlopig dicht.   

Thierry Neveu ontvangt ons in zijn restaurantje waar de stoelen op de tafels een vreemde verlaten sfeer uitademt. De chef van 56 jaar, spreekt met passie over zijn restaurant. Hij heeft, zo zegt hij zelf, ‘l’amour du métier’. En die liefde voor het vak is zelfs achter zijn mondmasker te voelen.  Hij wil werken maar het enige wat hij vandaag kan doen is wachten, wachten op hulp van de bank. 

De verplichte sluiting van Thierry’s restaurant veroorzaakte heel snel een tekort aan cashflow. Zijn huur, taksen en sociale lasten bleven doorlopen en daardoor kwam zijn bankrekening zeer snel in het rood te staan. Om het hoofd financieel boven water te houden, startte hij een online crowdfunding op. Mensen kunnen zoveel geld storten als ze willen en bij de heropening van het restaurant kunnen ze voor het gestorte bedrag bij hem komen eten. Hiermee zamelde hij al een aardige som bij elkaar. En ‘alle beetjes helpen’ zegt hij met een trieste lach.  

Thierry wacht met ongeduld op het einde van de lockdown. Vanaf volgende maandag zullen mensen terug komen werken in bedrijven en kantoren in de buurt en voor die mensen wil hij beginnen met afhaalgerechten klaar te maken.  “Meer dan 200 euro omzet per dag, haal ik wellicht niet,” zucht hij, “maar het is voor mij een manier om bezig te blijven en te redden wat er te redden valt.”

Als het restaurant echt terug open mag, voorziet hij om de helft van de tafels weg te halen zodat er meer ruimte tussen de klanten is. Dat betekent wel vijftig procent van de normale bezetting en bijgevolg ook vijftig procent minder inkomsten dan normaal. Maar op die manier hoopt hij zijn bistro alsnog te kunnen redden.  

Social distancing creëren met plastieken afscheidingen tussen de tafels ziet hij alvast niet zitten. Dan blijft hij nog liever thuis, zegt hij. ‘Les Petits Papiers’ is trouwens het traditionele eetadres van Emilien Bouglione, telg van de beroemde circusfamilie. Emilien, eigenaar van het imposante Cirque d’Hiver in Parijs, is nu 86 jaar, maar passeert elke week in dit restaurant waar zijn foto’s met menige beroemdheid aan de muur prijken.

Thierry is naast bistro-eigenaar ook één van de drijvende krachten achter ‘Paris for life’, een vzw die slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015 wil helpen. Het restaurant van Thierry ligt pal achter de concertzaal Bataclan en op de avond van de aanslag slaagde hij er niet alleen in om zijn klanten in veiligheid te brengen, maar ook nog enkele mensen op te vangen die op de vlucht sloegen voor de terroristen. Op die bewuste avond in november 2015, hadden Thierry en zijn vrouw Khadi, trouwens ook verschillende Belgische klanten in hun restaurant en sindsdien heeft hij naar eigen zeggen een emotionele band met België. 

VRT NWS-journalist Steven Decraene is samen met zijn ploeg in Frankrijk. Dit is gebeurd na overleg met experten en de bevoegde diensten van de FOD Binnenlandse Zaken. Omdat hun job een essentieel beroep is, mogen onze journalisten deze reis maken. Uiteraard respecteren ze alle veiligheidsmaatregelen die ter plekke gelden. 

Meest gelezen